Αναβαθμίστηκαν τα συστήματα ασφαλείας του θησαυροφυλακίου της ΤτΕ

Στο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται στο τέταρτο υπόγειο της ΤτΕ, φυλάσσονται 6.000 ράβδοι χρυσού, δηλαδή οι 71 από τους 151 τόνους χρυσού που διαθέτει η Ελλάδα | 100 τόνους ζυγίζει η πόρτα - Τρία πρόσωπα γνωρίζουν τους κωδικούς.
1-347

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, και Υπουργοί, ξεναγήθηκαν στο αναβαθμισμένο με νέα συστήματα ασφαλείας θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), στην οδό Ομήρου στην Αθήνα, προσκεκλημένοι του Διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα.

Στο θησαυροφυλάκιο, που βρίσκεται στο τέταρτο υπόγειο της ΤτΕ, φυλάσσονται 6.000 ράβδοι χρυσού, δηλαδή οι 71 από τους 151 τόνους χρυσού που διαθέτει η Ελλάδα – άλλοι 44 φυλάσσονται στις ΗΠΑ, 30 στη Μεγάλη Βρετανία και 6 στην Ελβετία.
Η ποσότητα του χρυσού είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια αλλά η αξία της υπολογίζεται ότι στα τέλη του 2023 υπερέβη τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήταν στα τέλη του 2022. Η αύξηση είναι συνέπεια της ανόδου της τιμής του χρυσού που έκλεισε στα τέλη του 2023 στα 1.875,20 ευρώ ανά ουγγιά, από 1.706,07 ευρώ ανά ουγγιά στα τέλη του 2022 και 1.609,48 ευρώ στα τέλη του 2021.
Αναβαθμίστηκαν τα συστήματα ασφαλείας του θησαυροφυλακίου της ΤτΕ
100 τόνους ζυγίζει η πόρτα | Τρία πρόσωπα γνωρίζουν τους κωδικούς
Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης και του εκσυγχρονισμού του θησαυροφυλακίου, “ο εμβληματικός αυτός χώρος διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας”. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας, είναι το γεγονός ότι η πόρτα της αίθουσας φύλαξης ζυγίζει περίπου εκατό τόνους. Τους κωδικούς ασφαλείας, δε, για το άνοιγμά της, γνωρίζουν μόνο τρία πρόσωπα, και για να ανοίξει θα πρέπει να είναι παρόντα τουλάχιστον τα δύο.

Φυγάδευση ράβδων χρυσού στη Νότια Αφρικής λόγω γερμανικής κατοχής

Μεταξύ των ράβδων που φυλάσσονται στην Αθήνα, είναι και κάποιες από εκείνες που είχαν φυγαδευτεί την άνοιξη του 1941 στην Πραιτώρια της Νότιας Αφρικής για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Όπως περιγράφεται στην ιστορία της ΤτΕ, που έγραψε ο Ηλίας Βενέζης και εκδόθηκε το 1955, ο χρυσός, πριν από την εισβολή των Γερμανών ακόμη, μεταφέρθηκε αρχικά στην Κρήτη, στο υποκατάστημα Ηρακλείου, όπου υπήρχαν αρκετά ασφαλή χρηματοκιβώτια. Την προπαρασκευαστική εργασία γνώριζαν μόνο τρία-τέσσερα άτομα στην τράπεζα. Ζητήθηκε η συνδρομή του Ναυτικού Επιτελείου το οποίο έθεσε στη διάθεση της ΤτΕ δύο αντιτορπιλικά – τον «Βασιλέα Γεώργιο» και τη «Βασίλισσα Όλγα» – τα οποία μετέφεραν τον χρυσό στο Ηράκλειο στις αρχές του Φεβρουαρίου του 1941. «Όταν άρχισε να διαγράφεται ως επικείμενη η κατάληψη της Κρήτης από τους Γερμανούς», αφηγείται ο Γεώργιος Μαντζαβίνος, υποδιοικητής τότε της ΤτΕ, «θέμα κύριο ήταν να περισώσουμε τον χρυσό του αποθέματος». Αποφασίστηκε να μεταφερθεί ο χρυσός στην Πραιτώρια, έδρα της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Αφρικής. Το πρώτο σκέλος του ταξιδιού, από το Ηράκλειο στη Σούδα, έγινε με ένα μικρό αγγλικό ρυμουλκό που λεγόταν «Σάλβια». Υπό διαρκείς επιθέσεις Στούκας, ο χρυσός μεταφέρθηκε από το υποκατάστημα της ΤτΕ στο λιμάνι του Ηρακλείου και από εκεί φορτώθηκε στο ρυμουλκό. Όταν ξεκίνησε το «Σάλβια», τα Στούκας, που το παρακολουθούσαν, του επιτέθηκαν. Ο κυβερνήτης του ρυμουλκού κατόρθωσε με τα μικρά, αντιαεροπορικά πολυβόλα του να καταρρίψει δύο από τα γερμανικά αεροπλάνα και να φτάσει στη Σούδα με τα κιβώτια του χρυσού στο κατάστρωμα. Από εκεί άρχιζε νέο, δύσκολο εγχείρημα. Τα κιβώτια μεταφορτώθηκαν από το «Σάλβια» στο καταδρομικό «Dido» για να τα μεταφέρει στην Αλεξάνδρεια, πρώτο σταθμό του ταξιδιού. Ο χρυσός αποθηκεύτηκε προσωρινά στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Αιγύπτου. Όταν η διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε από την Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου να της παραδώσει τον χρυσό, βρέθηκε προ της έντονης αντίρρησης της αιγυπτιακής τράπεζας. «Εμείς ξέρουμε ότι η ΤτΕ είναι στην Αθήνα», έλεγαν οι Αιγύπτιοι, προφανώς υποκινούμενοι από άλλους, αναφέρει ο συγγραφέας. Χρειάστηκαν έτσι πολλά και έντονα διαβήματα για να παραδοθεί τελικά ο χρυσός. Η μαρτυρία του υποδιοικητή της ΤτΕ καταλήγει ως εξής: «Τοποθετήσαμε τον χρυσό σε φορτηγά αυτοκίνητα και με τη συνοδεία τανκς τον μεταφέραμε μέσω της ερήμου στο Σουέζ. Εκεί φορτώθηκε σε εμπορικό πλοίο που είχε επιταχθεί, στο οποίο επιβιβάστηκε και ο Διευθυντής Αριστείδης Λαζαρίδης μαζί με ακόμη έναν υπάλληλο. Έτσι ο χρυσός μεταφέρθηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής όπου στο μεταξύ φτάσαμε κι εμείς. Εκεί φορτώθηκε σε ειδική αμαξοστοιχία την οποία μας διέθεσε ο Στρατάρχης Σματς. Ο χρυσός μετατράπηκε σε ομοειδείς ράβδους και μεταφέρθηκε στην Πραιτώρια όπου και εναποτέθηκε για φύλαξη στα θησαυροφυλάκια της South African Reserve Bank».

ΠΗΓΗ | kathimerini.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ | inkomotini.news

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood