Για το δίκτυο που θα φέρει φυσικό αέριο σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες, αλλά και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει το έργο στην περιοχή, ενημερώθηκαν φορείς και πολίτες σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην Ξάνθη με αφορμή την πρόσφατη ένταξη για χρηματοδότηση του έργου στο ΕΣΠΑ (θυμηθείτε εδώ και εδώ).

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ, ο Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Βασίλης Πιτσινίγκος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Νίκος Κόκκινος, και ο Διευθυντής Έργων της ΔΕΔΑ Αυγουστίνος Σγουράκης.

fisiko aerio 1

Όπως επισήμανε ο κ. Μέτιος η εκδήλωση διοργανώθηκε στην Ξάνθη ως φόρος τιμής στη μνήμη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος πρώτος εργάστηκε συστηματικά και έθεσε τις βάσεις του έργου. Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέτιος ανέφερε: «Σήμερα γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας με την ανακοίνωση αυτού του σημαντικού έργου. Διαθέτουμε 29,6 εκ. ευρώ για το δίκτυο φυσικού αερίου και στις 5 περιφερειακές ενότητες. 493 χιλιόμετρα δικτύου θα αναπτυχθούν και θα μπορέσουν να συνδεθούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, τα δημόσια κτίρια, και να έχουν πρόσβαση σε μια νέα μορφή ενέργειας φιλική στο περιβάλλον και χαμηλού κόστους. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες δράσεις είτε για τις επιχειρήσεις είτε για τα οικοκυρικά και αυτό θα βοηθήσει συνολικά την τοπική οικονομία αλλά και την ανάπτυξη γενικότερα». Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος το έργο θα δώσει τη δυνατότητα για 60.000 συνδέσεις, ενώ εκτίμησε πως οι πρώτες συνδέσεις αν όλα πάνε καλά θα γίνουν το 2020: «Πρόθεση μας είναι παράλληλα με την εκτέλεση του έργου να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και της επόμενης φάσης όπου και πόλεις άλλες που θα είναι πιο κοντά στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ώστε να συνδεθεί το φυσικό αέριο και με άλλα αστικά κέντρα».

fisiko aerio 4Η κ. Μωσσέ μίλησε για το έργο ως μέσο αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του, λέγοντας: “Τα έργα μας θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019, οι δημοπρατήσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο του 2019. Πρόδρομα έργα πριν το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν προκειμένου να εξοικειωθούν και οι πολίτες κάποιων πόλεων που υπάρχει ήδη ενεργό δίκτυο με την διαδικασία αίτησης όπως στην Ξάνθη και την Κομοτηνή. Θα έχουμε εκδηλώσεις, ενημερωτικές δράσεις επικοινωνία με τον κόσμο, με μηχανικούς και φορείς. Μέχρι τέλος του 2021 θα ολοκληρωθούν οι επεκτάσεις, οι μεγάλοι αγωγοί και μέχρι το τέλος 2023 θα ολοκληρωθούν οι συνδέσεις που χρηματοδοτούνται από αυτό το έργο. Συνδέσεις όμως θα γίνονται καθ’ όλη την διάρκεια, δηλαδή οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να συνδεθούν ξεκινώντας από τώρα σε όλο και μεγαλύτερο εύρος δικτύου στις έξι αυτές πόλεις».

Ο κ. Πιτσινίγκος έδωσε στοιχεία για τη χρηματοδότησή του, ο κ. Κόκκινος μίλησε για το φυσικό αέριο ως αναπτυξιακό εργαλείο για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ ο κ. Σγουράκης έκανε την τεχνική περιγραφή του έργου.

Μετά τις παρουσιάσεις, οι ομιλητές δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό και έγινε συζήτηση.