Την ιδέα της…απόσχισης της κοινότητας Ξυλαγανής από τον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών, ρίχνει η ομάδα “Republic of Xylagani” που έχει δημιουργηθεί στο facebook.

Σε ανάρτησή της αναφέρει χαρακτηριστικά: “…μπορούμε να ξεκινήσουμε να ζητάμε το αυτονόητο, είτε να ξαναγίνουμε η έδρα (σ.σ. προφανώς εννοεί του Δήμου), είτε να πάρει η ευχή, να πάμε ως τμήμα του Δήμου Κομοτηνής!”. Προς επίρρωση της πρότασής της, μάλιστα, καταθέτει την απροθυμία των Ξυλαγανιωτών να σχετίζονται με τις Σάπες! “Παραμένει η μη επαφή μ’ αυτό το μέρος, με το οποίο ουδεμία σχέση έχουμε (και ούτε και θέλουμε να έχουμε)”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω ομάδα με χιουμοριστικό συνήθως τρόπο αναδεικνύει στοιχεία του τοπικού πολιτισμού, της λαογραφίας και της ιστορίας της Ξυλαγανής.

Ωστόσο αυτή τη φορά το ποστάρισμά της ξεφεύγει από τα όρια του σαρκασμού, και θέτει ευθέως προς…άτυπη διαδικτυακή διαβούλευση το συγκεκριμένο αίτημα, μολονότι αυτό προδήλως δεν μπορεί να είναι εφικτό…!

Αφορμή για την εν λόγω εξέλιξη, απετέλεσε ο…χριστουγεννιάτικος διάκοσμος της Ξυλαγανής!: “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Δημοτική αρχή των Σαπών για τη γενναιόδωρη προσφορά της προς το χωριό μας (και τα υπόλοιπα χωριά που απαρτίζουν τον εν λόγω Δήμο), το οποίο άφησε με τα περσινά στολίδια, όσα ήταν και όσα λειτουργούν βέβαια, και δεν ξόδεψε φράγκο, δεκάρα τσακιστή, για να στολίσουμε και μεις και να χαρούμε λίγο περισσότερο τα Χριστούγεννα, εν αντιθέσει με τις Σάπες που φωταγωγήθηκαν και στολίστηκαν φαντασμαγορικά εις διπλούν φέτος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε”, είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο.

Στη συνέχεια το ποστάρισμα βάλλει καταφανώς εναντίον του επικεφαλής της παράταξης “Επανεκκίνηση”, και Δημάρχου, Ντίνου Χαριτόπουλου, τονίζοντας: “Η πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση στο Δήμο μάλλον έχει εικαστικό χαρακτήρα από τα συμφραζόμενα που προκύπτουν. Πρόκειται περί αρμονικής αντίθεσης, εμείς όλα, εσείς ξεραΐλα, άντε βάλτε και ότι μπορείτε και σας περίσσεψε ρε μάγκες, και του χρόνου βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε και για σας, είναι δύσκολες οι εποχές, τα κονδύλια περιορισμένα κ.τ.λ., στα πλαίσια που γνωρίζουμε οι απαντήσεις που θα δοθούν, ξύλινες και απαθείς, αφού δεν τους νοιάζει πέραν τα του οίκου τους”.

50d41e9c republic of xylaganiΚαι ακολουθεί ο διαχωρισμός του “εμείς-αυτοί”, με την υπόμνηση μάλιστα της Ξυλαγανιώτικης καταγωγής του βουλευτή και πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη: “Και καλά κάνουν αυτοί. Εμείς τι κάνουμε; Το χωριό μας βγάζει Βουλευτές, παράγει και παρήγαγε εξαιρετικά μυαλά αξιοζήλευτα”.

Καταληκτικά, γίνεται και μειωτική αναφορά στις Σάπες: “Νομίζω πως μπορούμε να ξεκινήσουμε να ζητάμε το αυτονόητο, είτε να ξαναγίνουμε η έδρα, είτε να πάρει η ευχή, να πάμε ως τμήμα του Δήμου Κομοτηνής! Είναι λογικότερο, δεν έχουμε καμία σχέση με τα Σαψιά κ.τ.λ., υποβαθμιζόμαστε μέρα με τη μέρα, απλά”.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια στιγμιαία έκρηξη θυμού και έκφρασης ενός απλού παραπόνου, όμως από τα σχόλια της ανάρτησης, μόνο κάτι τέτοιο δεν συνάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό, οτι στο σχόλιο αναγνώστη “αφού σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και χάσαμε την έδρα του Δήμου μας, καλά να πάθουμε… Πάλι καλά που μας πήγαν στο Σαψί και δεν μας πήγαν στην Αλεξανδρούπολη…”, η “Republic of Xylagani”, συνεχίζει τον συλλογισμό καταφερόμενη εναντίον των “ηλιθίων”: “Και γω το σκέφτηκα αυτό… Με καμιά Νέα Μάκρη, ποτέ δεν ξέρεις, όταν έχεις να κάνεις με ηλίθιους που δεν τους νοιάζει“.

Σε άλλο σχόλιο, δε, που αναφέρει “Απορώ πως ενώ “παράγουμε” βουλευτές, δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν ώστε ο Δήμος να παραμείνει στην Ξυλαγανή…”, η “Republic of Xylagani” απαντά με…αποφασιστικότητα: “Τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο! Υπάρχει νομικό τετελεσμένο από Δήμους που αποσχίστηκαν από το ορισθέν καθεστώς που τους επεβλήθη. No pasaran κουφάλες Σαψιώτες!

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις, ενώ από πολλούς επισημαίνεται πως ο διαχειριστής της “Republic of Xylagani”, είναι στενότατος προσωπικός και πολιτικός φίλος του Ευρ. Στυλιανίδη.