Ακόμη μία εποικοδομητική συνάντηση Γκαράνη-Πέτσα

Γόνιμη και σε πολύ καλό κλίμα ήταν η συνάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Στέλιο Πέτσα, στο Δημαρχείο Κομοτηνής, στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου εν όψει της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
DSC07605

Ο κ. Γκαράνης δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που έχουμε στην Κομοτηνή τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα ο οποίος γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα των Δήμων. Τα τελευταία δύο χρόνια κατέβαλε προσπάθειες απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και το προηγούμενο διάστημα της υγειονομικής. Εκτιμούμε ότι είναι σύμμαχος των Δήμων και είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή».

Ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Έχουμε άριστη συνεργασία με τους Δημάρχους της περιοχής. Συζητήσαμε για ζητήματα στήριξης των Δήμων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Πέρα από τα 307 εκατομμύρια ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης που είχαμε δώσει μέχρι το τέλος του 2022, δεσμεύτηκα ότι θα ακολουθήσουν άμεσα δύο νέες χρηματοδοτήσεις. Η μία είναι ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους Δήμους της χώρας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, και η άλλη μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ύψους επιπλέον 14 εκατομμυρίων ευρώ για τις σχολικές επιτροπές ώστε να εξασφαλιστεί η θέρμανση των παιδιών απρόσκοπτα. Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση το δεύτερο επίπεδο αφορά στη χρηματοδότηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Είμαστε στην τελική φάση κατάθεσης τροπολογίας η οποία θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να δίνουμε δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ. Σε πρώτη φάση θα δώσουμε 20 εκατομμύρια ευρώ για να απορροφήσουν τους υφιστάμενους κραδασμούς ως ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Το άλλο σκέλος αφορά στα ζητήματα ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα: αδέσποτα ζώα, ναυαγοσωστική κάλυψη, έργα υποδομής, λειτουργία και παρεχόμενες υπηρεσίες των Δήμων που σχετίζονται με το προσωπικό. Δέσμευσή μας είναι να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία το επόμενο χρονικό διάστημα με τα διάφορα προγράμματα όπως η τηλεργασία, το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, συμβασιούχων. Το 2023 θα είναι μια χρονιά δέσμευσης να αναστρέψουμε την πορεία συρρίκνωσης της στελέχωσης  των Δήμων, όπως κάναμε την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Ακόμη μία εποικοδομητική συνάντηση Γκαράνη-Πέτσα

Της συνάντησης των δύο ανδρών ακολούθησε σύσκεψη με τους Δημάρχους όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης, υπό τον κ. Πέτσα.

Ακόμη μία εποικοδομητική συνάντηση Γκαράνη-Πέτσα

Στον χαιρετισμό του π κ. Γκαράνης ανέφερε:

“Αξιότιμε Υπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, αγαπητοί συνάδελφοι.

Σας καλωσορίζουμε στην Κομοτηνή, στην έδρα της Περιφέρειας και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. Πρώτ’ απ’ όλα, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή συνάντηση. Γιατί καταδεικνύει ότι υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους σας, κύριε Υπουργέ, να ακούσετε τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να συζητήσετε μαζί μας τα ζητήματα που μας απασχολούν. Αν και ακρίτες πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε στο κέντρο των εξελίξεων και να επιδιώξουμε από κοινού πολίτες και πολιτικοί να διαμορφώσουμε το μέλλον μας πάνω σε στέρεες βάσεις.

Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε έναν Τόπο που οι πολίτες του ενωμένοι σχηματίζουν ένα ανθρώπινο ψηφιδωτό πολιτισμών, θρησκειών, απόψεων. Μάθαμε να παραμερίζουμε όσους κακόβουλα αναζητούν σημεία έριδας και βλέπουν εχθρούς κρυμμένους σε σκοτεινά δωμάτια. Συνεργαζόμαστε, οραματιζόμαστε αλλά και προβληματιζόμαστε.

Η οικονομική και ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αδυναμία των νέων ανθρώπων να εργαστούν, να δημιουργήσουν και κατ’ επέκταση να ζήσουν στον τόπο τους μάς ανησυχεί. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η  γεωγραφική μας απόσταση από το Αθηναϊκό κέντρο και η απουσία ειδικών αναπτυξιακών κινήτρων, θεσπισμένων από την Πολιτεία.

 Όπως καταλαβαίνετε, τα δεδομένα που συνθέτουν το οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της περιοχής είναι ιδιαίτερα δυσμενή για μας. Επιπλέον, το δημογραφικό πρόβλημα, όπως αποτυπώθηκε και στην απογραφή του 2021, δείχνει ότι ως περιοχή μετράμε απώλειες. Το 2021 είχαμε 46.113 λιγότερους κατοίκους από το 2011. Κι όμως, δεν εγκαταλείπουμε και να είστε βέβαιος ότι ο καθένας από μας που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση θέλουμε να δούμε τους δρόμους στις πόλεις και στους οικισμούς να ζωντανεύουν ξανά. Χρειαζόμαστε, όμως, τη συνεχή μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας. Για να καταφέρουμε να υπηρετήσουμε σωστά τον τόπο μας και τους κατοίκους του. Για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και δημιουργικό τον ακριτικό μας Δήμο. Που από εσχατιά της Ελλάδας, μπορεί να εξελιχτεί σε σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και στις Παρευξείνιες χώρες.

Ελπίζω και ζητώ φεύγοντας από αυτή την αίθουσα να συγκρατήσετε τα επίμαχα ζητήματα που θα τεθούν από τους συναδέλφους μου, που εκπροσωπούν τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Και φυσικά, να θέσετε ως πολιτική σας προτεραιότητα την ικανοποίησή τους”.

Ακόμη μία εποικοδομητική συνάντηση Γκαράνη-Πέτσα

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood