Για “ακραία επίδειξη επιθετικής αναισθησίας εναντίον των γεωργών και αλιέων”, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού-Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) Ευάγγελος Τσιομπανίδης, ενόψει των απόψεων που εκφράζονται για επιβολή τελών κυκλοφορίας σε τρακτέρ και αλιευτικά σκάφη, και καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη να δώσει εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιομπανίδης, αναφέρεται σε δύο γεγονότα:

“α) Σε μία μελέτη του ΙΟΒΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Συνεργάτης του ΙΟΒΕ, Άγγελος Τσακανίκας, προτείνει «…την εισαγωγή κάποιων τελών κυκλοφορίας στους παλαιούς ελκυστήρες, που να λειτουργήσει ως και αντικίνητρο στο να κρατά κάποιος τους παλαιούς ελκυστήρες … στη μελέτη εξετάστηκε ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου που μπορεί να αφορά έως και 3.000 ελκυστήρες ετησίως, και προβλέπει την επιβολή τελών κυκλοφορίας στον υφιστάμενο στόλο και στους νέους ελκυστήρες ανάλογα με την ιπποδύναμη…». Δεν γνωρίζουν ο κ. καθηγητής και το ΙΟΒΕ ότι τα τέλη κυκλοφορίας είναι ανταποδοτικά; Δηλαδή θα ασφαλτοστρώσουν τους δρόμους και τα μονοπάτια στα χωράφια και θέλουν να βάλουν τέλη ανταποδοτικά; Γνωρίζουν ότι πολλοί δρόμοι είναι ιδιωτικοί; Γνωρίζουν ότι με τα τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ (!!!) χτυπούν  τους φτωχούς γεωργούς που δε μπορούν να αλλάξουν τα οχήματά τους; Μήπως αυτός είναι ο τελικός στόχος του ΙΟΒΕ, δεδομένου ότι από εκεί ξεκίνησε ο περιβόητος Στουρνάρας;”.

β) Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με τη σειρά του, έδωσε ένα ανάλογο πλήγμα στους παράκτιους αλιείς. Με δηλώσεις του στην Επιτροπή Διαβούλευσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έκανε προαναγγελία (;) για επιβολή ανάλογου χαρατσιού «τελών κυκλοφορίας» στα παράκτια αλιευτικά σκάφη (!!!), γεγονός που θα μπορέσει να αποτελέσει χαριστική βολή στους Έλληνες παράκτιους αλιείς”.

Δοθέντων τούτων, ο κ. Τσιομπανίδης διερωτάται: “Πώς σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν επαφή με την πραγματικότητα των αγροτών (τόσο στη γη όσο και στη θάλασσα) και τις συνθήκες που βρίσκονται; Έχουν σκοπό να εξαφανίσουν τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή;”.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Μ. Βορίδη, ο κ. Τσιομπανίδης, αναφέρει:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ. Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) διαρκώς εκπλήσσεται αλλά και εξοργίζεται από δηλώσεις, τοποθετήσεις, σχεδιασμούς κ.λπ. κυβερνητικών στελεχών, αλλά και άλλων στελεχών από χώρους που επηρεάζουν την κυβερνητική πολιτική, διότι όλα αυτά αποκαλύπτουν μία ξεκάθαρη προσπάθεια εξόντωσης των αγροτών ως ανθρώπων, αλλά και της αγροτικής παραγωγής ως αποτέλεσμα του έργου που προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχετε συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης κυβέρνησης, τώρα βλέπουμε όμως και μία διεστραμμένη εφευρετικότητα κατά των αγροτών, φυσικά και κατά της Ελλάδας. Είστε σίγουρος ότι αυτοί που προτείνουν τέτοια διεστραμμένα πράγματα, είναι ψυχολογικά σταθεροί; Διότι ανθρωπιά δεν έχουν μέσα τους. Δηλαδή τι άλλο να περιμένουμε από αυτούς; Να αρχίζουν τις μπομπολιές και να βάλουν διόδια σε αγροτικούς δρόμους στα χωράφια; Θα βάλουν διόδια και στα αλιευτικά; Θα δώσουν και ατομικά υποβρύχια στους ελεγκτές να πετάγονται από το πουθενά μπροστά στο αλιευτικό; Θα στέλνουν drones στις μέλισσες να τις σταματούν μέχρις ότου ο μελισσοπαραγωγός πληρώσει διόδια ή τέλη κυκλοφορίας για το σμήνος; Θα επιβάλετε Τρακτερόσημο, Μελισσόσημο και Ψαρόσημο; Πάνε καλά αυτοί οι τύποι; Εμείς τα λέμε χύμα και τσεκουράτα για να αναδείξουμε όλη την αναισθησία τους και ζητούμε να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση”.