Την ώρα που στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η ένταση διατηρείται εξ αιτίας της δραστηριότητας του Ορούτς Ρέις, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών θυμήθηκε για μια ακόμη φορά την… “τουρκική μειονότητα” της Θράκης, κατηγορώντας μάλιστα προκλητικά τη χώρα μας για…καταπάτηση των δικαιωμάτων της.
Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καταγγέλλει τις ελληνικές Αρχές για «λουκέτο» μειονοτικών σχολείων στη Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, κάτι που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει “δεν συνάδει με τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης”.
Βέβαια, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών παραβλέπει πως η Συνθήκη της Λωζάνης αναφέρεται ρητά σε μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα στη Θράκη, καθώς και οτι τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν λόγω έλλειψης μαθητών, όπως συμβαίνει και με δεκάδες δημόσιες σχολικές μονάδες στην ελληνική περιφέρεια.
Συγκεκριμένα η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει:
«Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, συστηματικά και χωρίς να συμβουλεύεται τη μειονότητα, δια μέσω της “προσωρινής διακοπής” κλείνει τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τούρκικη μειονότητα δυτικής Θράκης. Τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτή την απόφαση ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 που ήταν πριν 25 χρόνια, σε 115. Αυτή η πρακτική της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ενώ η Ε.Ε. συνεχίζει να παρακολουθεί σαν θεατής την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα-μέλος της. Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική που με διάφορες προφάσεις παραβιάζει εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας, πολιτική που δεν συνάδει με τις διατάξεις της συνθήκης της Λωζάνης, και να ανοίξει εκ νέου τα εν λόγω σχολεία. Υποστηρίζουμε τις σχετικές με αυτό το θέμα ανακοινώσεις των φορέων και οργανώσεων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης, και τις θέτουμε υπ’όψιν της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αποφασιστικότητα και βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».
Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών: Στη Θράκη λειτουργούν 115 μειονοτικά σχολεία –  Στην Κωνσταντινούπολη έμειναν μόνο 3 ελληνικά.
Άμεση ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στη Θράκη λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, ενώ στην Κωνσταντινούπολη, από τα 54 ελληνικά, έμειναν μόνο 3. “Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;”, διερωτάται ρητορικά το ελληνικό ΥΠΕΞ στη σχετική ανακοίνωσή του, η οποία έχει ως εξής:
«Είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της Ελληνικής Πολιτείας, αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών. Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;».
πηγή: evros-news.gr