Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τις σφοδρές καταιγίδες της περασμένης Τετάρτης, με κλιμάκιο αποτελούμενο από αιρετούς και υπηρεσιακά στελέχη, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, και ακολούθως συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή και δημάρχων, αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου.

Κατά τη σύσκεψη, και εν όψει και των αιτημάτων των Δήμων Κομοτηνής και Μύκης, ελήφθη απόφαση για τις εξής ενέργειες:

1. Να αιτηθεί ο περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας- Σαπών και Μύκης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
2. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας-Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, δε, μετά από επικοινωνία του περιφερειάρχη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.
3. Την ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων, και την άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
4. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών στον αγροτικό κόσμο, θα διατεθούν όλοι οι γεωτεχνικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100%, και τα στοιχεία αυτά θα τεθούν στη διάθεση του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών, και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.