Υποψήφιος εδώ, υποψήφιος εκεί, υποψήφιος και παραπέρα… Σχεδόν όλοι έχουμε από έναν υποψήφιο στο στενό συγγενικό ή φιλικό μας περιβάλλον. Σχεδόν όλοι συναντάμε καθημερινά κάποιον υποψήφιο, που μας προσφέρει την κάρτα ή το φυλλάδιό του. Σχεδόν όλοι «πέφτουμε» πάνω σε κάποιον υποψήφιο, όταν δοκιμάζουμε να περιηγηθούμε στα social media.

Άραγε, πόσοι υποψήφιοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, στον Νομό Ροδόπης;

Ακριβή αριθμό θα διαθέτουμε τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής, 5 Μαΐου, όταν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών και των περιφερειακών συνδυασμών θα έχουν κατατεθεί επίσημα στο Πρωτοδικείο. Στον βαθμό που όλοι οι συνδυασμοί καταφέρουν να συμπληρώσουν τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό υποψηφιοτήτων, τότε το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό: ο ένας στους 37 κατοίκους του Νομού Ροδόπης θα είναι υποψήφιος!

Ξεκινώντας από τον Δήμο Κομοτηνής, διαπιστώνουμε ότι κάθε συνδυασμός μπορεί να «κατεβάσει» έως 62 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και έως 160 υποψήφιους τοπικούς συμβούλους. Αν λάβουμε υπόψη ότι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα αναμετρηθούν έξι συνδυασμοί, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι μπορούν να φτάσουν τους 1.332. Προσθέτοντας σε αυτόν τον αριθμό και τους επικεφαλής των συνδυασμών, διαπιστώνουμε οι υποψήφιοι για τον Δήμο Κομοτηνής μπορούν να είναι έως και 1.338.

Με τον ίδιο τρόπο υπολογίζουμε τους μέγιστους αριθμούς των υποψηφίων για τους υπόλοιπους τρεις Δήμους του Νομού Ροδόπης:

  • Στον Δήμο Αρριανών (τρεις συνδυασμοί – τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι – έως 41 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό – έως 179 υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό), ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων μπορεί να φτάσει τους 663.
  • Στον Δήμο Ιάσμου (τέσσερις συνδυασμοί – τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι – έως 41 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό – έως 87 υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό), ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων μπορεί να φτάσει τους 516.
  • Στον Δήμο Μαρωνείας–Σαπών (τρεις συνδυασμοί – τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι – έως 41 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό – έως 97 υποψήφιοι τοπικοί σύμβουλοι ανά συνδυασμό), ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων μπορεί να φτάσει τους 417.

Βάσει των ανωτέρω, οι υποψήφιοι στον Νομό Ροδόπης, μόνο για τις δημοτικές εκλογές, μπορεί να είναι ακόμη και 2.934.

Για τις περιφερειακές εκλογές, οι δυνητικοί αριθμοί των υποψηφίων είναι αισθητά χαμηλότεροι. Και τούτο, διότι σε κάθε ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μπορούν να συμμετέχουν έως 14 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης. Με δεδομένο ότι έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές οκτώ περιφερειακοί συνδυασμοί, ο μέγιστος αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων μπορεί να είναι 112. Βέβαια, θα πρέπει να προστεθούν και οι οκτώ υποψήφιοι Περιφερειάρχες που διεκδικούν άμεσα την ψήφο των Ροδοπιτών. Συνεπώς, για τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές οι υποψήφιοι στον Νομό Ροδόπης μπορεί να είναι έως και 120.

Τούτων δοθέντων, η Ροδόπη «χωράει» συνολικά 3.054 υποψήφιους!