Κοινή ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων–Προσωπικού Κλωστηρίων Θράκης:

“Σχεδόν οχτώ μήνες μετά το ξέσπασμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση μας άφησε αθωράκιστους μπροστά στο αναμενόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. H υπεύθυνη στάση των εργαζομένων και η αυτοθυσία του νοσηλευτικού προσωπικού συνέβαλλε σημαντικά, ώστε τα κρούσματα να είναι στις αρχές Ιουλίου ελάχιστα, ενώ η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της δώσαμε για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, μέτρα που θα αναχαίτιζαν πιο αποτελεσματικά το επερχόμενο δεύτερο κύμα.

Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Την ώρα που η χώρα, εξαιτίας των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται σε lockdown, η πανδημία σαρώνει το σύστημα Υγείας που έμεινε αθωράκιστο και υποστελεχωμένο, οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει χώροι υπερμετάδοσης του ιού, βρήκαν ευκαιρία να μην αφήσουν τίποτα όρθιο.

Παρά τα χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά:

-δεν γίνονται μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό

-δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, αντίθετα μετατρέπονται τα νοσοκομεία σε μιας νόσου.

-δεν γίνονται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα ετοιμάζεται να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουμε τη νέα κρίση. Ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο που:

 • Θα καταργεί το 8ωρο και θα επιβάλλει 10ωρα παντού και μάλιστα απλήρωτα για τις δύο επιπλέον ώρες. Το δικαίωμα αυτό θα είναι διευθυντικό, θα υλοποιείται μονομερώς και χωρίς δυνατότητα του εργαζόμενου να αρνηθεί, καταργώντας το ωράριο στην πράξη.
 • Θα καταργεί την Κυριακάτικη Αργία.
 • Θα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και θα απαγορεύει την απεργία.

Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Το κάλεσμα για Πανεργατική Απεργία είναι ήδη απόλυτη προτεραιότητα για κάθε συνδικαλιστική οργάνωση. Οι απεργιακές αποφάσεις κάθε μέρα που περνά πολλαπλασιάζονται.

Μέχρι στιγμής Απεργία στις 26 Νοέμβρη αποφάσισαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Άρτας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κορίνθου, Λαμίας, Λευκάδας – Βόνιτσας, Σάμου,  Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου. Απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), ΛογιστώνΣυλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ). Ταυτόχρονα, 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη αποφάσισε για τους εργαζόμενους του Δημοσίου και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής να συζητήσει και να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη, ώστε να διεκδικήσουμε:

 • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κάλυψη όλων των κενών σε υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στο ΓΝ Κομοτηνής και στα ΚΥ Ιάσμου και Σαπών. Μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.
 • Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν test στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους κλπ.
 • Άδειες ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας  στους χώρους δουλειάς.
 • Να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που πλήττει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιβάλει το 10ωρο χωρίς αποζημίωση, καταργεί το 8ωρο και το 7ωρο, τις ΣΣΕ, τις υπερωρίες, την αργία της Κυριακής.
 • Εισόδημα για όλους, εργαζόμενους και ανέργους. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και καμία κατάσχεση λαϊκού εισοδήματος.
 • Κατάργηση του νόμων που υπονομεύουν το απεργιακό μας δικαίωμα και που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις. Αγώνας ενάντια στο νέο συνδικαλιστικό νόμο της κυβέρνησης που συνιστά δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.
 • Να σταματήσει η εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλειάς. ΤΩΡΑ να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, τα Δώρα και τα επιδόματα που οφείλονται στους εργαζόμενους στα Κλωστήρια Θράκης.

Υπογράφουν τα σωματεία:

 • Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής.
 • Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων – Προσωπικού Κλωστηρίων Θράκης”.