Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, για τους S-400, αλλά και για το τηλεφώνημα που τόσους μήνες μάταια περιμένει ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν, μίλησε στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο OPEN, ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Άλαν Μακόφσκι.

«Πιστεύω ότι το νούμερο ένα ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι οι S-400. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες λειτουργικές λύσεις, όπου οι S-400 θα μπορούσαν να αποθηκευτούν κάπου υπό την παρακολούθηση των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθούν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις χωρίς η Τουρκία να αποσύρει τους S-400», τόνισε.

a6737430 screenshot 1448«Πιστεύω ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να δείξει ότι η εποχή των στενών προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ  έχει τελειώσει, και ο Μπάιντεν προσπαθεί να κάνει θεσμικές τις σχέσεις μεταξύ τους. Με τον Τραμπ ως πρόεδρο, ο Ερντογάν σήκωνε το τηλέφωνο και τον καλούσε όποτε ήθελε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε γίνει “υπάλληλος γραφείου της Τουρκίας”», σημείωσε ακόμη.

71555941 screenshot 1445Ο ίδιος προεξοφλεί, μάλιστα, πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει άμεσα και στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Αν έπρεπε να μαντέψω, θα έλεγα ναι! Και μάλλον θα το δούμε να γίνεται στις 24 Απριλίου. Το Κογκρέσο έχει ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων πριν δύο χρόνια. Θα μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αν ο Μπάιντεν, δεν την αναγνώριζε», εκτίμησε χαρακτηριστικά.

074cffb4 screenshot 1442