Ακριδόπληκτες κηρύχθηκαν Κοινότητες του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών

Άμεσα ξεκινούν ψεκασμοί στο ανήλικο στάδιο της προνύμφης και πριν την ενηλικίωση του εντόμου, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού του και την αποφυγή ζημιών στις καλλιέργειες.
Αντιπεριφέρεια ΠΕ Ροδόπης σύσκεψη για ακρίδες01

Ακριδόπληκτες κηρύχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη όλες οι κοινότητες που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών, λόγω εντοπισμού μεγάλου αριθμού ακριδκηλίδων, και άμεσα ξεκινούν ψεκασμοί σε συνεργασία με τον οικείο Δήμο, στο ανήλικο στάδιο της προνύμφης και πριν την ενηλικίωση του εντόμου, με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού του και την αποφυγή ζημιών στις καλλιέργειες.

Η εξέλιξη συζητήθηκε διεξοδικά σε σύσκεψη που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Μανώλη Ταπατζά σήμερα το πρωί στο γραφείο του, και στην οποία συμμετείχαν: ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Νίκος Ευκαρπίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σαπών Νικόλαος Κοκκίνης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης Αικατερίνη Χατζοπούλου, και η Χριστίνα Δολαπτσόγλου από το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού Ελέγχου.

“Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έξαρση των ακρίδων σε περιοχές της Ροδόπης, είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Π.Ε. Ροδόπης 20.000 ευρώ για αγορά φαρμάκων, και 20.000 ευρώ για τη διενέργεια ψεκασμών. Τα κονδύλια διατίθενται άμεσα για τη συλλογική καταπολέμηση, με επίβλεψη και ευθύνη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ροδόπης – Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, κατόπιν κήρυξης της περιοχής ως ακριδόπληκτης. Οι ψεκασμοί θα διενεργηθούν με στόχο την καταπολέμηση του πληθυσμού στο ανήλικο στάδιο-προνύμφη, δηλαδή πριν ξεκινήσει η πτήση του ενήλικου εντόμου”, σημείωσε ο κ. Ταπατζάς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης είχε παράλληλα επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου προκειμένου με συντονισμένες ενέργειες να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης των ακρίδων και στην περιοχή του Έβρου που συνορεύει με τη Ροδόπη, στα όρια του Δήμου Μαρωνείας–Σαπών, “ενέργεια απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και την προστασία των καλλιεργειών στις όμορες περιοχές”, όπως επισημάνθηκε.

Η Απόφαση της 5ης Απριλίου 2024 του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ περί κήρυξης της πληττόμενης περιοχής ως “ακριδόπληκτης”:

“ΘΕΜΑ: “Κήρυξη όλων των Κοινοτήτων που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών ως Ακριδόπληκτες”.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Έχοντας υπ’ όψη:
1. Το Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α/10) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης».
2. Το Π.Δ. 144/2010 (ΦΕΚ 237Α/2010) «Οργανισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
3. Το άρθρο 10 του Α.Ν. 2183/40 με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 12 του Ν.6281/34 «περί καταπολέμησης ακρίδων και αρουραίων».
4. Τις ζημίες από ακρίδες που προκλήθηκαν στη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια και την διαπίστωση, από αγρότες της περιοχής, των πρώτων ακριδοκηλίδων σε ακαλλιέργητες εκτάσεις για το έτος 2024.
5. Την υπ. αριθμ. Δ.Δ.1327/30-03-2016 (ΦΕΚ 1026Β/13.04.2016) «Εξουσιοδότηση υπογραφής με εντολή Περιφερειάρχη στους Προϊστάμενος Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας κ Θράκης».

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Λόγω εντοπισμού πολύ μεγάλου αριθμού κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης σε ακαλλιέργητες περιοχές της αγροτικής περιοχής όλων των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμο Μαρώνειας-Σαπών και λόγω της έξαρσης της εμφάνισης ακρίδων στο Δήμο Μαρώνειας-Σαππών κατά τα έτη 2021- 2022- 2023 και των ζημίων που προκλήθηκαν στη γεωργία και κτηνοτροφία, προτείνουμε την κήρυξη όλων των Κοινοτήτων που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες (Δημοτική Ενότητα Μαρωνείας και Δημοτική Ενότητα Σαπών), του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών ως ακριδόπληκτες”.

 

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood