Το ΤΕΕ Θράκης επισκέφθηκε ο υποψήφιος Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, και συζήτησε για τα αναπτυξιακά ζητήματα του τόπου με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Δημήτρη Λουρίκα.

Τη συζήτηση απασχόλησε έντονα το ζήτημα των εξορύξεων χρυσού, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα πριν από λίγες μέρες με αφορμή τις δηλώσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη περί αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου και στη Θράκη.

Οι κ.κ. Χαρίτου και Λουρίκας συμφώνησαν ότι δεν έχουν διαφοροποιηθεί τα δεδομένα σχετικά με τις επίμαχες εξορυκτικές δραστηριότητες, και συνεπώς δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος διαφοροποίησης της αρνητικής θέσης που έχουν υιοθετήσει διαχρονικά η τοπική κοινωνία και οι φορείς της.

Ο κ. Χαρίτου ευχαρίστησε τον κ. Λουρίκα που αποδέχτηκε την πρόσκλησή του για τη συνάντηση και τη συζήτηση γύρω από τα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, ενώ υπογράμμισε ότι «οι εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού δεν έχουν καμία θέση στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη που επιδιώκουμε για τον τόπο μας, διότι λειτουργούν ανταγωνιστικά και καταστροφικά έναντι όλων των άλλων παραγόντων και συντελεστών που συμβάλλουν σε αυτή. Ως εκ τούτου είναι ριζικά αντίθετες με τους δικούς μας αναπτυξιακούς σχεδιασμούς».

Παρατήρησε ακόμη πως “το γεγονός οτι επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση τα συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή μας, οφείλεται προφανώς στο ότι ενθαρρύνθηκαν από τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας”, και τόνισε την ανάγκη “να υπάρξει αρραγές μέτωπο των πολιτικών, κοινωνικών, παραγωγικών και επιστημονικών δυνάμεων όλης της περιοχής προς την κατεύθυνση της αποτροπής των αρνητικών εξελίξεων”.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης υπογράμμισε τον “βαρύνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΤΕΕ Θράκης· άλλωστε με τη δική του συμβολή έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά οι σοβαροί κίνδυνοι που εγκυμονούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες του χρυσού”.

46d3f220 3 27Ευχαρίστησε, δε, τον κ. Λουρίκα, για το ότι “το ΤΕΕ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, γεγονός που μπορεί να έχει ουσιαστική συμβολή και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση”.

Με αφορμή τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο κ. Χαρίτου ζήτησε για άλλη μια φορά, “να πάρουν σαφή και καθαρή θέση για το ζήτημα όσοι διεκδικούν θεσμικούς ρόλους στις επικείμενες εκλογές”, και επανέλαβε το ερώτημα “αν θα πάρουν ρητά αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και αν θα συμπορευτούν με την εκφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της”. Διερωτώμενος εξάλλου “γιατί εξακολουθούν να σιωπούν σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα για την περιοχή μας”, κάλεσε τους πολίτες “να αναλογιστούν τις επιλογές που θα κάνουν στις 7 Ιουλίου”.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χαρίτου είχε τις προηγούμενες μέρες επικοινωνία και με μέλη της διανομαρχιακής επιτροπής κατά του χρυσού από τη Ροδόπη. Στις συζητήσεις που έγιναν εκφράστηκε εκατέρωθεν η ανησυχία για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα και συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες.