Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης για το ασφαλιστικό:

“Εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, γυναίκες της υπαίθρου, συνταξιούχοι, νέες γυναίκες, νέες μητέρες,

 • Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πιάνοντας το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζει την οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη μετατροπή της σε ατομική, ανταποδοτική υπόθεση κάθε εργαζομένου, σε πεδίο νέων αγορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Δε θα δεχθούμε να μετατραπεί σε ακριβό εμπόρευμα η υγειονομική περίθαλψη και η Πρόνοια.
 • Δε θα δεχθούμε να προβλέπεται μόνο το τι θα μας παίρνουν και ποιες θα είναι οι κρατήσεις μας. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δεν προβλέπει τίποτα σχετικά με τις αποδοχές μας και την κάλυψη των αναγκών μας σε Υγεία και Πρόνοια. Η μόνη εγγύηση, για εμάς και τα παιδιά μας, θα είναι μία σύνταξη της πείνας κάτω από 400 ευρώ.
 • Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να βλέπουμε ως ένοχη τη μάνα και όχι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα που φέρνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλιστη δουλειά. Η νέα γυναίκα θέλει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

Οι γυναίκες ήδη έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο των αντιασφαλιστικών  ανατροπών τα προηγούμενα χρόνια. Με πρόσχημα την “ισότητα των φύλων” καταργήθηκαν θετικές διατάξεις για τις γυναίκες, επιδεινώθηκε συνολικά η ζωή των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών. Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, καταργήθηκε η 5ετης διαφορά στην ηλικία  συνταξιοδότησης  ανδρών – γυναικών. Την εποχή της “ουσιαστικής ισότητας” στον 21ο αιώνα, το επίδομα τοκετού δίνεται μόνο σε όσες γυναίκες γεννάνε στο σπίτι.

Στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” κυριαρχούν οι συμβάσεις της πιο άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων γυναικών, ενώ τα δικαιώματα μας στη σύνταξη, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ασφάλεια στους χώρους εργασίας, στην προστασία του γυναικείου οργανισμού, στην προστασία της μητρότητας συνδέονται άρρηκτα με τις εργασιακές σχέσεις.

Βιομήχανοι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλέμποροι, εφοπλιστές και τραπεζίτες θέλουν να μας ξεζουμίζουν για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Το χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί βασική παράμετρο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης που βιώνουμε. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν πρόστιμα και χρέη εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απαλλάσσουν τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές, στους εφοπλιστές η φορολογία είναι εθελοντική!

Το νέο χτύπημα για τους εργαζόμενους, είναι μόνο τα «προεόρτια» του αντιλαϊκού λογαριασμού που ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι. Είναι κομμάτι της νέας αντιασφαλιστικής θύελλας.

Κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αφορά άμεσα τις παροχές υγείας, κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας. Αυτές τις κατακτήσεις δε μας τις χάρισαν. Είναι αποτέλεσμα σκληρών αγώνων.

Δεν «τσιμπάμε» στους επικοινωνιακούς ελιγμούς και στα τεχνάσματα που μας σερβίρει η κυβέρνηση της ΝΔ. Έρχεται να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά που άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε όλες και όλοι σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γι αυτό δε συμβιβαζόμαστε με μισό μεροκάματο, χωρίς δώρα, να στερούμαστε μια σειρά επιδομάτων, όπως επίδομα γάμου, τοκετού, λοχείας, ασθένειας, ανεργίας. Δε συμβιβαζόμαστε με το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που θέτει ως προϋπόθεση για να πάρει μια εργαζόμενη την άδεια και το επίδομα μητρότητας να έχει συγκεντρώσει 200 ένσημα τα 2 τελευταία χρόνια. Ακόμα και στο δημόσιο τομέα οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι υγειονομικοί, οι γυναίκες συμβασιούχοι στην Τοπική Διοίκηση, στερούνται τις αντίστοιχες άδειες μητρότητας και άλλα δικαιώματα των μονίμων συναδέλφων τους.  

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΜΑΧΗΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ!

Ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης καλεί τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, τις αυτοαπασχολούμενες, τις νέες γυναίκες να διεκδικήσουν:

 • Δημόσια, δωρεάν, καθολική, κοινωνική ασφάλιση.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες στα 55 και στα 50 για τα ΒΑΕ, επαναφορά της 5ετούς διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών.
 • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στους χώρους εργασίας.
 • Άδεια και επίδομα μητρότητας για όλες τις μισθωτές, ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης.
 • Υγεία και Πρόνοια δημόσια και δωρεάν που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, φροντίδα και αγωγή της βρεφικής – παιδικής ηλικίας, των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους, των ηλικιωμένων και των χρονίως πασχόντων, των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών.
 • Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στο ύψος του βασικού μισθού, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από την κατοχή ασφαλιστικής ενημερότητας, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Απαλλαγή των αυτοαπασχολούμενων γυναικών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό. Το ως άνω διάστημα καταβολής του επιδόματος μητρότητας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια.

Με αγωνιστική δράση και λαϊκή αλληλεγγύη να επιβάλουμε τη θέληση και το δίκιο μας, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ!

ΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!”.