Ανάμεσα στους 13 Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα εξαιρεθούν φέτος από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, βρίσκεται ο Δήμος Κομοτηνής. Ο λόγος που υπαγόρευσε τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι η έλλειψη υποδομών στους αντίστοιχους Δήμους. Όπως προανήγγειλε η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, η εφαρμογή του μέτρου στους 13 εξαιρεθέντες δήμους μετατίθεται για το διδακτικό έτος 2020-2021.

Ποιοι Δήμοι εξαιρούνται

 1. Δήμος Κομοτηνής
 2. Δήμος Παιανίας
 3. Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου
 4. Δήμος Σαρωνικού
 5. Δήμος Μαραθώνα
 6. Δήμος Αμαρουσίου
 7. Δήμος Ηρακλείου
 8. Δήμος Κηφισιάς
 9. Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
 10. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
 11. Δήμος Μαλεβιζίου
 12. Δήμος Κω
 13. Δήμος Ρόδου

Κοινή δήλωση Ν.Κεραμέως – Σ.Ζαχαράκη

Σε κοινή δήλωσή τους, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κεραμέως, και η Υφυπουργός, κ. Σοφία Ζαχαράκη, τονίζουν τα ακόλουθα για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση:

«Εξ’ αρχής ταχθήκαμε υπέρ της καθιέρωσης  δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, από την ηλικία των 4 ετών. Στηλιτεύσαμε, ωστόσο, ως υπεύθυνη Αντιπολίτευση τότε, το γεγονός ότι δεν είχε ληφθεί μέριμνα για την επίλυση πρακτικών ζητημάτων, όπως ζητήματα υποδομών, τα οποία θα έκριναν και την επιτυχία του εγχειρήματος. Η απελθούσα Κυβέρνηση δεν έδινε απαντήσεις και, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε προβλέψει τρόπους επίλυσης των πρακτικών προβλημάτων που θα ανέκυπταν από την εφαρμογή της ρύθμισης. Συνήθιζε, άλλωστε, πρώτα να νομοθετεί και κατόπιν εορτής να αναζητεί τρόπους εφαρμογής της νομοθετημένης ρύθμισής της.

Στόχος μας από τη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ήταν να επιλύσουμε σημαντικές πρακτικές δυσκολίες σχετικά με την υλοποίηση του μέτρου και την κατά το δυνατόν συντομότερη καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια.

Με την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου, η αρμόδια Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι 52 από τους 116 δήμους, οι οποίοι θα εφάρμοζαν το πρόγραμμα της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2019-20, εξέφραζαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου λόγω έλλειψης υποδομών. Στη συνέχεια, με την έντονη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και την πολύτιμη συνδρομή των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ενώσεων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατορθώσαμε να μειώσουμε σταδιακά τις ελλείψεις που καθιστούσαν ανεφάρμοστο το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Από τους  52 δήμους που αρχικά εκδήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου, σήμερα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μόνο 13 δήμοι εκφράζουν πλέον, μερικώς ή ολικώς, την αδυναμία αυτή. Και για τους Δήμους αυτούς, δεδομένου ότι πλέον η ένταξή τους στην υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση μετατέθηκε το διδακτικό έτος 2020-2021, έχει ήδη ληφθεί μέριμνα, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προκειμένου παιδιά που διαμένουν σε αυτούς να ενταχθούν το φετινό διδακτικό έτος, κατά το δυνατόν, σε δομές προσχολικής αγωγής με την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΕΔΩ.