Ακυρώνεται το Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης των επιστημόνων μετά τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν στο περιεχόμενό του, ωστόσο οι δικαιούχοι θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε προ ολίγου ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας συγκεκριμένα:

“Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του Προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία. Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς το περιεχόμενο σε πολλά σημεία του δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Και βεβαίως δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση.
Για τον λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το Πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του Πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες μέρες ή εβδομάδες πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται”.
Γ. Βεζυργιαννίδης: “Να πραγματοποιηθεί ουσιαστική, ειλικρινής και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις και να διασφαλίζεται η πραγματική και ουσιαστική υλοποίηση των στόχων του κάθε προγράμματος”.
Αξίζει να σημειωθεί, πως μόλις σε χθεσινή του ανάρτηση στο facebook, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης ΝΔ, Γιάννης Βεζυργιαννίδης, πήρε θέση για το θέμα, σημειώνοντας:
“Για το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων: Υπήρξε επιτακτική και άμεση η ανάγκη για ενίσχυση των επιστημόνων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η επιλογή της ενίσχυσης μέσω της αξιοποίησης προγράμματος ΕΣΠΑ ήταν μια έξυπνη κίνηση καθώς δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό και αξιοποιήθηκαν ευρωπαϊκοί πόροι που διαφορετικά θα είχαν χαθεί. Η υλοποίηση της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα μέσω των ΚΕΚ και της ελεύθερης επιλογής από τους δικαιούχους, ήταν Η ΣΥΝΗΘΗΣ που ακολουθείται σε παρόμοια προγράμματα και υλοποιήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το σημαντικό πρόβλημα ήταν η ποιότητα της τηλεκπαίδευσης, η οποία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και προσβλητική για το επίπεδο των ανθρώπων που έχουν ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία στην επαγγελματικής τους καθημερινότητα εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα στην πλειοψηφία των υλοποιούμενων μέσω ΕΣΠΑ προγραμμάτων, καθώς δεν εξυπηρετούν την σκοπιμότητα τους και αντιμετωπίζονται καθαρά και μόνο ως μια πρόσκαιρη πηγή άντλησης χρημάτων. Εκεί εστιάζεται η ευθύνη του κράτους, να πραγματοποιηθεί ουσιαστική, ειλικρινής και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, να εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις και να διασφαλίζεται η πραγματική και ουσιαστική υλοποίηση των στόχων του κάθε προγράμματος”.