Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούν το καθεστώς λειτουργίας των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων, αλλά και τις σχετικές προτάσεις τους προς την Πολιτεία, εξέδωσαν οι τοποτηρητές μουφτήδες της Θράκης, Χαλήλ Τζιχάτ (Κομοτηνής), Μπιλάλ Καρά Χαλήλ (Ξάνθης) και Οσμάν Χαμζά (Διδυμοτείχου).

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Η σεβαστή κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει ότι:

1. Είναι ιερή υποχρέωσή μας να διαφυλάσσουμε τον αιώνιο μουσουλμανικό θρησκευτικό χαρακτήρα των Ιεροσπουδαστηρίων μας.

2. Τα βιβλία των θρησκευτικών μαθημάτων των Ιεροσπουδαστηρίων μας πρέπει να έχουν την έγκρισή μας σχετικά με το θεολογικό τους περιεχόμενο καθώς είμαστε οι ανώτεροι θρησκευτικοί λειτουργοί του Ισλάμ στη Θράκη αλλά και οι ανώτατοι θρησκευτικοί ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

3. Τα Ιεροσπουδαστήρια πρέπει να συνεχίσουν να είναι ισότιμα με τα δημόσια σχολεία ώστε τα παιδιά μας να μπορούν να συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο.

4. Πρέπει να διορθωθεί το λάθος της αφαίρεσης του μαθήματος της τουρκικής γλώσσας από το πρόγραμμα διδασκαλίας της Γ’ Λυκείου των Ιεροσπουδαστηρίων.

5. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει να δώσει χρήματα και να κάνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές ώστε τα Ιεροσπουδαστήριά μας να αναβαθμιστούν.

6. Τα δίδακτρα πρέπει να καταργηθούν από τη στιγμή που οι καθηγητές έχουν προσληφθεί και πληρώνονται από το Κράτος.

Ως Μουφτήδες αλλά και ως μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Θράκης (Ε.Σ.Μ.Ι.Θ), δηλαδή του ανώτατου οργάνου που συμβουλεύει την Πολιτεία για τα θέματα αυτά, και του οποίου Πρόεδρος είναι ο Σοφολογιώτατος Τοποτηρητής Μουφτής Διδυμοτείχου, έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις απόψεις μας και αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις του».