Την προστασία του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας εν όψει του κορωνοϊού, αξιώνει με ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών Ροδόπης, και ταυτόχρονα εγκαλεί Κυβέρνηση και ΕΟΔΥ για ελλιπή ενίσχυση και θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε σήμερα να αμφισβητήσει την αυταπάρνηση των υγειονομικών, οι οποίοι ως μαχητές πρώτης γραμμής ασκούν το λειτούργημα και φυσικά το επάγγελμά τους, παίζοντας κορώνα-γράμματα ακόμα και τις ίδιες τους τις ζωές;

Ποιος άραγε θα αμφισβητούσε ότι είναι το πρώτο κομμάτι του ντόμινο, το οποίο εάν υποχωρήσει, θα παρασύρει ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό; Και το λέμε αυτό με απόλυτη βεβαιότητα, διότι οι υγειονομικοί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ· έρχονται σε καθημερινή επαφή με ύποπτα και θετικά κρούσματα, και το χειρότερο όλων, με ασυμπτωματικούς φορείς!

Φρονούμε, λοιπόν, ότι όλοι οι υγειονομικοί, με νοσηρηρότητα που σήμερα αγγίζει το 15%, θα έπρεπε να τύχουν του διαγνωστικού test ένεκα του ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος όχι μόνο να νοσήσουν αυτοί και οι οικογένειες τους, αλλά να κυκλοφορούν ανάμεσά μας ως φορείς και να συνεχίζουν να διαχειρίζονται καθαρά περιστατικά και αρρώστους ως ασυμπτωματικοί φορείς.

Test επαναλαμβανόμενα, λοιπόν, σε όλους τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Διότι δεν φτάνει να μένουμε σπίτι και να κρυβόμαστε από τον ιό. Ο ιός επωάζεται, διασπείρεται, και πρέπει να τον εντοπίσουμε, να τον ξετρυπώσουμε, και να τον απομονώσουμε. 

Δεν κρύβουμε, επίσης, την ανησυχία μας, για τη μεγάλη έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας, αναπνευστήρων, αντλιών και monitors, όχι μόνο στο νοσοκομείο μας αλλά σε ολόκληρη την υγειονομική επικράτεια. Έλλειμμα σε ενδεδειγμένες μάσκες, σκάφανδρα, ποδιές και αντισηπτικά, μάσκες με ειδικά φίλτρα και όχι μάσκες-χαρτοπετσέτες, όπου ο υγειονομικός αναπνέει το εκπνεόμενο διοξείδιό του για οκτώ ώρες! Ποδιές ενδεδειγμένες και όχι ποδιές από τούλι, ως…χαριτωμένες μπομπονιέρες.

Δεν διεκδικούμε δάφνες επιστημονικής ελίτ, απαιτούμε όμως τα αυτονόητα, τόσο για μας, όσο πρωτίστως για τη δημόσια υγεία.

Δυστυχώς όλα αυτά προσκρούουν στις πολιτικές που ασκούνται σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, το οποίο λόγω της μέχρι σήμερα ήπιας διασποράς του ιού, είχε άπλετο χρόνο να μας θωρακίσει με τα κατάλληλα μέτρα που προαναφέραμε.

Προσκρούουν και στις οδηγίες του επιστημονικού οργάνου του ΕΟΔΥ το οποίο συντάσσει οδηγίες προς ναυτιλομένους, εναρμονισμένο με τη διαχείριση του υπάρχοντος υλικού και όχι με τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας, προτρέποντας τους εργαζόμενους να υποψιάζονται πότε θα προκληθεί αερόλυμα και εκτίναξη βιολογικών υγρών (βήχας, φτέρνισμα), ώστε να παραχθεί οικονομία σε υλικά, ή να προσεγγίζουν αρρώστους χωρίς γάντια, σε περίπτωση έλλειψης, όπως και σε έκπτωση καραντίνας των υγειονομικών από δεκατέσσερις σε επτά ημέρες, “κουμπώνοντας” όλα αυτά με την απόρριψη της ένταξής μας στα βαρέα και ανθυγιεινά. 

  • Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει την ανοχή – ούτε καν την επισήμανση ως μη απαραίτητης υγειονομικά – σε ότι αφορά την κυκλοφορία συμπολιτών μας με γάντια και μάσκες σε ανοιχτό χώρο, και αντίθετα, την αντιμετώπιση με ειρωνεία και «δεν πειράζει», της υγειονομικά και κοινωνικά υπεραναγκαίας εξασφάλισης όλων των Ατομικών Μέσων Προστασίας στους υγειονομικούς στα νοσοκομεία και τα ιατρεία;
  • Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει στον ΕΟΔΥ να δίνει ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΔΗΓΙΑ προς τα νοσοκομεία με την οποία ΑΝΕΧΕΤΑΙ την έλλειψη αυτών των Ατομικών Μέσων Προστασίας για τους υγειονομικούς;
  • Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει να ΜΗΝ ανακοινώνεται ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν ασθενήσει και έχουν τεθεί εκτός μάχης;
  • Ποια επιστημονική προσέγγιση επιβάλει, η καθημερινή ενημέρωση για την επιδημία COVID19 (κορωνοϊός SARS-CoV-2), να περιλαμβάνει μόνο τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, των διασωληνημένων και των θανάτων, την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» και την απειλή έντασης των περιοριστικών μέτρων με βάση τις προβλέψεις για την πορεία της, ΑΛΛΑ ΟΧΙ τον καθημερινό αριθμό του μόνιμου προσωπικού που αναλαμβάνει καθήκοντα, τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που ανοίγουν, τον αριθμό επιπλέον αναπνευστήρων που εξασφαλίζονται, και των ειδικών νοσοκομείων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της;

Χωρίς καμία διάθεση καιροσκοπισμού, όλα τα παραπάνω τα παραδίδουμε στην κρίση σας.

63e19fd0 koronoios 4“Ετοιμοπόλεμο” το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, παρά τις ελλείψεις

Όσον αφορά το νοσοκομείο μας, το οποίο δεν αποτελεί εξαίρεση, και αντιμετωπίζει και αυτό μεγάλες ελλείψεις υγειονομικού υλικού, ήδη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για προμήθεια υλικών, τόσο από τη Διοίκηση όσο και από διάφορες συλλογικότητες (δωρητές, ευρεσιτέχνες), και με συνεχή οικονομικό αρωγό τον Σύλλογό μας, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αξίζει, όμως, να αναδειχθεί, η μεγάλη προσπάθεια που πραγματώθηκε το τελευταίο διάστημα στον χώρο του νοσοκομείου μας, τόσο από τη Διοίκηση όσο και από τους εργαζόμενους ως μια συλλογικότητα, σχετικά με την αναδιάρθρωση, την χωροταξία και την αξιοποίηση έμψυχου και άψυχου υλικού εν όψει της επικείμενης κρίσης:

Επιτεύχθηκε:

  • υγειονομική ομάδα στην πύλη του νοσοκομείου όπου επί 24ώρου βάσεως ελέγχει και κατευθύνει τον οποιοδήποτε προσέρχεται στον χώρο του νοσοκομείου.
  • οικίσκος (BOX) όπου υποδέχεται συγκεκριμένα ύποπτα περιστατικά.
  • σκηνή “εκστρατείας” όπου αλλάζουν ρούχα οι εμπλεκόμενοι.
  • ειδικός χώρος διαλογής (TRIAGE), εμπλουτιζόμενος με αναπνευστική μηχανική  υποστήριξης.
  • ειδικοί χώροι για καραντίνα συναδέλφων, χώρος απομόνωσης, και κυρίως μια διάταξη του χώρου ούτως ώστε να μη διασταυρώνονται απλοί ασθενείς με ύποπτους του COVID, ενώ παράλληλα τρεις ολόκληρες κλινικές μετεγκαταστάθηκαν στον χώρο του παλαιού κτίσματος απελευθερώνοντας έτσι δύο ολόκληρους ορόφους με προοπτική ανάπτυξης της Εντατικής και της νοσηλείας των θετικών κρουσμάτων.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με την ενδεχόμενη απόκτηση ενός διαγνωστικού test αντιγόνου και με την ανεύρεση περισσοτέρων αναπνευστήρων. Όλα αυτά όμως, ικανότητες, φιλότιμα, ευρεσιτεχνίες, αλληλεγγύη και εθελοντισμοί, ίσως  φανούν  λίγα εν όψει της επέλασης του ιού.

Η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει και να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας

Όταν σήμερα η κυβέρνηση περί άλλων μεριμνά και τυρβάζει, αντί όλο αυτό το διάστημα να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (με τις ήδη έτοιμες υπάρχουσες προκηρύξεις), να τα θωρακίσει με τα κατάλληλα αντιδραστήρια-αναπνευστήρες-υλικό, να προβεί σε γενναίες δαπάνες απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ευσεβής της πόθος είναι να πριμοδοτεί ιδιωτικά κέντρα διαγνωστικών tests με 30 εκατομμύρια ευρώ, να μισθώνει ιδιωτικές κλίνες εντατικής με διπλάσια τιμή, να παραχωρεί για διαφημιστική καμπάνια έναντι του ιού πακέτο 11 εκατομμυρίων ευρώ, παραπέμποντάς μας σε αλήστου μνήμης εποχές όπου το περίφημο ΚΕΕΛΠΝΟ δαπανούσε για καμπάνια κατά του καρκίνου προκλητικά υπέρογκα ποσά λησμονώντας οτι οι κοινωνικές καμπάνιες είναι ηθική υποχρέωση όλων των προσφιλών  της ΜΜΕ. Ρίχνουν στάχτη στα μάτια, ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, όταν διαβεβαιώνουν πως κάνουν ό,τι μπορούν για τον πόλεμο ενάντια στον κορωνοϊό. Ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το 2014, ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης της τότε κυβέρνησης ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, προχωρούσε στη διαθεσιμότητα, εκτός των άλλων εργαζομένων, 7.900 γιατρών και υγειονομικού προσωπικού. Αντίστοιχα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ως υπουργός Υγείας το 2013, δήλωνε: «Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥΥ, σας παρακαλώ αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα, δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν για τα αυτονόητα. Οι αποφάσεις είναι δικές μου». Η ΝΔ, μαζί και τα άλλα κόμματα των μνημονιακών κυβερνήσεων, σε συνεργασία με την τρόικα, έβαλαν λουκέτο σε μια σειρά δημόσια νοσοκομεία από το 2010 έως σήμερα, προχώρησαν στη συγχώνευση δημόσιων υγειονομικών μονάδων, και όπως προέβλεπαν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, μείωσαν τις κρατικές δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 50% από το 2010 έως σήμερα. Δημιούργησαν 30.000 κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, και μείωσαν, μετά από δραστικές περικοπές, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε 557 μόνο. Με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους περίπου, ενώ ενδεικτικά θα έπρεπε να λειτουργούν πάνω από 3.000. Κατασυκοφάντησαν το δημόσιο σύστημα υγείας, τους γιατρούς του και όλο το προσωπικό, που τώρα το καλούν να στηρίξει την κοινωνία.

Περί…ιδεοληψιών

Άλλωστε, από τα πιο επίσημα χείλη, του Υπουργού, ακούσαμε τώρα τελευταία ότι το αίτημα περί μονίμων θέσεων, τόσο ιατρών όσο και νοσηλευτών, εκπορεύεται από “συντεχνιακές ιδεοληψίες”. Αφού ο ίδιος προκηρύσσει τεχνηέντως τετράμηνες και εξάμηνες θέσεις ιατρών εν μέσω της κρίσης, και φυσικά αυτές εξελίσσονται σε άγονες. “Ιδεοληψίες” των υγειονομικών είναι το πάγιο αίτημα τους για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά! “Ιδεοληψίες” των υγειονομικών είναι η αντίστασή τους να μην παραδοθεί το ΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ! Θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στο Υπουργείο, ότι ιδεοληψία για μας είναι να κλείνουν κάποιοι κλινικές και νοσοκομεία· ιδεοληψία για μας είναι να απολύουν προσωπικό τα πέτρινα εκείνα χρόνια· ιδεοληψία για μας είναι να βάζεις από την πίσω πόρτα τους εργολάβους που κόστισαν ένα σκασμό λεφτά στους φορολογούμενους και όταν τα τελευταία χρόνια εξοστρακίστηκαν από το ΕΣΥ, αυτόματα εξοικονομήθηκαν τεράστια ποσά υπέρ του κοινωνικού συνόλου· ιδεοληψία για μας είναι να μην προβαίνει αυτές τις δύσκολες ώρες στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού· ιδεοληψία είναι να τροφοδοτεί σήμερα για πρώτη φορά από “κτίσεως Ρώμης”, ιατρικά ιδιωτικά κέντρα («ΑΤΤΙΚΟΝ»), με προσωπικό από τα δημόσια νοσοκομεία αφήνοντας κλειστές ΜΕΘ και ΜΑΦ των δημόσιων νοσοκομείων· ιδεοληψία για μας είναι να ρίχνουν άοπλους τους εργαζόμενους στη μάχη ως πρόβατα επί σφαγή· ιδεοληψία για μας είναι να διακόπτεις την αυτονομία παραγωγής οξυγόνου μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και να τις παραχωρείς σε ιδιωτικά μονοπώλια έναντι τριπλάσιας τιμής· ιδεοληψία για μας είναι να δημιουργούν προπέτασμα καπνού εισηγούμενοι δήθεν  περικοπές βουλευτικών αποζημιώσεων, καλλιεργώντας το έδαφος για το επικείμενο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση λοιπόν ερωτοτροπεί με τα ιδιωτικά συμφέροντα, και από την άλλη μας ωθεί σε εθελοντισμούς, δεήσεις, ψαλτήρια  και παλαμάκια! Ας μη λησμονούμε κάποιους προγόνους μας που χαρακτηριστικά έλεγαν «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Η αδήριτη αναγκαιότητα της επόμενης μέρας

Αδήριτος ανάγκη, λοιπόν, είναι όταν με το καλό ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα αυτή την πανδημία, με αίσθημα ευθύνης και με ένα ώριμο και σφυρηλατημένο κριτήριο, να δράσουμε πλέον ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΑ, ορθώνοντας ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, το οποίο θα ανατρέψει τα κακόβουλα σχέδιά τους και θα αποτελέσει το Βατερλώ αυτού του άκρατου και αδηφάγου νεοφιλελευθερισμού”.