Για όλους και για όλους μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε πλειάδα ερωτήσεων για όλο το φάσμα των θεμάτων, σε συνέντευξη που έδωσε στο cnn.gr και στους δημοσιογράφους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο στούντιο του CNNGreece τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Θα συζητήσουμε μαζί του και με το συνάδελφο Κ. Τσιτούνα τις τρέχουσες εξελίξεις και την πολιτική επικαιρότητα δύο εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ ευχαριστώ..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τα ελληνοτουρκικά δεδομένου ότι είναι και η πρώτη συνέντευξη που δίνετε μετά το κρίσιμο διήμερο στις Βρυξέλλες. Πόσο ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από την στάση των ευρωπαίων; Και ήθελα επίσης να μου πείτε αν αυτή η στάση και τα μέτρα που έχουν προαγγελθεί είναι δυνατόν να σταματήσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ’ αρχάς σε σχέση με το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας πρέπει να σας πω ότι δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο απ’ αυτό. Νομίζω ότι κερδίσαμε μια απόφαση η οποία είναι ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Νομίζω ότι η μεγάλη τομή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, την συμπεριφορά της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι αυτή είναι μια τομή μεγάλη, δεδομένου ότι ακόμα κι όταν είχαμε το επεισόδιο των Ιμίων το 1996 η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τότε ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε βρείτε τα. Ήταν σε ένα πλαίσιο ευχών, να επικρατήσει η ειρήνη και η συνεργασία.
Τώρα βλέπουμε μια πολύ σημαντική και μεγάλη μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ της στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων κι αυτό νομίζω δεν είναι τυχαίο. Αυτό έχει έρθει μετά από πάρα πολύ σημαντικές προσπάθειες όλα τα τελευταία χρόνια να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό έχει επιτευχθεί μετά από μια ολόκληρη στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε το δίκιο της Κύπρου και της Ελλάδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναδείξουμε ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά είναι ευρωτουρκικές σχέσεις στην πραγματικότητα. Έχει έρθει μέσα από στρατηγικού χαρακτήρα πολυμερή συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή. Και, επιτρέψτε μου και την εκτίμηση, το κύρος και ο ρόλος της Ελλάδας έχουν αναβαθμιστεί και από τον τρόπο που χειριστήκαμε κρίσιμα θέματα όλο το προηγούμενο διάστημα και την ίδια την κρίση, και το πώς βγήκαμε απ’ αυτήν, αλλά και το ονοματολογικό με τους βόρειους γείτονές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι.. να σας διακόψω. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Πολύς κόσμος φοβάται ότι οι Τούρκοι στο τέλος θα καταφέρουν έστω και από την πίσω πόρτα να μπουν στη συνεκμετάλλευση, και το δεύτερο είναι αυτό που σας είπε ο κ. Μακρόν, το είπε σχήμα λόγου, αυτό που σας είπε για τις φρεγάτες ή το εννοούσε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Με τον Γάλλο Πρόεδρο έχω μια μακρά και διαρκή συνεργασία και τα θέματα αυτά τα συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει το τελευταίο διάστημα, όχι μονάχα να αναδείξουν ότι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι ταυτόχρονα ΑΟΖ και της Ευρώπης, όχι μόνο ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι η ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα, αλλά να προχωρήσουν και στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων στην Κύπρο αλλά και εμείς στην Ελλάδα. Την επόμενη βδομάδα έχουμε υπογραφές σύμβασης για έρευνα και αξιοποίηση στα οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. Οι εταιρείες οι πολυεθνικές οι οποίες θα συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία είναι και ευρωπαϊκές, και γαλλικές και ιταλικές και αμερικανικές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλά και μόνο για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα. Βεβαίως είναι κι αυτό πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά όταν γνωρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος ότι η TOTAL κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται από την άλλη πλευρά αυθαιρέτως, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως πίσω απ’ αυτές τις κινήσεις υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες, που είναι δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, έχουν οικονομικές επιπτώσεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμία άλλη χώρα αυτό να το αφήσει έτσι.
Άρα λοιπόν πίσω απ΄ αυτές τις φραστικές δηλώσεις υπάρχει ένα ολόκληρο background το οποίο πρέπει να το γνωρίζουμε. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή προκαλεί. Αλλά αυτή η προκλητικότητα δεν είναι ένδειξη ισχύος. Είναι ένδειξη αδυναμίας. Γιατί είναι ένδειξη αδυναμίας; Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ε.Ε. έχει προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα σε στοχευμένες κινήσεις πολύ καλά μελετημένες, έχει μοιράσει τα οικόπεδα, έχει συνάψει συμφωνίες και κάνει ήδη εξορύξεις. Έχει τελειώσει το επίπεδο των ερευνών σε κάποια από τα οικόπεδα και κάνει ήδη εξορύξεις. ‘Άρα λοιπόν αυτό ενοχλεί την Τουρκία. Και η Τουρκία αντιδρά σπασμωδικά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο ήθελα λίγο να σταθώ. Γιατί αναφέρεστε συχνά και προηγουμένως στην απάντησή σας στην στρατηγική επιλογή της Κύπρου και της Ελλάδας να συνάψουν τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ. Κι αυτό το πράγμα φαίνεται να αποδίδει. Και οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους. Όμως δεν σας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό που εκ των πραγμάτων απομονώνει την Τουρκία, ακόμα κι δεν είναι αυτό επιλογή της Ελλάδας ή της Κύπρου, μπορεί να προκαλέσει μια σπασμωδική κίνηση από μια χώρα όπως η Τουρκία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάτε. Οι σπασμωδικές κινήσεις είναι κινήσεις συνήθως αδιέξοδες. Αν με ρωτάτε για το αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα σας έλεγα ότι αυτός ο κίνδυνος του ατυχήματος, όχι του εσκεμμένου επεισοδίου, θα σας έλεγα ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει ούτως ή άλλως, όταν καθημερινά, στο Αιγαίο τουλάχιστον, έχουμε παραβιάσεις και αερομαχίες. Κι αυτή είναι η έγνοια μας, η καθημερινή έγνοια μας. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει σχεδιασμό να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο. Διότι, αν το έκανε αυτό, θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει Καστελόριζο.. να το πω λαϊκά…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη. Κι αυτό πρέπει να το εκτιμήσουμε επίσης. Βρίσκεται σε μια διαρκή αντιπαράθεση όχι μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θα έλεγε κανείς ότι με την Ελλάδα και την Κύπρο έχει τη μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση. Βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, με αφορμή τους S400, αλλά το βασικό δίλημμα στο οποίο έχει να αποφασίσει η Τουρκία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει προς την Ανατολή. Αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα, στο οποίο δεν νομίζω ότι έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Πρόεδρος Ερντογάν. Από κει και πέρα με ρωτάτε για το Καστελόριζο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν πάει Καστελόριζο τι κάνουμε εμείς; Αυτό θέλω να πω….
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Τσιτούνα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχέδια κι αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί, γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα η οποία έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της. Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα την ελληνική, διότι αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη. Θα εμποδιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενεργειακό πρόγραμμα στην περιοχή, και στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του Κυπριακού;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έρχεστε τώρα στο βασικό θέμα, στο κρίσιμο θέμα. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και θέλω να κάνουμε μια έτσι πιο χαλαρή και ειλικρινή συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλλον αυτό θέλουν οι Τούρκοι. Να περάσουν χωρίς να λυθεί το Κυπριακό
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το βασικό θέμα. Κατ’ αρχάς ποιες είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία; Είναι το Κυπριακό. Όπου εκεί τι έχουμε; Έχουμε την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειο τμήματος της Κύπρου εδώ και 45 χρόνια. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα;… Και έχουμε και τη διαφορά στο Αιγαίο, που είναι η υφαλοκρηπίδα.
Εμείς λέμε στην άλλη πλευρά. Είμαστε μια χώρα του διαλόγου και της συνεργασίας και της ειρήνης. Ελάτε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να λύσουμε τις διαφορές μας. Εις ότι αφορά το Κυπριακό λέμε ένα πολύ απλό πράγμα. Ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί. Και δεν μπορούμε να πάμε σε λύση που τον αναχρονιστικό αυτό θεσμό των εγγυήσεων θα τον διατηρεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί την ίδια άποψη που τώρα καταθέτετε. Γιατί διάβαζα ένα άρθρο του κ. Σημίτη και έχει την άποψη ότι .. να κάνουμε και λίγο πίσω. Ε, πόσο πίσω να κάνουμε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σημίτης αλλά και ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του, που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής σε ότι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, στην πραγματικότητα δίνουν κάποια μηνύματα. Δεν τα δίνουν σε μένα γιατί ξέρουν τη στάση μου, τη θέση αυτής της κυβέρνησης που 4 χρόνια έχει μια συγκεκριμένη στρατηγική. Προφανώς τα δίνουν στον κ. Μητσοτάκη τα μηνύματα αυτά και ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα, δεν απαντά. Τα μηνύματα αυτά είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Κι εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα, τεσσεράμισι χρόνια είναι μια στρατηγική που έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι μια στρατηγική ξεκάθαρη σε ότι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα –δεν είναι η Βόρεια Μακεδονία το μεγάλο μας μέτωπο, ούτε η Αλβανία. Το μεγάλο μας μέτωπο είναι η Τουρκία και οι διεκδικήσεις της και η προκλητικότητά της.
Εμείς λοιπόν είχαμε μια σταθερή στρατηγική. Ακόμα και η επίλυση του ονοματολογικού, που πίκρανε κάποιους ανθρώπους. Πίκρανε κάποιους ανθρώπους διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν όλη αυτή τη στρατηγική στόχευση που είχαμε, βλέποντας την εικόνα συνολικά. Εδώ καταφέραμε μέσα από αυτή την επίλυση να δυναμώσουμε τη διαπραγματευτική και τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα.
Μας είπαν ότι δώσαμε. Δεν δώσαμε τίποτα. Κερδίσαμε. Κερδίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν λέγεται Μακεδονία. Λέγεται Βόρειο Μακεδονία. Όλος ο κόσμος την ονόμαζε Μακεδονία. Φανταστείτε σήμερα με αυτή την τουρκική προκλητικότητα στη Ν.Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο στα βόρεια σύνορά μας τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας στα βόρεια να τον επιτηρούσαν τα τουρκικά F 16. Κερδίσαμε λοιπόν έναν σύμμαχο. Τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. Κερδίσαμε δύναμη διεθνώς, διότι δείξαμε ότι είμαστε μια χώρα η οποία δεν είμαστε σκαντζόχοιροι και θέλουμε να βρούμε λύσεις. Άρα ποιος είναι αυτός ο οποίος δεν θέλει λύση στην περιοχή; Η Τουρκία. Γι αυτό και έχουμε αυτή στη στάση σήμερα της Ε.Ε. υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι αυτό έχουμε αυτή τη στάση του διεθνούς παράγοντα υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου.
Και θεωρώ ότι στα ζητήματα αυτά θα πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να είναι ξεκάθαροι. Η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι μια στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τις θέσεις της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε επιτρέψτε μου, πριν πάμε στην επόμενη ενότητα, να σας κάνω μια ερώτηση που σχετίζεται και με τα ενεργειακά ζητήματα. Μία από τις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια. Πώς συνδυάζεται όμως αυτή η δέσμευσή σας με το μεγάλο πρόγραμμα εξορύξεων υδρογονανθράκων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα το φυσικό αέριο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Μιλάμε για εξορύξεις φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο δεν εγκυμονεί κινδύνους. Είναι μια μορφή ενέργειας που είναι φιλική προς το περιβάλλον. Και το ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2030 πρέπει να είναι ένα μίγμα που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο φυσικό αέριο. Εδώ λοιπόν πρέπει να βρούμε τη βέλτιστη λύση ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ενεργειακό μας πλούτο. Διότι κακά τα ψέματα, όταν μια χώρα έχει ενεργειακό πλούτο και δεν τον αξιοποιεί, και μάλιστα είναι μια χώρα η οποία είναι χρεωμένη, τότε δεν μπορεί να έχει μέλλον. Να αξιοποιήσουμε λοιπόν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Ποια είναι αυτά; Είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι η χώρα βρίσκεται σε μια ευλογημένη τοποθεσία στον πλανήτη, που έχει τη δυνατότητα να έχει πολλές ώρες ηλιοφάνεια το χρόνο, έχει δόξα τον Θεό και νερά, και μέσα από τη φύση που βρισκόμαστε έχουμε και τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την αιολική ενέργεια και έχουμε και τον ενεργειακό πλούτο, το φυσικό αέριο, λένε οι επιστήμονες, μέσα από τις έρευνες που κάνουν, ότι νοτίως της Κρήτης υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία. Πάμε και στα ζητήματα τα προεκλογικά και της πολιτικής επικαιρότητας. Ήθελα να σας ρωτήσω τι τελικά έφταιξε και υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα την 26η Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δεν κατάλαβαν τις προθέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης ή η κυβέρνηση δεν κατάλαβε τη δυσφορία των πολιτών;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κακά τα ψέματα. Δεν υπήρξε ποτέ ευρωπαϊκή εκλογή που να μην έχει κάποια σημαντική φθορά ή έκφραση δυσαρέσκειας σε ότι αφορά το κυβερνόν κόμμα. Ποτέ. Πόσο δε, μάλλον όταν αυτή η εκλογική αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών έρχεται μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνησης, πολλά χρόνια που έχει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός στην κάλπη. Οι μόνες περιπτώσεις που κυβερνήσεις έχουν κερδίσει ευρωπαϊκές κάλπες είναι όταν αυτές έχουν γίνει αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές που πρόσφατα έχουν κερδίσει.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς πήραμε ένα ρίσκο. Πήραμε ένα ρίσκο να προχωρήσουμε, να εξαντλήσουμε την τετραετία, ακριβώς επειδή πιστεύαμε ότι αυτό σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα και ακριβώς επειδή είχαμε μπροστά μας άλλους 3-4 μήνες όπου είχαμε σχεδιάσει μια σειρά από παρεμβάσεις, σε συνέχεια των προηγούμενων που έχουμε πάρει, ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής της χώρας. Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών είναι αλήθεια ότι δεν μας έδινε τη δυνατότητα, έπρεπε να σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Έτσι πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία με όρους διαφορετικούς από ότι ενδεχομένως κάποιοι άλλοι στο παρελθόν. Με ανάγκασε λοιπόν αυτό το αποτέλεσμα να προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές δίνοντας και το μήνυμα ότι έλαβα αν θέλετε υπόψη μου αυτή την έκφραση δυσαρέσκειας που εκφράστηκε στις εκλογές.
Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αν θέλετε δεν ήταν ένα ποσοστό το οποίο κανείς θα θεωρήσει χαμηλό ή ευκαταφρόνητο. Σας θυμίζω ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση και ερχόταν με φόρα προς τη διακυβέρνηση είχε πάρει μόλις 2 μονάδες παραπάνω. Και λίγους μήνες μετά πρόσθεσε άλλες δέκα μονάδες.
Η Ν.Δ. την περίοδο εκείνη είχε πάρει 22%. Άρα θέλω να πω για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, για ευρωπαϊκή κάλπη, παρότι εγώ εντίμως και ειλικρινώς είπα στον ελληνικό λαό την αλήθεια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε βάλει δίλημμα κεντρικό…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι κεντρικό δίλημμα. Δεν είπα ότι είναι δημοψήφισμα. Είπα όμως ότι είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα τα οποία εξήγγειλα. Διότι θεωρώ ότι το αποτέλεσμα αυτό, η ήττα δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ανοίγει την όρεξη σε ακραίους συντηρητικούς κύκλους στην Ευρώπη να αμφισβητήσουν τα μέτρα αυτά. Και θεωρώ επίσης ότι κάποιοι περιμένουν στη γωνία αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, να μας ξαναγυρίσουν πίσω, στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, που αποτελεί και το κρυφό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι; Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και για τα οικονομικά. Όταν λέτε ότι το ματς γυρίζει, τι ακριβώς εννοείτε; Ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε την αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή να πάρουμε τις εκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να πάρουμε τις εκλογές προφανώς. Κοιτάξτε, νομίζω αυτός είναι ο στόχος και αν και δύσκολος, είναι ένας στόχος ο οποίος είναι πραγματοποιήσιμος, ακριβώς για τους λόγους που σας εξήγησα λίγο πιο πριν.
Ας μην μιλήσουμε με ποσοστά. Ας μιλήσουμε με αριθμούς πραγματικούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές εκλογές υπολείπεται της Ν.Δ. που ήρθε πρώτη περίπου 500 χιλιάδες ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές του 2014 με τις εθνικές του 2015 έξι μήνες μετά κέρδισε 670 χιλιάδες ψήφους. Εγώ λοιπόν θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει το, ποσοστό του αντιστοίχως, έτσι όπως το αύξησε από τις προηγούμενες ευρωεκλογές σε εθνικές. Διότι τώρα το δίλημμα είναι τελείως διαφορετικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το δίλημμα; .
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το δίλημμα των πολιτών που προσέρχονται στην κάλπη για τις εθνικές εκλογές δεν είναι να εκφράσουν την πρώτη τους πολιτική προτίμηση. Δεν είναι να εκφράσουν την ενδεχόμενη δυσαρέσκειά τους. Γιατί είδαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν πήγε στη Ν.Δ, δεν μετακινήθηκε προς τη Ν.Δ., ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εννοώ, επέλεξε είτε να μην πάει στην κάλπη, εκφράζοντας δυσαρέσκεια, είτε να ψηφίσει μικρότερα κόμματα. Τώρα λοιπόν το δίλημμα των εκλογών είναι ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τσίπρας ή Μητσοτάκης είναι; Αυτό είναι το δίλημμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι προφανές. Και δεν είναι μόνο Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Είναι ποια πολιτική. Η πολιτική η οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει και έχει αποδείξει ότι μπορεί να την φέρει εις πέρας, έχει αν θέλετε αυτό το σχέδιο, έχει το σύνθημα, μπροστά όλοι μαζί. Όλοι μαζί. Να μην μείνει κανένας πίσω ευάλωτος στην κρίση. Η πολιτική της Ν.Δ. είναι η πολιτική, γυρνάμε πίσω σ’ αυτά τα οποία ζήσαμε την περίοδο Σαμαρά και όποιος αντέξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, δεν θα κυβερνηθεί ο τόπος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα λοιπόν υπό μία έννοια αυτό το οποίο λέμε στο σύνθημά μας είναι απολύτως αληθινό. Αυτό το οποίο διακυβεύεται στις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι η ίδια η ζωή μας. Είναι δηλαδή αν θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία προς τα μπρος, την πορεία της εξόδου από την κρίση, με δυσκολίες αλλά πορεία προς τα μπρος, με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, με στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, αλλά τώρα πια και των μεσαίων, με παρεμβάσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα να μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανεργία, να έχουμε νέες δουλειές, ποιοτικές δουλειές και με κανόνες στους χώρους εργασίας. Και βεβαίως στήριξης του κοινωνικού κράτους. Και από την άλλη πλευρά αν θα γυρίσουμε πίσω σε μια εποχή την οποία τη ζήσαμε. Η ιστορία της χώρας δεν ξεκινάει το 2015 τον Γενάρη. Τη χώρα τη διακυβέρνησαν τα κόμματα αυτά τα οποία ζητούν σήμερα να πάρουν εκ νέου την εξουσία για δεκάδες χρόνια. Και κυρίως τη διακυβέρνησαν την κρίσιμη περίοδο της χρεοκοπίας. Από το 2010, όταν η Ν.Δ. άφησε 24 δις πρωτογενές έλλειμμα, ένα έλλειμμα κοντά στο 13%, που ήταν και η αφορμή για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ. Και μετά η Ν.Δ. μαζί με το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησαν τη χώρα οδηγώντας σε μια κοινωνική λεηλασία, στην απώλεια του 25% του εθνικού μας πλούτου και οδήγησαν την ανεργία από το 6% στο 28%.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως πιθανότητα στις 7 Ιουλίου να μην υπάρχει κόμμα αυτοδύναμο. Να είναι η Ν.Δ. πρώτη, να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος και να μην υπάρχει αυτοδυναμία. Σ’ αυτή την περίπτωση εσείς τι θα κάνετε; Όταν φτάσει η εντολή στο δεύτερο κόμμα. Έχετε σκεφτεί ποιες θα είναι οι κινήσεις σας; Ποιες είναι οι προθέσεις σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αλήθεια είναι –και δεν θέλω να την κρύψω την αλήθεια από τον ελληνικό λαό- ότι με βάση αυτόν τον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν είναι δική μου επιλογή, εμείς καταθέσαμε όπως ξέρετε την απλή αναλογική. Την οποία προς έκπληξη όλων μας δεν την ψήφισε η κ. Γεννηματά, όπου θα είχε κάθε λόγο ένα κόμμα το οποίο είναι του μεγέθους του ΚΙΝ.ΑΛ. σήμερα να θέλει να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στα πράγματα, αλλά δεν την ψήφισε. Γιατί δεν την ψήφισε, διότι κατά την άποψή μου έχει έναν στρατηγικό προσανατολισμό υποστυλώματος της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
Εγώ λοιπόν λέω το εξής. Ότι με βάση αυτόν τον εκλογικό νόμο που δίνει 50 έδρες μπόνους σε αυτόν που θα είναι με μια ψήφο παραπάνω, δεν νομίζω ότι τίθεται κανένα ερώτημα για το αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο πρώτος θα έχει τη δυνατότητα –κακά τα ψέματα- να σχηματίσει κυβέρνηση. Το θέμα είναι με ποιους θα συνεργαστεί, με ποιους όρους, πώς θα διαμορφωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτή. Αλλά θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τον πρώτο, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι η Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν πιστεύετε ότι θα μείνει ακυβέρνητος ο τόπος;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Κι επίσης πρέπει να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι οι προγραμματικές μας διαφορές με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη είναι αγεφύρωτες. Αν δεν ήταν η Ν.Δ. ένα κόμμα ακραία νεοφιλελεύθερο και ακραία συντηρητικό, αν δεν ήταν δηλαδή να είναι ο κ. Μητσοτάκης με συνταγές ΔΝΤ να θέλει να κυβερνήσει, να μας πάει ξανά στις περικοπές και στα μαύρα χρόνια τα οποία ζήσαμε, της λιτότητας και δεν είχε ταυτόχρονα κι αυτούς τους ακραίους δεξιούς που τους πλασάρει για να πάρουν κυβερνητικές θέσεις, τους εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ. και ήταν ένα κόμμα κεντροδεξιό, θα μπορούσε να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση για το μέλλον της χώρας σε ένα μίνιμουμ προγραμματικών θέσεων. Με αυτό το πρόγραμμα που έχει η Ν.Δ., με πρόγραμμα ΔΝΤ εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε χωριό. Είναι απολύτως σαφές. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία τέτοια συζήτηση λοιπόν για την επόμενη μέρα των εκλογών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, για την οικονομική πολιτική των προγραμμάτων της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Στον απολογισμό που έχετε κάνει εσείς του κυβερνητικού σας έργου, τονίζετε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας η ανεργία έπεσε 7,6 μονάδες…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παραπάνω ίσως…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι περίπου 2 μονάδες ετησίως…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ανεργία είχε φτάσει κάποια στιγμή 28% το 2014. Όταν την παραλάβαμε εμείς ήταν στο 26%. Και τώρα είναι κοντά στο 18%, με προοπτική να πέσει ακόμα περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι το εξής. Στον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης Σαμαρά η ανεργία είχε πέσει 1,4 ή 1,6% Θεωρείτε λοιπόν ότι αυτή η μείωση της ανεργίας που έχει φέρει η δική σας τετραετία, είναι αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής ή μήπως είναι η ολοκλήρωση των συνεπειών των μνημονιακών πολιτικών και της εσωτερικής υποτίμησης…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η μεγάλη εικόνα είναι ότι από το 2010 ως και την ημέρα που παραλάβαμε εμείς τη διακυβέρνηση του τόπου, χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Εδώ μιλάμε για μια καταστροφή η οποία δεν έχει σύγκριση για καμία χώρα σε καιρό ειρήνης. Μόνο σε περίοδο πολέμου συμβαίνει αυτό, να χάσει μια χώρα 25% του ΑΕΠ της, του πλούτου της, και να έχει ένα εκατομμύριο ανέργους, όταν ο συνολικός της πληθυσμό είναι δέκα εκατομμύρια. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί. Από την ημέρα που παραλάβαμε εμείς μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 είναι ακόμα πιο αισιόδοξο, με πάνω από 110 χιλιάδες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο στόχος σας ποιος είναι;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Άρα λοιπόν, εμείς έχουμε μια εικόνα, ότι μέχρι τις εκλογές με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει καλυφθεί το ήμισυ των απωλειών από τις σκληρές πολιτικές της λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. Δηλαδή 500 χιλιάδες περίπου από ένα εκατομμύριο που είχαν χαθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι πότε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μέχρι τις εκλογές. Η εικόνα αυτή είναι. Λέμε λοιπόν, και είναι απόλυτα ρεαλιστικό, ότι την επόμενη τετραετία μπορούν να δημιουργηθούν άλλες 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, προκειμένου να έχουμε στο τέλος της επόμενης τετραετίας την επαναφορά της χώρας στην πλήρη κανονικότητα σε ότι αφορά τα εργασιακά…
Όμως, να βάλω απλά μια υποσημείωση. Δεν αρκεί μόνο να έχουμε νέες δουλειές. Πρέπει να έχουμε και ποιοτικές δουλειές και καλά αμειβόμενες δουλειές. Εκεί λοιπόν έχουμε πετύχει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα, από το 60 – 40 που ήταν υπέρ των ελαστικών μορφών εργασίας, η σχέση, επί κυβερνήσεως Σαμαρά, σήμερα έχουμε πάει ξανά κοντά στην κανονικότητα, δηλαδή κοντά στο 65-35, υπέρ των σταθερών σχέσεων εργασίας έναντι των ελαστικών. Εμείς ήμασταν η πολιτική δύναμη, η κυβέρνηση, που έδωσε μάχες, και αμέσως μετά το τέλος των μνημονίων, καταφέραμε και επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, όταν ο κ. Σαμαράς τον είχε μειώσει μέσα σε μια νύχτα 22%. Εμείς ήμασταν αυτοί που καταργήσαμε την ρατσιστική διάταξη του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους και πλέον όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τους ίδιες αμοιβές και αυξήσεις. Και εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι έχουμε εξαγγείλει την αύξηση 2019 και 2020, την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% κάθε χρόνο ώστε να φτάσουμε το 2022 στα επίπεδα που ήταν ο κατώτατος μισθός, πριν έρθει η καταστροφή των μνημονίων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή εγώ είμαι λαϊκιστής, θα σας ρωτήσω το εξής: Ένας πατέρας, που παίρνει 580 ευρώ, 40 χρονών, και 580 ευρώ η γυναίκα του, δηλαδή 1100 τόσο, σας ρωτώ, με δύο παιδιά, πως μπορεί να ζήσει. Και τι μπορείτε να πείτε σε αυτόν τον άνθρωπο και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης; Τι, μπορείτε να τον κοιτάξετε στα μάτια και να του πείτε τι; Ότι θα πάμε εκεί. Γιατί με 1000 ευρώ δεν ζει μια οικογένεια 4μελής το ξέρετε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς. Ασφαλώς και το ξέρω. Αλλά πρέπει να σας πω, ότι όταν εμείς παραλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου υπήρχαν οικογένειες που δεν είχαν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και βλέπαμε σκηνές, όπου άνθρωποι έψαχναν να βρουν φαγητό στους κάδους των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Σήμερα η δικιά μας η κυβέρνηση εφήρμοσε τον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης, που να μην έχει τουλάχιστον το ελάχιστο τον μήνα, προκειμένου να μπορεί να ζήσει. Προφανώς και δεν είναι αρκετά αυτά τα χρήματα. Ούτε του κατώτατου μισθού είναι αρκετά. Εμείς τον πήγαμε στα 650 από τα 580. Δεν είναι αρκετά. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουμε, είναι ότι κλείσαμε καλά την καταπακτή πίσω μας. Δεν θα ξανακυλήσουμε στα προηγούμενα. Ότι δεν θα ξαναμειωθούν οι μισθοί. Ότι δεν θα ξανααυξηθεί η ανεργία. Ότι θα υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο για όλους και από εκεί και πέρα προοπτικές να ζήσουμε καλύτερα. Βεβαίως το μεγάλο σχέδιο τώρα είναι, πέραν του να κλείσουμε την καταπακτή πίσω μας, να ανοίξουμε και τον φεγγίτη μπροστά μας, να ανοίξουμε παράθυρο ελπίδας να μπει φως. Άρα λοιπόν εμείς, αυτό εγγυούμαστε. Εγγυούμαστε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις των μισθών, αύξηση του εισοδήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα αλήθεια πιστεύετε ότι ο Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος; Επειδή το έχετε υπονοήσει αυτό. Ότι αν έρθει ο Μητσοτάκης θα κατρακυλήσουμε προς τα πίσω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτό το οποίο πιστεύω και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και απόλυτη σαφήνεια, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, έχει στα σκαριά ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι ακραίο, νεοφιλελεύθερο και σε πολλά σημεία ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ που εμείς συγκρουστήκαμε για να μην εφαρμοστούν. Αυτό το πρόγραμμα θα οδηγήσει ξανά ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στο περιθώριο. Εμείς τι αποτρέψαμε το 2015 εως σήμερα; Αποτρέψαμε στο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα όπως οι υπόλοιπες της Βαλκανικής, όπου έχουν περίπου το ένα τρίτο της κοινωνίας στο απόλυτο περιθώριο και την απόλυτη φτώχεια και από εκεί και πέρα, για κάποιους λίγους τα πράγματα είναι ενδεχομένως καλά, διότι έχουν φοροαπαλλαγές μεγάλες, έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν χρήματα πολλά, έχουν την δυνατότητα να έχουν offshore επιχειρήσεις. Για την μεγάλη πλειοψηφία τα πράγματα δύσκολα, να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Μιλάω για τα δύο τρίτα, αλλά το ένα τρίτο όμως στην απόλυτη φτώχεια. Εμείς αυτό το αποτρέψαμε. Και τώρα αυτό το οποίο λέμε, είναι το σχέδιο μας για την επόμενη τετραετία, είναι να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, στο πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών. Να προσανατολιστεί προς την σύγκλιση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και όχι με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες. Διότι ερχόταν το ΔΝΤ και μας έλεγε γιατί θέλετε συντάξεις κύριοι, κοιτάξτε ποια είναι η σύνταξη στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή και ακόμα έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ουκρανία όπου πήγε το ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τη μεσαία τάξη και επειδή και τα δύο προγράμματα στοχεύουν, βλέπουμε, προς την μεσαία τάξη, ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο, πλέον αργά, αυτή η στόχευση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε με λίγο τώρα, γιατί νομίζω οτι εδώ… εκεί που μας χρωστάγανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι. Ποια είναι η σχέση της Νέας Δημοκρατίας με τη μεσαία τάξη ακριβώς, μπορείτε να μου εξηγήσετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόλαβε προεκλογικά να υποσχεθεί κάποια πράγματα. Αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, ναι. Ποιος κυβέρνησε την χώρα από το 2010 εως το 2015; Τι έκανε ακριβώς για την μεσαία τάξη;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι φοροαπαλλαγές για όλους.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και εγώ μπορώ να πω ότι μπορώ να περπατήσω στη θάλασσα, σαν τον Ιησού Χριστό. Αλλά ο καθένας σε αυτόν το τόπο έχει μια ιστορία. Από το 2010 έως το 2014-15, η κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, διέλυσε την μεσαία τάξη. Είχαμε 300 χιλιάδες λουκέτα. Τα ξεχνάμε αυτά; 800 χιλιάδες συμπολίτες μας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε αυτή την τετραετία, πέρασαν από την μεσαία τάξη, στη φτωχή τάξη. Στις φτωχές τάξεις. 800 χιλιάδες συμπολίτες μας. Με βάση το εισόδημα που μετριέται σε ποια κοινωνική κατηγορία ανήκει ο καθένας. Όλη αυτή την περίοδο, αυτοί που μείνανε στη μεσαία τάξη, είχανε μια απώλεια στο εισόδημα τους 35%. Από τότε που αναλάβαμε εμείς, έχουν σταδιακά, μια αύξηση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Μιλάνε όλοι για την φορολογία. Δεν αρνούμαι το γεγονός, γιατί είναι πραγματικότητα, ότι εμείς αναγκαστήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό και υπογράψαμε μια Συμφωνία δύσκολη με τους εταίρους μας, η οποία όμως είχε ορίζοντα, χρονικό τέλος. Είχε ορίζοντα διεξόδου. Αυτή η Συμφωνία που υπογράψαμε εμείς, επέβαλε φορολογία, αλλά στο σύνολο της φορολόγησης της μεσαίας τάξης και των ελλήνων πολιτών συνολικά, από το 2010 έως το 2018, οι φόροι που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και του κ. Μητσοτάκη, ήταν το 83% των συνολικών φόρων. Αυτοί που επιβάλαμε εμείς ήταν μόλις στο 17%. Τα συνολικά μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Νέα Δημοκρατία από το 2010 έως το 2015, ήταν 65 δις ευρώ. Αυτά που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε εμείς ήταν 6 δις ευρώ με 3 δις ευρώ να γυρνάνε πίσω ως αναδιανομή, στο τέλος κάθε χρόνου, από το υπερπλεόνασμα. Άρα η αντιστοιχία είναι 65 με 6. Το 10% επιβάλαμε εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα λέμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, τελείωσε αυτή η ιστορία, άρα πάμε μπροστά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι το θέμα κύριε Τσιτούνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω το εξής, αφού πάμε μπροστά μπορεί να υπάρξει μείωση της φορολογίας; Ο κ. Στουρνάρας για παράδειγμα, λέει όχι, δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς λοιπόν, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια. Πέραν του ότι κάναμε αυτές τις δομικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ήρθαμε και είπαμε στοχευμένες μειώσεις φόρων. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, 10% μεσοσταθμικά το 2019 και άλλο 20% έχουμε εξαγγείλει για το 2020, δηλαδή 30% μεσοσταθμικά, όχι όμως για όλους το ίδιο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα περίπου το ίδιο λέει και ο Κυριάκος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι δεν λέει το ίδιο. Διότι λέει 30% οριζόντια. Τι σημαίνει το 30% οριζόντια; Σημαίνει ότι αυτός που έχει βίλα στην Εκάλη, να έχει 30% και εσείς που έχετε ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους να έχετε επίσης 30%. Το 30% για αυτόν που έχει βίλα στην Εκάλη, είναι όμως μια εξοικονόμηση πολλών εκατοντάδων ευρώ, για αυτόν που έχει σπίτι στους Αμπελόκηπους είναι πολύ λιγότερο. Εμείς λέμε λοιπόν, αυτός που έχει βίλα στην Εκάλη να έχει ένα 10% ή 5% μείωση, ώστε αυτός που έχει σπίτι στους Αμπελόκηπους να έχει 50. Αυτή είναι η διαφορά. Αλλά μην με διακόπτετε για να σας εξηγήσω.
Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ήδη έχουμε επιβάλει. Ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κατηγορία εκείνων των επαγγελματιών, που πράγματι είχε δυσκολίες, διότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, σχεδόν το 90% είδε μειώσεις στις εισφορές, της τάξης του 30%. Προχωρήσαμε τώρα στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 24 στο 13% . Προχωρήσαμε στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα, από το 24 στο 13%. Έχουμε εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα, για το 2020, με βάση αυτό το σχέδιο που καταθέσαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας, το μαξιλαράκι από την ρευστότητα που έχει αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο. Διότι μην ξεχνάτε ότι εμείς βρήκαμε άδεια ταμεία, ούτε σάλιο δεν υπήρχε και σήμερα έχουν 35 δις ευρώ τα δημόσια ταμεία. Με αυτό λοιπόν το σχέδιο μειώνουμε 1% τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά, χωρίς να παραβιάζουμε τη Συμφωνία. Έτσι λοιπόν, έχουμε εξαγγείλει από το 2020 την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ, για την μεγάλη πλειοψηφία και τη ριζική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Έχουμε εξαγγείλει επίσης τη μείωση του μεσαίου συντελεστή στο ΦΠΑ από το 13 στο 11%. Έχουμε εξαγγείλει επίσης τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%. Έχουμε εξαγγείλει, επίσης, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 22% στο 20%. Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις, στη βάση των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και μια σειρά άλλα μέτρα, για τους νησιώτες μας, για τους αγρότες μας, για αυτούς που κατοικούν σε ορεινές περιοχές. Αυτά μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η χώρα όμως συνεχίζει να έχει δεσμεύσεις σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτά λοιπόν, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, χωρίς την παραβίαση των δεσμεύσεων μας με τους εταίρους μας, ακριβώς επειδή εμείς εξαγγείλαμε και καταθέσαμε 5,5 δισεκατομμύρια σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τι λέει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέει ότι κάνετε μια προσπάθεια εκτροχιασμού της επόμενης κυβέρνησης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης λέει, καταρχάς μιλάει γενικόλογα για μειώσεις φόρων και λέει ότι δεν θα εφαρμόσω τίποτα το 2019. Από εκεί που έλεγε ότι όλα αυτά τα οποία υπόσχεται θα γίνουν από την επόμενη ημέρα των εκλογών, τις τελευταίες ημέρες τον παρακολουθώ, βγαίνει και λέει, τίποτα την επόμενη ημέρα. Καμία μείωση. Την επόμενη ημέρα θα συνεχίσει η χώρα όπως είναι τώρα, σε σχέση με τη φορολογία. Και τι λέει; Θα περιμένω να έρθει το 2020, δεν εφαρμόζω, δεν υιοθετώ την πρόταση της σημερινής κυβέρνησης που ουσιαστικά μειώνει 1% το πλεόνασμα, από την επόμενη ημέρα, αλλά λέει τι; Θα διαπραγματευτώ, λέει, με τους εταίρους, να μου μειώσουν τα πλεονάσματα, χωρίς να τους δώσει ρευστό – από την καλή τους θέληση – να μειώσουν τα πλεονάσματα, έναντι μεταρρυθμίσεων. Τι θα τους δώσει για να τους δελεάσει; Μεταρρυθμίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς αυτό θα το στηρίξετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μισό λεπτό για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τώρα τι συμβαίνει. Και να καταλάβετε και εσείς. Αν πάρουμε όλα μαζί τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, είναι περίπου 5,5 δις παραπάνω από τους στόχους μας. Βγάζουν έξω τους στόχους μας 5,5 δις. Τι λέει λοιπόν. Τίποτα το 2019 και το 2020 τι θα κάνω; Θα τους πω μεταρρυθμίσεις έναντι μείωσης πλεονασμάτων. Και επειδή είναι δεδομένο ότι μείωση πλεονασμάτων δεν θα υπάρξει, ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Θα είναι οι μειώσεις των δαπανών. Δηλαδή, αν υποθέταμε ότι θα εφάρμοζε όσα λέει, θα έπρεπε να μειώσει τις δαπάνες 5,5 δις. Όταν λέει μεταρρυθμίσεις και ο λαός έχει την εμπειρία και την γνώση, τι σήμαινε η λέξη μεταρρύθμιση την πενταετία 2010-2014, όταν λέει λοιπόν μεταρρυθμίσεις, μυρίζει αίμα. Κρύβεται ανθρώπινο αίμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης λέει όχι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και τι σημαίνει μεταρρυθμίσεις; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης και οδήγησε 15 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απέλυσε χιλιάδες σχολικούς φύλακες και εκπαιδευτικούς και κατήργησε τη δημοτική Αστυνομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα τώρα λέει ότι δεν θα κάνει απολύσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ξέρει το know how το έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά και ξέρει πως γίνεται αυτό. Οι σύμβουλοι του, είναι σύμβουλοι που έχουν περάσει από το ΔΝΤ. Η κ. Ξαφά, τα λέει καθαρά. Μειώσεις στις συντάξεις λέει και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης λέει ξεκάθαρα ένα προς πέντε. Τι καταφέραμε εμείς στο δημόσιο τομέα, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις; Καταφέραμε να πάμε την ρήτρα που είχε επιβάλει η τρόικα, μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, να γίνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα έχουμε τη δυνατότητα, γιατί φεύγουν περίπου 9-9.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε σύνταξη, να προσλαμβάνουμε 9000, 9.500 μόνιμους υπαλλήλους σε καίριες θέσεις. Όχι για να κάθονται σε γραφεία και να τεμπελιάζουν. Αλλά γιατρούς, νοσηλευτές, βοήθεια στο σπίτι, ειδική αγωγή, εκεί που έχει ανάγκη ο πολίτης. Τι λέει ο κ. Μητσοτάκης; Για κάθε πέντε δασκάλες που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο μια. Για κάθε πέντε γιατρούς που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο ένας. Ή πέντε νοσηλεύτριες που θα φεύγουν να προσλαμβάνεται μόνο μια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου επιτρέπεται να πω κάτι; Τον εκτροχιασμό που λέτε ότι προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν το λέει μόνο ο κ. Μητσοτάκης το λέει και ο τραπεζίτης, ο κ. Στουρνάρας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα τι μου λέτε; Παράδοξο. Ο κ. Στουρνάρας ήταν υπουργός του κ. Σαμαρά, ο οποίος επέβαλε αυτές τις πολιτικές και δυστυχώς επέλεξε να αλλάξει κουστούμι χωρίς να αλλάξει συμπεριφορά. Αντί να έχει ένα θεσμικό ρόλο εγώ τον θυμάμαι πριν να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει και να λέει ότι καταστρέφεται η οικονομία, βγαίνουμε από το ευρώ και να ανοίγει την πόρτα στη λογική της απόσυρσης των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν καταγράψουμε τι έχει πει κατά καιρούς ο κ. Στουρνάρας έχοντας τον θεσμικό ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, θα συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά έχει παίξει έναν ρόλο που δεν συνάδει με τη θεσμική του ευθύνη. Και σήμερα ακόμη κάνει προεκλογικού χαρακτήρα εξυπηρετήσεις στον κ. Μητσοτάκη.
Όμως εγώ αυτό που θέλω να πω στον ελληνικό λαό είναι το εξής: Το σχέδιο της Ν.Δ. το ξέρουμε Τη Ν.Δ. τη ζήσαμε. Αυτό το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μέσω του κ. Στουρνάρα, μέσω του κ. Βέμπερ, που ευτυχώς τον αποφύγαμε και δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, μέσω άλλων ακραίων συντηρητικών κύκλων, αναπαράγει μια εικόνα για την ελληνική οικονομία η οποία είναι απολύτως ψευδής. Βγαίνει και λέει ότι καταστρέφεται η ΔΕΗ, βγαίνει και λέει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, διότι τα μέτρα που εμείς προτείναμε μας εκτροχιάζουν. Γιατί τα λέει όλα αυτά; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν η ελληνική οικονομία είναι σε 9ο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν έχουμε 35 δισεκατομμύρια ρευστότητα στα ταμεία; Γιατί τα λέει όλα αυτά όταν αυτή τη στιγμή δανειζόμαστε με το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία της χώρας; Που όταν εμείς παραλάβαμε ήταν κοντά στο 11%; Γιατί τα λένε όλα αυτά; Τα λένε για ένα λόγο. Γιατί ετοιμάζουνε Αρμαγεδδώνα. Και γιατί θέλουνε να τον δικαιολογήσουν τον Αρμαγεδδώνα. Θέλουν να πούνε το γνωστό, δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι προηγούμενοι, θα έχετε κι άλλες περικοπές. Θα έχετε κι άλλες μειώσεις. Αυτό θέλουν να κάνουνε. Και θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο άθλιο σχέδιο που έχει ποτέ παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό ακριβώς επειδή δεν παρουσιάζεται. Κρύβεται. Έχει μπροστά του ο ελληνικός λαός μια κρίσιμη επιλογή.
Αν νομίζουμε ότι τελειώσαμε με την κρίση, τελειώσαμε με την εποχή των μνημονιακών πολιτικών, τελειώσαμε με την λιτότητα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε και έβγαλε τη χώρα σε ξέφωτο κάνουν μεγάλο λάθος.
Αυτές οι πολιτικές μπορούν να επιστρέψουν από τη μια στιγμή στην άλλη , αν εφαρμοστούν εμμονικές και ιδεοληπτικές πολιτικές σαν αυτές που γνωρίζουμε ότι μας πρότεινε το ΔΝΤ και εμείς απορρίψαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πιαστώ από τους γιατρούς που είπατε και να σας ρωτήσω το εξής. Ένας από τους χώρους που επλήγησαν στα μνημόνια, την περίοδο των μνημονίων, ήταν ο χώρος της υγείας. Σας ρωτώ, λοιπόν, και θέλω να μου απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά. Τέσσερα χρόνια υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνετε και δεν κάνατε στο χώρο της υγείας για να αναθαρρήσει λίγο, διότι τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια συνετρίβη το ΕΣΥ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, εμείς κάναμε 19.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι δεν κάνατε, λέω. Θα μπορούσατε κάτι να έχετε κάνει και δεν το έχετε κάνει;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτά τα δημοσιονομικά περιθώρια που είχαμε, πιστεύω ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα. Είναι προφανές ότι θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Γι αυτό και μιλάμε για την ανάγκη μέσα στην επόμενη τετραετία αύξησης των δαπανών για την Υγεία στο 6% του ΑΕΠ. Και για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Αλλά σε αυτά τα περιθώρια που είχαμε προχωρήσαμε σε 19.000 προσλήψεις, κάναμε τους ισολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων πλεονασματικούς από εκεί που ήταν ελλειμματικοί. Η εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων που είχαμε την καταστροφική τετραετία ήταν μια εικόνα τριτοκοσμική. Σήμερα η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και υπάρχουν ελλείμματα και δυσκολίες , αλλά από την άλλη πλευρά και έχουμε επίγνωση του τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια με την σπατάλη, με το πάρτι στο χώρο του φαρμάκου, με το πάρτι στο χώρο των προμηθειών. Εμείς σταματήσαμε την ρεμούλα, σταματήσαμε τη διαπλοκή, σταματήσαμε την σπατάλη και βάλαμε σε τάξη και ξαναστηλώσαμε τα δημόσια νοσοκομεία και με προσλήψεις.
Η άλλη εκδοχή, κοιτάξτε να δείτε ποια θα είναι. Πέρα από την περικοπή των δαπανών, γιατί σας είπα, αν θελήσει να εφαρμόσει οποιαδήποτε από αυτές τις προτάσεις που έχει καταθέσει για μειώσεις φόρων, θα μειώσει δαπάνες. Και οι δαπάνες είναι συγκριμένες. Είναι οι δαπάνες για την υγεία, οι δαπάνες για την παιδεία, οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα. Αυτά είναι. Πέρα, όμως, των μειώσεων στις δαπάνες για την στήριξη της δημόσιας υγείας , υπάρχει και μια άλλη αντίληψη, ιδεολογικού χαρακτήρα αντίληψη, που λέει ότι οι υπηρεσίες υγείας να πάνε στον ιδιωτικό τομέα. Και εκεί πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι η διαφορά. Δηλαδή τι λένε. Λένε ότι ο έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τον γιατρό και τον νοσηλευτή, ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τις υποδομές του δημόσιου νοσοκομείου για να έρχεται ένας ιδιώτης που έχει κάποιο μεγάλο βιοδιαγνωστικό Κέντρο για παράδειγμα, από αυτούς που εκβίαζαν την ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγες ημέρες και τους ασφαλισμένους για να κερδίζουν περισσότερα, και θα δίνει υπηρεσίες που τις πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος για να κερδίζει ακόμα περισσότερα ο ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση και περνάμε σε άλλα ζητήματα. Μια τελευταία ερώτηση ήθελα να κάνω γιατί είπατε για το φάρμακο. Γι αυτό το πάρτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά το φάρμακο, το ελληνικό και η ελληνική βιομηχανία επλήγη όσο κανείς άλλος. Και ρωτώ. Η επόμενη κυβέρνηση που θα έρθει, όποια κι αν είναι αυτή, είτε είναι της ΝΔ είτε είναι… δεν πρέπει να κάνει κάτι για το ελληνικό φάρμακο που είναι και παγκοσμίως ποιοτικό, αλλά είναι και ελληνικό και στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάτε, εδώ τώρα, θέτετε ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σοβαρό διότι από το πάρτι της προηγούμενης περιόδου βρεθήκαμε την περίοδο που ανέλαβε η τρόικα σε μια οριζόντια περικοπή η οποία μαζί με τα ξερά έκαψε και τα χλωρά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η περικοπή, όμως, έπρεπε να γίνει διότι η Ελλάδα του 2011 είχε δαπάνες σε σχέση με αντίστοιχες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, 4 δις παραπάνω. Ε, τώρα αυτό ήταν υπερβολικό. Δεν είναι φιλάσθενοι οι Έλληνες πολίτες. Υπήρχε μια υπερβολική δαπάνη. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτή η δαπάνη , πως έγινε και που κατέληξε, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα. Και το ζήτημα αυτό είναι αν θα υπάρξει η έγνοια της Πολιτείας, της όποιας Κυβέρνησης, να στηρίξει την ελληνική βιομηχανία ή θα μπει σε μια λογική ότι δεν με ενδιαφέρει αν θα είναι η ελληνική βιομηχανία ή ξένη βιομηχανία. Εγώ πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος. Και πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος, διότι αν θέλουμε να στηρίξουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας πρέπει να στηρίξουμε την εγχώρια βιομηχανία. Και, υπό αυτή την έννοια, πρέπει να βρούμε τους τρόπους, τα κίνητρα εκείνα προκειμένου η ελληνική βιομηχανία συνολικά και η φαρμακοβιομηχανία να ενισχυθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Φαντάζομαι ότι όλα αυτά θα έχετε την ευκαιρία να τα συζητήσετε στο debate; Θα γίνει debate;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Α, δεν το ξέρω αυτό. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο κύριος Μητσοτάκης αδικεί και τον εαυτό του, αδικεί και τους Έλληνες πολίτες διότι ψάχνει να βρει προσχήματα διαρκώς για να κρυφτεί. Μόνο ο Σαμαράς και ο Μητσοτάκης το έχουν κάνει αυτό. Κανένας άλλος. Στις κρίσιμες εκλογές του 2000 και του 2004 είδαμε τον Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη να έχουν τηλεοπτική αναμέτρηση οι δυο τους. Και με όλους τους άλλους, και οι δυο τους. Το ίδιο είδαμε με τον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου. Το ίδιο δεν είδαμε όσο ήταν ο κύριος Σαμαράς Πρωθυπουργός που φοβόταν την αντιπαράθεση και το διάλογο. Όσο ήμουνα εγώ με τον Βαγγέλη Μειμαράκη κάναμε και όλοι μαζί και οι δυο μας μια έντονη, αλλά, νομίζω την ευχαριστήθηκε και ο κόσμος και εγώ που αντιπαρατέθηκα μαζί του. Ειλικρινής αντιπαράθεση. Ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να δοξαστεί κρυπτόμενος με την επικοινωνιακή ασφάλεια, την ασφάλεια των γραπτών τοποθετήσεων, την ασφάλεια των στημένων εκδηλώσεων, των παράλληλων μονολόγων, ακόμα και σε αυτό το debate με όλους θέλει παράλληλους μονολόγους και όχι αντιπαράθεση, έτσι μαθαίνω. Μακάρι να κάνω λάθος και να μπούνε τουλάχιστον κάποιοι κανόνες, αλλά εν πάση περιπτώσει το γεγονός ότι αρνείται την μεταξύ μας αντιπαράθεση αποδεικνύει και αναδεικνύει ότι έχει τουλάχιστον χαμηλή αυτοπεποίθηση σε σχέση με τα επιχειρήματά του. Τώρα, από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει σε σχέση με το debate αυτό και πότε θα οριστεί η ημερομηνία , εγώ αυτό που είπα είναι ότι έχω ένα πραγματικό κώλυμα, δεν είναι υπεκφυγή. Ξεκινάει αργά το βράδυ της 30ης Ιουνίου η Σύνοδος για να αποφασιστεί ο επόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν. Και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η Σύνοδος. Δηλαδή, αν μου έλεγε κανείς ότι ξεκινά και θα τελειώσει έστω και 2 ή 3 η ώρα το βράδυ και δεν θα συνεχιστεί την επόμενη μέρα, θα έλεγα «δεν έχω πρόβλημα, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν γίνεται με Skype από εκεί;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το είπα χτες χαριτολογώντας κι έγινε ολόκληρη συζήτηση πάνω σ’ αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα στις 8 Ιουλίου στη Βουλή να βρίσκονται διάφορα κόμματα καινούργια, ένα από αυτά και του κ. Βαρουφάκη, του υπουργού Οικονομικών της πρώτης περιόδου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διαφοροποιεί για σας την πολιτική κατάσταση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Τίποτα δεν διαφοροποιεί την πολιτική κατάσταση όπως είπα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ήθελα να μου πείτε πώς εξηγείτε εσείς ό ίδιος το γεγονός. Δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης, ένας άνθρωπος που του χρεώθηκαν πολλά το πρώτο εξάμηνο και φαίνεται ότι θα μπει στη Βουλή.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει, ας μην προδικάζουμε το ποιος θα μπει και ποιος δεν θα μπει στη Βουλή, διότι επαναλαμβάνω, έχει άλλο χαρακτήρα η ψήφος των εθνικών εκλογών και άλλο χαρακτήρα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η ψήφος των ευρωπαϊκών εκλογών ήταν πάντοτε μια χαλαρή ψήφος. Εγώ θυμάμαι πάντοτε, επειδή παρακολουθούσα από μικρός τις πολιτικές εξελίξεις, το ΚΚΕ εσωτερικού τότε του αείμνηστου του Λεωνίδα Κύρκου να παίρνει στις ευρωπαϊκές κάλπες 5% και 5,5% και να έχει 1,17% στις εθνικές κάλπες. Μην προδικάζουμε λοιπόν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Διότι, δυστυχώς, το λέω με ειλικρίνεια το δυστυχώς, ο εκλογικός νόμος είναι τέτοιος που πραγματικά οδηγεί τους πολίτες σ’ ένα δίλημμα, δεν είναι ευχάριστο, αλλά αυτό είναι το δίλημμα: ποιος θα κυβερνήσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το φοβάστε πολιτικά αυτό, ότι θα κόψει από σας…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και αυτός που θα κυβερνήσει, ξέρει ο ελληνικός λαός, είναι είτε ο κ. Μητσοτάκης μ’ ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο και σκληρό πρόγραμμα είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές συμμαχίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή οδεύουμε προς το τέλος της συζήτησης, θα ήθελα να κλείσουμε με έναν απολογισμό της δικής σας τετραετίας. Εσείς ποια θα λέγατε ότι ήταν τα τρία μεγαλύτερα λάθη που έχετε κάνει σ’ αυτήν την τετραετία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω τώρα, είναι δύσκολο, γιατί δεν με ρωτάτε ποια είναι τα τρία σημαντικότερα πράγματα που έκανα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τρία σημαντικότερα τα έχετε πει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας πω ένα λάθος εγώ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ!
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν βγήκατε στην εξουσία, υπήρχε η αίσθηση ότι θα σπάσετε αυγά με τη διαπλοκή. Το πίστεψε ο κόσμος γιατί ο Τσίπρας είναι καθαρός…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα δεν σπάσαμε αυγά με τη διαπλοκή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα όλοι έξω είναι κ. πρόεδρε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε καλά, μισό λεπτάκι τώρα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέχρι και ο Τσουκάτος είναι έξω. Μόνο ο Άκης την πλήρωσε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, ακούστε τώρα. Δεν υπάρχει, πιστεύω, ούτε ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι εγώ δεν συγκρούστηκα και δεν έσπασα αβγά. Και το γεγονός ότι έσπασα αβγά επιβεβαιώνεται γιατί δεν υπήρξε στη Μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου άλλη κυβέρνηση που να έχει συσσωρευμένα τόση δύναμη πυρός επικοινωνιακή απέναντί της. Καμία άλλη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Και γιατί είναι όλοι έξω;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε τώρα, να καταλάβει και ο ελληνικός λαός. Η εκτελεστική εξουσία δεν είναι δικαστική εξουσία. Η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να αναδεικνύει θέματα, να έρχεται στη Βουλή, να ψηφίζει, να αναδειχτεί μέσα από επιτροπές, και να δίνει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να προχωρήσει. Εμείς έτσι επιχειρήσαμε κι έτσι κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Και με την υπόθεση Παπαντωνίου, που εμείς ανοίξαμε το δρόμο στη δικαστική εξουσία να πάρει την απόφαση που πήρε και βρίσκεται σήμερα στη φυλακή αλλά και με μια σειρά άλλες υποθέσεις οι οποίες δεν είναι ώριμες ακόμα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την υπόθεση Novartis, πάντως…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι ώριμες ακόμα, αλλά υπάρχει και αυτό που λέει ο ελληνικός λαός ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πολλές μέρες κοσκινίζει. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε τώρα η υπόθεση Novartis είναι ένα πολύ μεγάλο σκάνδαλο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα ένα σχόλιο για τη δήλωση του κ. Σαμαρά σε εφημερίδα σήμερα, στα Παραπολιτικά, ότι ο Ρασπούτιν είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ’ αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά. Αλλά αυτό το οποίο έχω να σχολιάσω είναι ότι ο κ. Σαμαράς και άλλοι που έχει αναμειχθεί το όνομά τους και ερευνούνται από τη δικαιοσύνη, συμπεριφέρονται όλο αυτό το διάστημα με έναν τρόπο που φωνάζει, κραυγάζει, ότι κάτι δεν πάει καλά. Διότι αν κάποιος θεωρούσε ότι είναι καθαρός ουρανός κι αστραπές δεν φοβάται, θα έλεγε ας διερευνηθώ κι ας βγει το αποτέλεσμα. Αυτός ξεκίνησε κάνοντας μηνύσεις, απειλώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια και πιστεύοντας ότι θα προλάβει πριν ολοκληρωθεί αυτή η υπόθεση να έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί, προκειμένου ο ίδιος να καθαρίσει αλλά και να εμπλέξει και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Εμείς δεν λειτουργήσαμε με μια λογική ρεβανσισμού, μια εκδικητική λογική, δεν πήγαμε να στήσουμε ειδικά δικαστήρια για τον πρώην πρωθυπουργό, είπαμε ας πάει στη δικαιοσύνη και ας διερευνηθεί κι ό,τι ευθύνες υπάρχουνε να αναδειχτούν. Αυτό το οποίο βλέπω όμως από πλευράς τους και το λέω πάρα πολύ καθαρά είναι ότι αυτό που επιδιώκουν είναι τον έλεγχο της δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό και αρνηθήκαν να έρθουνε συναινετικά να ορίσουμε την ηγεσία της δικαιοσύνης, για το λόγο αυτό και κάνουνε μηνύσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, απειλούν και εκβιάζουν, για το λόγο αυτό βγαίνουν με απειλές και λένε ότι αν έρθουμε εμείς θα στήσουμε ειδικά δικαστήρια σε σας που τολμήσατε να αναδείξετε αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Διότι αναδείξαμε το μεγάλο πάρτι στο χώρο της Υγείας. Αναδείξαμε το μεγάλο πάρτι στο χώρο των προμηθειών. Αναδείξαμε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ήτανε μια offshore στο χώρο της Υγείας που μοίραζε εκατομμύρια δεξιά και αριστερά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς φοβάστε ‘ότι η Ν.Δ. θα έρθει και μπορεί να προχωρήσει σε διαδικασίες ειδικών δικαστηρίων για παράδειγμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Φοβάται αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί. Εμείς λέμε μακάρι να το κάνει αυτό, διότι με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει και ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο στόχος και ο ρόλος αυτών που πιστεύουν ότι είναι οι μόνιμοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες της εκτελεστικής εξουσίας στον τόπο μας. Δεν υπάρχουν ούτε μόνιμοι ούτε νόμιμοι ιδιοκτήτες. Ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος και αποφασίζει. Και ας μην προδικάζουν κάποιοι το αποτέλεσμα της 7ης του Ιούλη. Διότι ο ελληνικός λαός έχει εμπειρία και σοφία. Αλλά σε κάθε περίπτωση κάποιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα όσα έκαναν, στον ελληνικό λαό ούτε συγχωρούνται ούτε διαγράφονται ούτε παραγράφονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή είμαστε στο κλείσιμο, θα δώσω μια ερώτηση στον Κώστα Τσιτούνα για να τη σχολιάσετε πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα θέλατε να θυμούνται τα παιδιά σας –είδατε που είμαι λαϊκιστής;- όχι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από τον πατέρα Αλέξη Τσίπρα…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει τώρα, από τον Πρωθυπουργό είναι μια άλλη συζήτηση. Από τον πατέρα Αλέξη Τσίπρα, αυτό το οποίο έχω ένα διαρκές άγχος και θα ήθελα, είναι να μην θυμούνται έναν πατέρα που δεν είχε χρόνο γι’ αυτούς. Γιατί πραγματικά, νομίζω ότι η ενασχόλησή μου με τα κοινά και ιδίως με πολύ βαριές ευθύνες, δεν μου δίνει τον χρόνο που θα ήθελα να είμαι δίπλα τους. Αλλά νομίζω ότι τα παιδιά αυτό που θέλουν, κάθε παιδί, όχι μόνο τα δικά μου, είναι να μεγαλώσουνε με αγάπη, με φροντίδα, και πιστεύω, προσπαθώ τουλάχιστον, αυτό να τους το δίνω απλόχερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Είναι Λίβερπουλ τα παιδιά; Γιατί αναφέρεστε συχνά στη Λίβερπουλ τώρα τελευταία κι εγώ σκεφτόμουνα τις προάλλες που λέγατε ότι γυρνάει τα παιχνίδια. Έχει 30 χρόνια να πάρει τίτλο, όμως, ε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα γι αυτό λέω, μου δίνουν όλοι το παράδειγμα της Λίβερπουλ που έχασε 3-0 στο camp nou και το έκανε 4-0 στον anfield. Αλλά εγώ τους λέω ότι δεν είναι αυτό το παράδειγμα. Πρέπει να δούμε ένα παράδειγμα μπασκετικό που δίνουμε έναν αγώνα στην Ευρωλίγκα και χάνουμε αλλά πάμε στον τελικό του Πρωταθλήματος και κερδίζουμε. Διότι είναι δύο άλλα παιχνίδια. Είναι άλλο το παιχνίδι των ευρωπαϊκών εκλογών, είναι άλλο το πλαίσιο κι άλλο των εθνικών εκλογών. Τώρα, ναι, νομίζω ότι συμπαθούν τη Λίβερπουλ, είναι Παναθηναϊκοί κι οι δυο, αυτό, νομίζω, ήταν αναπόφευκτο να συμβεί. Αλλά διαφωνούμε εκεί, ο μικρός ήταν φανατικός υποστηρικτής του Ρονάλτο, εγώ, ως υποστηρικτής της Μπαρτσελόνα, είμαι φανατικός υποστηρικτής του Μέσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Ωραία, Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε που ήσασταν σήμερα μαζί μας, νομίζω πως έγινε μια πλούσια συζήτηση. Ελπίζω και οι πολίτες να πήραν απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το ελπίζω κι εγώ. Να ’στε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN GREECE.