Συγκεκριμένα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών στις περιοχές δικαιοδοσίας της, υπενθυμίζει στους πολίτες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι και παραθέτει χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησής τους.
Όπως αναφέρει, οι δράστες:
- επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα, παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθή τους αποσπούν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς, αφαιρώντας χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
- αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε λογαριασμό πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποσπούν χρηματικά ποσά από φιλικά – συγγενικά πρόσωπα των χρηστών, επικοινωνώντας μαζί τους διαδικτυακά και επικαλούμενοι άμεση ανάγκη.
- αποστέλλουν μηνύματα (email, SMS) που υποτίθεται ότι αποστέλλονται από τραπεζικά καταστήματα ή εταιρείες ταχυμεταφορών τα οποία περιέχουν κάποιο σύνδεσμο (link) και παρακινούν τους πολίτες να τον ακολουθήσουν, οδηγώντας τους σε ψεύτικη ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτές των τραπεζών. Στη συνέχεια ζητούν την καταχώρηση προσωπικών τραπεζικών στοιχείων, τα υποκλέπτουν μόλις συμπληρωθούν και αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών, μεταφέροντας σε άλλους λογαριασμούς χρηματικά ποσά.
- επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες παριστάνοντας είτε υπαλλήλους διάφορων δημόσιων υπηρεσιών και λογιστικών γραφείων, είτε πωλητές προϊόντων μέσω διαδικτύου και αφαιρούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών με διάφορα τεχνάσματα χρηματικά ποσά.
- προσπαθούν να πείσουν πολίτες για την καταβολή χρημάτων, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).
Συνεπώς, για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, καλούνται οι πολίτες:
- Να μην καταχωρούν προσωπικά τραπεζικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών σε φόρμες που αποστέλλονται από άγνωστες ηλεκτρονικές διευθύνσεις ή μηνύματα ή μέσω υπερσυνδέσμων (links).
- Να ΜΗΝ δίνουν ΠΟΤΕ και σε ΚΑΝΕΝΑΝ τους μυστικούς κωδικούς της τραπεζικής τους κάρτας και του λογαριασμού που διατηρούν σε ηλεκτρονική εφαρμογή της τράπεζας.
- Να πληκτρολογούν οι ίδιοι την ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) των τραπεζικών ιδρυμάτων για την είσοδό στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να μην εισάγουν ποτέ τα προσωπικά τραπεζικά τους στοιχεία σε ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) του συνδέσμου που τους αποστέλλεται, καθώς δεν είναι ίδια με τη γνήσια διεύθυνση της ιστοσελίδας του εκάστοτε Τραπεζικού Ιδρύματος.
- Να μην πείθονται εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που προτείνουν άγνωστα άτομα ή υπάρχουν αναρτήσεις για αυτά στο διαδίκτυο.
- Σε περίπτωση που ενημερωθούν για ανάγκη συγγενικού ή γνωστού τους προσώπου, να επικοινωνούν τηλεφωνικά οι ίδιοι μαζί του ώστε να επιβεβαιώσουν τα όσα επικαλούνται αυτοί που τους κάλεσαν.
Τέλος, να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.