Από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, υπογράφηκε η απόφαση με βάση την οποία αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Ψαρόθερμα” στην περιοχή Θέρμα του Δήμου Σαμοθράκης.

Πρόκειται για ζήτημα που εκκρεμούσε σχεδόν τέσσερα χρόνια, αφού το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από τον Δήμο του ακριτικού νησιού στις 22 Δεκεμβρίου του 2015.

Ο φυσικός πόρος “Ψαρόθερμα” χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπέρθερμος, ισχυρά χλωρονατριούχος, ασβεστούχος, μαγνησιούχος, καλιούχος, ελαφρά βασικός, υπερτονικός και αλατούχος (αλιπηγή), και θα χρησιμοποιηθεί για λουτροθεραπεία.

891fcad6 xaris
Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Τα Θέρμα (ή Λουτρά), είναι το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο του νησιού, γνωστό για τις πηγές και το σπάνιο και ιδιόμορφο φυσικό περιβάλλον, με κύρια χαρακτηριστικά τα ορμητικά νερά των ποταμών που σχηματίζουν καταρράκτες και μικρές λίμνες (βάθρες), και τη δασική βλάστηση.

Ο οικισμός απέχει δεκατρία χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα και τετρακόσια μέτρα από τις βόρειες ακτές όπου υπάρχει το μοναδικό αλιευτικό καταφύγιο του νησιού και λειτουργούν δύο δημοτικά κάμπινγκ.

Η αναγνώριση του συγκεκριμένου φυσικού πόρου ως ιαματικού, θεωρείται πολύ σημαντική για την αναβάθμιση του νησιού ως προορισμού ιαματικού τουρισμού.