Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης στον Γ. Βρούτση

Αναφορικά με την επιβολή της εργοδοτικής εισφοράς των 20 € υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης.
Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας αναφορικά με την επιβολή της εργοδοτικής εισφοράς των 20 € υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ) απέστειλαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με κοινοποίηση στη ΓΣΕΒΕΕ και στους Βουλευτές της Ροδόπης, οι Πρόεδροι των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης, Ανέστης Βαφειάδης και Μαίρη Τσιακίρογλου αντιστοίχως.
Στην επιστολή αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Με το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./573/1109570/19-09-2019 έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Εσόδων και Είσπραξης Εισφορών Μισθωτών της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του ΕΦΚΑ κοινοποιήθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς οι διατάξεις του άρθρου 89, περίπτωση Γ’ του Ν. 3996/2011, με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)». Γνωστοποιήθηκε δε, σε όλους τους υπόχρεους εργοδότες με μήνυμα, κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής, όπως κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το έτος 2013, η υποχρέωση για καταβολή της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που  αποτελεί πόρο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΑΕΔ, η οποία καταβάλλεται με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης στον Γ. ΒρούτσηΣημειωτέον ότι, η είσπραξη της ανωτέρω εργοδοτικής εισφοράς αφορά τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή μηνιαίας απασχόλησής τους. Τούτο συνεπάγεται ότι, ακόμη και μία ημέρα να απασχολήθηκε κάποιος εργαζόμενος, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει για λογαριασμό του τελευταίου το ποσό των 20€. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη «αυθαίρετο χαράτσι», χωρίς νομικό έρεισμα και χωρίς κανέναν απολύτως κοινωνικοπολιτικό σκοπό. Η συγκεκριμένη  νομοθετική πρόβλεψη τυγχάνει παντελώς άστοχη, ενώ παράλληλα αντίκειται στους βασικούς κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του επιχειρείν. Η επιβολή της εν θέματι εργοδοτικής εισφοράς των 20€ ανά εργαζόμενο, μπορεί μεν, να φαντάζει για ορισμένους, ως ανεπαίσθητη, μπροστά στα άλλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν τούτοις, δεν είναι διόλου ασήμαντη. Τούτο δε διότι, σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες βάλλονται πανταχόθεν, καλούμενοι να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα φορολογικά βάρη και δυσανάλογες των εισοδημάτων τους ασφαλιστικές εισφορές, που μάλιστα προσφάτως κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, η επιβολή μίας ακόμη πρόσθετης εργοδοτικής επιβάρυνσης, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι η κατακεραύνωση της επιχειρηματικότητας, η οποία ήδη, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, έχει πληγεί και από άλλους παράγοντες.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης στον Γ. Βρούτση
Η Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ξάνθης, Μαίρη Τσιακίρογλου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία μας σε αυτήν την εξαντλητικά φοροπνιχτική πολιτική, η οποία θα αποτελειώσει με μαθηματική ακρίβεια και τους τελευταίους επιχειρηματίες που έχουν παραμείνει όρθιοι. Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και εργοδοτικών επιβαρύνσεων, όποια μορφή και αν έχει, υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, οδηγεί τους εργοδότες στην πλήρη εξάντληση ή ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και σίγουρα δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι, ο κος Πρωθυπουργός της Ελλάδος και οι αρμόδιοι Υπουργοί, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση, θα εξετάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση κατάργηση ενός ακόμη χαρατσιού που σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω, αφουγκραζόμενοι δε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών μας, τασσόμαστε, ως Ομοσπονδίες, υπέρ της πλήρους κατάργησης της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς, σε κάθε δε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, παραμένουμε ανοικτοί σε οποιαδήποτε νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατείνει στον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, με την προσθήκη στο νόμο της πρόβλεψης ορισμένων ενδεχομένως χρονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή του”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood