Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε καλό ταξίδι και μια καλύτερη νέα ζωή, στα πενήντα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που χθες, Μεγάλο Σάββατο, το πρωί, αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το Ανόβερο Γερμανίας.

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας 5 – 16 ετών που φιλοξενούνταν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για “μια πολύ συγκινητική μέρα”, καθώς “πενήντα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από την Ελλάδα για να βρουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία”, και υπογράμμισε πως “εδώ και πολλούς μήνες η ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται“.

Τις προηγούμενες μέρες άλλα δώδεκα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα αναχώρησαν για το Λουξεμβούργο, και όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, “εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες παραπάνω από 1.500 παιδιά θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μία νέα οικογένεια σε ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τη γερμανική κυβέρνηση “που στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα που ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι θα ακουστεί ολοένα και περισσότερο”.

Εξάλλου, το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που καθόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία υλοποιείται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της  Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Φτάνοντας στην πίστα του αεροδρομίου και πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο της Aegean, οι ανήλικοι πρόσφυγες δέχθηκαν από τον Πρωθυπουργό δώρα και ευχές.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε: “Η Ελλάδα με μεγάλη ευαισθησία θα εξακολουθεί να φροντίζει όλους τους κατατρεγμένους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα όμως έχει και μια υποχρέωση, να φυλάει και να προστατεύει τα σύνορά της. Έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο”.

Τον Κ. Μητσοτάκη συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Ernst Reichel.