Τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου η ερχόμενη, και επιστρέφει η χειμερινή ώρα στην Ελλάδα.

Στις 04:00 τα ξημερώματα λοιπόν της ερχόμενης Κυριακής 25 του μηνός, γυρίζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας μια ώρα πίσω ώστε να δείχνουν 03:00.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είχε την ιδέα για την αλλαγή της ώρας το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες.

Πρωτοεφαρμόστηκε τον 20ο αιώνα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Μετά καταργήθηκε, στη συνέχεια εμφανίστηκε πάλι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 ήρθε ξανά.

Στην Ελλάδα η αλλαγή της ώρας υιοθετήθηκε το 1973Η θερινή ώρα στη χώρα μας ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου – γυρνάμε τους δείκτες των ρολογιών από τις 03:00 στις 04:00. Η επίσημη ονομασία του μέτρου στην Ελλάδα είναι “θερινή” και “χειμερινή” ώρα. Οι Αγγλοσάξονες προτιμούν το Daylight Saving Time = Χρόνος Εξοικονόμησης Ηλιακού Φωτός.

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ποια μορφή ώρας (χειμερινή ή θερινή) θα επιλέξει.