Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ για το εξαψήφιο δάνειο Κασσελάκη

Ο Τσίπρας, οι κορυφαίοι, και τα ερωτηματικά | Ο νέος κύκλος εσωστρέφειας εν όψει του...οικονομικού "παγόβουνου" που ορθώνεται μπροστά.
6042079

Με τη φράση “νομίζαμε…ότι θα κάναμε Χριστούγεννα”, υποδέχτηκαν αρκετά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την είδηση της δανειοδότησης του κόμματος με εξαψήφιο ποσό από τον “κουμπαρά” του Προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη, καθώς αυτή τάραξε απότομα την εορταστική γαλήνη των τελευταίων ημερών.

Στις ιδιαίτερες πατρίδες τους και μακριά από τις πολιτικές υποχρεώσεις λόγω των αργιών, βουλευτές και κομματικά στελέχη έπιασαν από νωρίς χθες το μεσημέρι τα τηλέφωνα, όταν διαρροές της Κουμουνδούρου αποκάλυψαν τη σολομώντεια λύση που επελέγη τελικά για την κάλυψη των άμεσων οικονομικών αναγκών, καθώς το κομματικό ταμείο είναι κατά πολύ μείον.

Νέος κύκλος εσωστρέφειας
Κλείνοντας τους λογαριασμούς του 2023, ο κ. Κασσελάκης φέρεται να προχώρησε σε προσωπικό δάνειο προς το κόμμα, καθώς τόσο οι «τρύπες», όσο και οι επείγουσες υποχρεώσεις όπως η καταβολή δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους στα κομματικά μέσα, δεν μπορούσαν να περιμένουν το… 2024. Κάπως έτσι, λίγες ημέρες πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, ο ίδιος είχε δηλώσει πως κατέβαλλε “υπεράνθρωπες προσπάθειες” για να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις στον ρ/σ “Στο Κόκκινο” και δη το δώρο Χριστουγέννων, κίνηση που έφερε στα… “κόκκινα” τις εσωκομματικές ισορροπίες. Κι αυτό, όχι αναγκαστικά γιατί η λύση της απ’ ευθείας δανειοδότησης του Προέδρου προς το κόμμα δεν έλυνε το άμεσο πρόβλημα, αλλά γιατί βέλη εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα προς τους πρώην Γραμματείς του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, ως υπαίτιους της αδυναμίας να εξορθολογήσουν επί των ημερών τους τα οικονομικά – δηλαδή ουσιαστικά επί των ημερών του…Αλέξη Τσίπρα. Τις επόμενες ώρες κορυφαία στελέχη παραμέρισαν τραπέζια και καλέσματα διαισθανόμενα πως επίκειται νέος κύκλος εσωστρέφειας, όταν αρκετά εξ αυτών συνομολογούσαν πως επρόκειτο για μια “αχρείαστη ένταση Χριστουγεννιάτικα”. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το τελευταίο διάστημα καταβλήθηκε “μεγάλη προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι”, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη δυσφορία σε στελέχη της παλιάς φρουράς, που εξηγούσαν ως “ακατανόητη όλη αυτή τη δημοσιότητα” περί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Με τα πνεύματα να οξύνονται – όχι από τα οινοπνεύματα των γιορτών – βαθιά ενοχλημένοι από τα όσα μεταδιδόταν χθες, εμφανίστηκαν οι δύο πρώην Γραμματείς του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η αντίδραση Σκουρλέτη
Από το περιβάλλον του κ. Σκουρλέτη υπογραμμίστηκε με νόημα πως κατά τη θητεία του ως Γραμματέας του κόμματος μηδενίστηκε το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην Εθνική Τράπεζα που εκκρεμούσε μέχρι εκείνο το χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον αείμνηστο, Μίμη Δαρειώτη που είχε την ευθύνη επί των οικονομικών του κόμματος, ο κ. Σκουρλέτης το 2019 διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης, προπληρώνοντας τις εναπομείνασες δόσεις του δανείου στην τράπεζα, με αποτέλεσμα αυτό να μηδενιστεί. Επιπλέον, την περίοδο που ο κ. Σκουρλέτης διετέλεσε Γραμματέας, υπήρξε μείωση κατά 40% στο μισθολόγιο των ατόμων που μισθοδοτούνταν από το κόμμα, εξορθολογίζοντας ακόμη περισσότερο το κομματικό ταμείο.
Η αντίδραση Τζανακόπουλου
Αντίστοιχα, από το περιβάλλον του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος διετέλεσε και εκείνος Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για ενάμιση περίπου χρόνο  χρόνο, επισημάνθηκε σε έντονο τόνο ότι όταν εκείνος παρέδωσε το κόμμα, δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ, με τις ίδιες πηγές να χαρακτηρίζουν τις διαρροές από το περιβάλλον Κασσελάκη περισσότερο ως μομφή στο πρόσωπο του ίδιου του κ. Τσίπρα. Και αυτό, διότι, όπως ανέφεραν με νόημα οι Γραμματείς, δεν έχουν καμία ευθύνη για τα οικονομικά του κόμματος.

Ο απολογισμός Τσίπρα
Μένοντας μακριά από κάθε σχετική συζήτηση, ο τέως Πρωθυπουργός και τέως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Π,Σ,, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται για τις ημέρες των γιορτών στη Βιέννη, έχοντας αφήσει όλο τον χώρο στον διάδοχό του να αναπτύξει το σχέδιό του, μαζί με ένα τακτοποιημένο ταμείο. Το πρόβλημα, άλλωστε, έγκειται, στη μετά Τσίπρα εποχή, όπως παρατηρούσαν κύκλοι προσκείμενοι στον τέως Πρόεδρο, καθώς αντικειμενικά η κρατική χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει περικοπεί περίπου κατά 40% λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, προσεγγίζοντας περίπου τα 4 εκατομμύρια ευρώ (“έπεσε” στους 36 βουλευτές από 86 που είχε στην περασμένη κοινοβουλευτική περίοδο), “χάνοντας” έτσι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την παρακράτηση που ισχύει στη βουλευτική αποζημίωση του κάθε βουλευτή του. Ετοιμάζοντας το κόμμα για παν ενδεχόμενο, ο κ. Τσίπρας είχε φροντίσει ήδη κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο να μηδενιστούν οι όποιες οφειλές αλλά και οι υποχρεώσεις του κόμματος προς τις τράπεζες, ενώ είχε επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα master plan με σκοπό την εξυγίανση των κομματικών μέσων. Παρά την πρόληψη, ωστόσο, η θεραπεία του προβλήματος στη νέα εποχή δεν κατέστη δυνατή, καθώς η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης ανέτρεψε τα δεδομένα, μολονότι η αδυναμία πληρωμών στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ποτέ στον ορίζοντα επί Προεδρίας Τσίπρα, όπως τονίζεται. Η διαυγής εικόνα επί των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε παράλληλα δεδομένο που συχνά επικαλείτο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αντιπαραβάλλοντας τη διαχείριση στο κόμμα του με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η οικονομική κατάσταση του κόμματος, όπως και τα όποια σχέδια εξυγίανσης, απασχολούσαν από καιρού εις καιρόν τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κατέληγαν εξ αιτίας αυτής της ατζέντας, ενίοτε θυελλώδεις. Υπό αυτό το πρίσμα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας “παραμέρισε”, οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξ ολοκλήρου ρυθμιστεί και δεν υπήρχαν ατασθαλίες οικονομικής φύσεως, κατά τις ίδιες πηγές.“Αμερικανική” λύση
Την ίδια ώρα, μολονότι η Κουμουνδούρου δεν επιβεβαιώνει το ακριβές ποσό που ο κ. Κασσελάκης διέθεσε υπό μορφή δανείου προς το κόμμα, η νέα αυτή συνθήκη προβλημάτισε αρκετά από τα κορυφαία στελέχη ως προς τα πολιτικά αποτελέσματα που δύναται να παράγει, αφού, καθώς πρόκειται για δανειακή σύμβαση, εκτός από τα ονοματεπώνυμα των συμβαλλόμενων, στο εξής, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, μένει να αποκρυσταλλωθούν οι όροι του κομματικού “μνημονίου”, δεδομένου οτι η ανάκαμψη στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που να επιφέρουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής του, δεν φαντάζει ρεαλιστική… Σε αυτήν την προοπτική, η λύση του δανείου Κασσελάκη έλυσε μεν τα χέρια της Κουμουνδούρου, αλλά δεν έπαψε να φαντάζει “πολύ αμερικάνικη για την παράδοσή μας”, όπως παρατηρούσαν άλλα στελέχη, που στάθηκαν στην ιδιότητα του νέου Προέδρου ως χρηματοδότη του κόμματος. Στη λογική αυτή, ανακινήθηκε και η εσωκομματική συζήτηση για εκείνους τους βουλευτές που “δεν είναι ταμειακώς εντάξει”, δηλαδή δεν έχουν καταβάλλει το ποσό της παρακράτησης προς το κόμμα, εδώ και αρκετά χρόνια.Ξαφνικός “θάνατος”;

Πέρα από την πολιτική διάσταση, οι χθεσινές αποκαλύψεις πρόσθεσαν άλλη μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό της ανασφάλειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο κόμμα και στα ΜΜΕ του, καθώς στην περίπτωση των τελευταίων, το δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκε εγκαίρως, αλλά για την “Αυγή” εκκρεμεί ο μισθός του Δεκεμβρίου. Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, κατέστη γνωστό πως οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα λάβουν τον μισθό τους μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, με την Κουμουνδούρου να αναμένει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία καθυστέρησε. Το παγόβουνο, όμως, είναι μπροστά, με δεδομένο ότι από την Πρωτοχρονιά οι εισροές προς το κόμμα αλλάζουν ραγδαία, με τους εργαζόμενους στην Κουμουνδούρου και τον επικοινωνιακό μηχανισμό της να αναγιγνώσκουν τις εξελίξεις ως “προάγγελο των όσων τυχόν επακολουθήσουν” στην πιθανότητα εξορθολογισμού του κόμματος. Ήδη οι νέοι ένοικοι της Κουμουνδούρου είχαν εκκινήσει διαβουλεύσεις με εργαζόμενους μετά τη διάσπαση, βολιδοσκοπώντας κατά ασφαλείς πληροφορίες τις σχετικές διαθέσεις, δηλαδή το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέρος των εργαζόμενων αξίωσε αποζημιώσεις σε περίπτωση αποχώρησης, των οποίων το ποσό δεν φαίνεται εύκολο να συγκεντρωθεί με τα σαφώς μειωμένα έσοδα. Σε αντίθεση, πάντως, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανο Κασσελάκη, που αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 7 Γενάρη, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και ακολούθως στο Φανάρι για τα Φώτα, το κλίμα μεταξύ των εργαζόμενων και των κομματικών στελεχών έχει βαρύνει κατά πολύ τις τελευταίες ώρες, απέχοντας κατά πολύ από το κλίμα των Χριστουγέννων.
(πηγές: protothema.gr, thefaq.gr, in.gr | επιμέλεια: inkomotini.news)
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood