ΑΜ-Θ: Σε εγρήγορση για ενδεχόμενη εισβολή στην Ελλάδα της Ασιατικής Μύγας Φρούτων (Bactrocera Dorsalis)

Προσβάλλει φρούτα πυρηνόκαρπα και μηλοειδή, καθώς και κηπευτικά - Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ.
ΑΣΙΑΤΙΚΑ ΜΥΓΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανακοινώνεται ότι:

Διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς εντομολογικού εχθρού καραντίνας Bactrocera dorsalis (Ασιατική μύγα των φρούτων) σε οπωρώνες της Ιταλίας και της Γαλλίας και ειδικότερα στις περιφέρειες Καμπανίας (Σαλέρνο και Νάπολη) της Ιταλίας, και Ιλ-ντε-Φρανς και Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, όμως το κλίμα της χώρας μας είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του εντόμου.

Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό καλλιεργειών σε πάνω από εκατό χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ διαπιστώθηκε η παρουσία του στις ΗΠΑ και πλέον και σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία).

Μοιάζει με τον Δάκο της Ελιάς και τη Μύγα της Μεσογείου (μικρή μύγα), και οι προνύμφες του (μικρά λευκά άποδα σκουλήκια) προσβάλλουν και καταστρέφουν τους καρπούς σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα), μηλοειδή (μήλα, αχλάδια, μέσπιλα), λωτούς, κηπευτικά όπως ντομάτες και πιπεριές, κ.ά.

 Οι κύριες οδοί μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι:

Α) μέσω μεταφοράς προσβεβλημένων φρούτων, τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Με αυτόν τον τρόπο το έντομο μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αυγό ή προνύμφη εντός των φρούτων.

Β) μέσω της μεταφοράς χώματος ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών από περιοχές όπου έχει εμφανιστεί, με συνέπεια το έντομο να μπορεί να μεταφερθεί ως νύμφη εντός αυτών των υλικών.

Γ) ενεργητικά, μέσω της πτήσης των ενηλίκων εντόμων.

Το έντομο Bactrocera dorsalis θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και έχει ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών του ΥΠ.Α.Α.Τ. που εκτελείται από γεωπόνους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) από το 2015.

Ενδεχόμενη εισβολή του εντόμου στη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα επειδή οι κλιματικές συνθήκες το ευνοούν, έχει  μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό, και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και δαπανηρή για τους αγρότες. Επιπροσθέτως, σημαντικά θα είναι και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο εξαγωγικό εμπόριο των γεωργικών προϊόντων λόγω των περιορισμών καραντίνας που τίθενται από αρκετές χώρες για το συγκεκριμένο έντομο.

Δοθέντων των παραπάνω, καλούνται οι αγρότες-παραγωγοί, οι εισαγωγείς-εξαγωγείς-διακινητές (έμποροι) φρούτων, οι Γεωπόνοι που συμβουλεύουν παραγωγούς ή εργάζονται σε καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, και όσοι επαγγελματίες ασχολούνται με εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού:

Α) να συνεργάζονται με τους Γεωπόνους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΑΜ-Θ που εκτελούν επισκοπήσεις.

Β) να ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ τις ανωτέρω Υπηρεσίες για ύποπτα περιστατικά προσβολών που διαπιστώσουν στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Τέλος, καλούνται οι ΠΟΛΙΤΕΣ της χώρας που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο σε χώρες του εξωτερικού (ακόμη και αν είναι χώρες της Ε.Ε.) ΝΑ ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ νωπά φρούτα, καρπούς, φυτικό υλικό με χώμα, πολλαπλασιαστικό υλικό κ.λπ., ακόμη κι αν προορίζονται για ιδία χρήση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν στη χώρα ανεπιθύμητους εχθρούς και ασθένειες, να παραβούν τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία και να υποστούν κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση που κάποιος πολίτης επιθυμεί (ακόμη και για ιδία χρήση), να μεταφέρει στη χώρα μας με οποιοδήποτε μέσο (οδικώς, αεροπορικώς, ταχυδρομικώς. κ.α.) φυτά, φυτικά υλικά ή άλλα αντικείμενα, πρέπει να έχει λάβει εκ των προτέρων σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ της Περιφέρειας για την αναγκαιότητα συνοδευτικών εγγράφων και ελέγχων που πρέπει υποβληθούν τα είδη αυτά από τις αρμόδιες Αρχές πριν εισαχθούν ή/και κατά στο στάδιο της εισόδου τους στη χώρα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τμήματα Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood