“Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε φόρα και νομίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της δίνουν το περιθώριο να νομοθετεί και να παίρνει τόσο απροκάλυπτα μέτρα που καταργούν εργασιακά, συλλογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να δίνει γη και ύδωρ στους ιδιώτες «επενδυτές» για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου”. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης Υγειονομικών Ροδόπης Αλέξανδρος Σπανός, ενόψει της αυριανής πανελλαδικής απεργίας.

Στο σχετικό του κείμενο-δήλωση, με το τίτλο “Τα κεκτημένα των εργαζομένων στον γύψο”, ο Αλ. Σπανός αναφέρει:

“Δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1.264/1982 και στον νόμο 1.876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με το νομοσχέδιο αυτό, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος, και η καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ο εργασιακός μεσαίωνας και η τρομοκρατία είναι στο καθημερινό “μενού”, όπως είναι οι εργολαβίες, οι ΜΚΟ, κ.λπ.

Στον “πάγο” η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και οι Διαιτητικές αποφάσεις: Ο όρος που τίθεται ότι πρέπει να υπάρχει “τεκμηρίωση των επιπτώσεων της επέκτασης στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση”, αναμένεται να βάλει στον “πάγο” και να καταστήσει ουσιαστικά την επεκτασιμότητα μιας κλαδικής σύμβασης ανενεργή ή άκυρη, με το δεδομένο πως κυβέρνηση και εργοδότες επιδιώκουν “ανάπτυξη” και ανταγωνιστικότητα εις βάρος του εργατικού κόστους. Επιπλέον τίθενται εμπόδια και “παραθυράκια” στη διαδικασία της Διαιτησίας, εφόσον δυσκολεύει την ελεύθερη πρόσβαση των εργαζομένων έπειτα από το αδιέξοδο με τους εργοδότες.

Μητρώο Συνδικάτων Οργανώσεων: Δημιουργείται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) στο Υπουργείο Εργασίας, όπου θα τηρούνται: α) το καταστατικό της συνδικαλιστικής οργάνωσης και οι τυχόν τροποποιήσεις αυτού, καθώς και η τυχόν πράξη διάλυσή της, β) ο αριθμός των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έλαβαν μέρος στις εκλογές για ανάδειξη διοίκησης, γ) η σύνθεση των οργάνων διοίκησης αυτής, δ) η έδρα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και στοιχεία επικοινωνίας, ε) οι οικονομικές της καταστάσεις εφόσον υφίστανται κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές χρηματοδότησης στην ίδια την οργάνωση ή στις συνδεδεμένες με αυτή οντότητες. Ουσιαστικά επιχειρείται ο εργοδοτικός–κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών.

Νέα φαλκίδευση στο δικαίωμα στην απεργία–ηλεκτρονική ψηφοφορία: Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον δρόμο που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. τη Με ρύθμιση αυτή προβλέπεται ότι «οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και λοιπών οργάνων διοίκησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων κήρυξης απεργίας, λαμβάνονται με ψηφοφορία η οποία μπορεί να διεξάγεται και με ηλεκτρονική ψήφο», ενώ «με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι δυνατόν να ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης», που σημαίνει, ότι με απόφαση του Υπουργού θα ρυθμιστούν και άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως αν το 51% είναι επί του συνόλου των εργαζομένων της επιχείρησης ή των μελών του σωματείου. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών και ζωντανών συζητήσεων και ζυμώσεων που γίνονται μέσα στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, το κυρίαρχο Όργανο που τους αντιπροσωπεύει δηλαδή, και επιδιώκεται η απόφαση για λήψη απόφασης για απεργία να γίνεται από μακριά, από τα γραφεία της εργοδοσίας ή των εγκάθετών της (με το δεδομένο της εργασιακής ζούγκλας και εργοδοτικής τρομοκρατίας), προκειμένου να ελέγχεται το αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε φόρα και νομίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα και η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος της δίνουν το περιθώριο να νομοθετεί και να παίρνει τόσο απροκάλυπτα μέτρα που καταργούν εργασιακά, συλλογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, να δίνει γη και ύδωρ στους ιδιώτες «επενδυτές» για να αυξήσουν την κερδοφορία τους χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, να βάζει ασφυκτικές προθεσμίες με fast track διαδικασίες για την αδειοδότηση και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων με την απειλή πειθαρχικών ποινών ακόμα και παύσης των αρμόδιων δημοσίων υπαλλήλων.

Δίνουμε το παρών μαζικά-αγωνιστικά, όλοι, στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου”.