Να ανοίξουν οι εκκλησίες της Μητρόπολης Ξάνθης, από 7 έως 14 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να λήξει το lock down, έδωσε εντολή ο οικείος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελέημων. 

Ο Επίσκοπος ενημέρωσε τους ιερείς και τους έδωσε οδηγίες ώστε να ολοκληρώνουν τη Θεία Λειτουργία νωρίτερα, να μεταλαμβάνουν όσους επιθυμούν να κοινωνήσουν, και να προσφέρουν το αντίδωρο στις εισόδους τους ναούς τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Ξάνθης ανέφερε: “Οι ιεροί ναοί όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν. Κάλεσα τους ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του ναού ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9:30, 10 παρά, 10:00, δεν θα καταλύσουν τη Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, να μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει”.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις πιο πρόσφατες οδηγίες για περιοριστικά μέτρα, οι εκκλησίες πρέπει να παραμένουν κλειστές και οι Ακολουθίες να τελούνται αποκλειστικά από τους ιερείς. Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς συμπεριέλαβε την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης στις περιοχές που προκαλούν ανησυχία τις τελευταίες ημέρες με την αύξηση των κρουσμάτων.