ΑΝ.ΕΝ.ΠΡΩ.: “Θα πήξει η Κομοτηνή και η ΒΙ.ΠΕ. της στα οξείδια του αζώτου”

"Με τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας με Φυσικό Αέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, θα επέλθει πλήρης περιβαλλοντικός κορεσμός αέριων ρύπων".

“Όταν η παράταξή μας εξέφρασε τον σκεπτικισμό της για τον κίνδυνο της πλήρους κάλυψης των επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής οξειδίων του αζώτου με την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, κατηγορηθήκαμε (κυρίως από διάφορους κακεντρεχείς και κακόπιστους), ότι δήθεν δεν επιθυμούμε την ανάπτυξη και βάζουμε εμπόδια σε μια «κολοσσιαία» επένδυση που ψίχουλα θα άφηνε στην αγορά της Περιφέρειας, μιας και θα αποτελείτο μόνο από εισαγόμενα μηχανήματα και η οποία θα εξασφάλιζε και το εκπληκτικό νούμερο των εξήντα θέσεων εργασίας (από το οποίο οι μισές θα ήταν εισαγόμενο εξειδικευμένο προσωπικό)”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η περιφερειακή παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία, και προσθέτει:

“Στο μεταξύ, από τότε (Μάιο 2020) μέχρι σήμερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε την κατασκευή, στο ίδιο μέρος, νέας (δεύτερης) μονάδας της ΔΕΗ με ισχύ 660 MW.

Επίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με πρόσφατη απόφασή του στις 23.11.2021 (ΑΔΑ: Ω2ΠΤ4653Π8-ΜΒΓ), ενέκρινε την αύξηση ισχύος της νέας εγκεκριμένης μονάδας της ΤΕΡΝΑ, από 665 σε 877 MW. Η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναρτήθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, διότι δεν κρίθηκε απαραίτητο, όπως προκύπτει από το σημείο 72 των ”έχοντας υπόψη” της παραπάνω απόφασης.

Εάν τελικά κατασκευαστούν και οι δύο νέες μονάδες (η δεύτερη της ΔΕΗ, συν αυτή της ΤΕΡΝΑ, όπως μεγάλωσε), θα έχουμε συνολική παραγωγή 480+660+877= 2.017 MW, δηλαδή 2 GW, ενώ οι δύο νέοι σταθμοί θα έχουν ισχύ 660+877= 1.537 MW, δηλαδή τριπλάσια από την υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ ισχύoς 480 MW.

Η λειτουργία και των τριών μονάδων θα προκαλέσει τεράστια αύξηση των παραγόμενων αερίων ρύπων, κυρίως οξειδίων του αζώτου (NOx), αλλά και μονοξειδίων του άνθρακα (CO), ιδιαίτερα τις στιγμές έναρξης λειτουργίας των μονάδων, γεγονός που μπορεί να συμβαίνει και κάθε μέρα, ανάλογα με τη ζήτηση.

ΑΝ.ΕΝ.ΠΡΩ.: "Θα πήξει η Κομοτηνή και η ΒΙ.ΠΕ. της στα οξείδια του αζώτου"
Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας”, Κώστας Κατσιμίγας.

Αλλά πέραν των αερίων ρύπων, η παραγωγή ηλεκτρικής ισχύος 2 GW με συντελεστή απόδοσης 60%, συνεπάγεται απώλειες 1,2 GW, το οποίο αποδίδεται άμεσα στο περιβάλλον ως θερμική ενέργεια, με δύο τρόπους: α) με τα καυσαέρια, και β) με το νερό ψύξης (του πρώτου εργοστασίου), ή με τους αερόψυκτους ψύκτες στα νέα εργοστάσια. Η απελευθέρωση τόσο μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας δεν αποκλείεται να επηρεάσει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής.

Ένα είναι βέβαιο: ότι με τις καλύτερες προϋποθέσεις, με τις τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας με Φυσικό Αέριο στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, θα επέλθει ο πλήρης περιβαλλοντικός κορεσμός αέριων ρύπων και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν άλλες νέες βιομηχανικές μονάδες.

Κι αυτό, στο όνομα κάποιων ελάχιστων θέσεων εργασίας, μιας δήθεν ανάπτυξης, αφού στην πράξη γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των νέων ενεργειακών κολοσσών, που προφανώς πράττουν όπως τους βολεύει και όχι όπως πρέπει.

Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να εξετάσει την κατάσταση πριν εξελιχθεί σε τεράστιο πρόβλημα για την Κομοτηνή, και να μεριμνήσει για τη διασπορά των εργοστασίων σε διαφορετικές γεωγραφικές θέσεις”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood