Με κοινή τους επιστολή προς τους υπουργούς εξωτερικών και εθνικής άμυνας, οι τρεις βουλευτές που προέρχονται από τη μειονότητα της δυτικής Θράκης, Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης), Μπουρχάν Μπουράν (Ξάνθης), Χουσεΐν Ζεϊμπεκ (Ξάνθης), ζητούν την απόδοση τιμών για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος προς τους νεκρούς ήρωες πεσόντες μειονοτικούς από τη δυτική Θράκη που υπηρέτησαν στο μέτωπο και έπεσαν υπέρ Πατρίδος.

“Όπως ίσως σας είναι ήδη γνωστό, τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας στις 22 Ιανουαρίου του 2018 που είχε υπογραφεί από το 2009 για την Αναζήτηση, Εκταφή, Προσδιορισμό Ταυτότητας και Ενταφιασμό των Ελλήνων Πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941”, αναφέρουν στην επιστολή τους οι βουλευτές από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, καθώς και:

“Στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41 στα βουνά της Αλβανίας πήραν μέρος με αυταπάρνηση, επιτελώντας το πατριωτικό τους καθήκον εκατοντάδες συμπολίτες μας μέλη της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης που κατάγονταν από τους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Μεταξύ των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, μελών της Μειονότητας της Δυτ. Θράκης, έχει πιστοποιηθεί από τα επίσημα έγγραφα και αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι υπήρξαν δεκάδες νεκροί στα πεδία των μαχών, και οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς εντός Αλβανικού εδάφους. Θα αποτελούσε συνεπώς έναν ελάχιστο φόρο τιμής και αναγνώρισης του αγώνα και της θυσίας τους υπέρ της Πατρίδας, η ανέγερση ενός μνημείου στον χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Αλβανικό κράτος για τους Έλληνες νεκρούς του μετώπου, και για τους συμπολίτες μας που έπεσαν εκεί και ήταν μέλη της Μειονότητας της Θράκης. Η ανέγερση ενός μνημείου εις μνήμην των μελών της Μειονότητας, θα αποτελέσει ένα βήμα μείζονος σημασίας”.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν, “η συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Δυτ. Θράκης στον εθνικό κορμό, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τιμηθούν οι Μειονοτικοί πολίτες της που συμμετείχαν με κάθε τρόπο στο διάβα αυτού του αιώνα στα δρώμενα του τόπου τους και της Ελλάδας, χωρίς διαχωρισμούς από τους υπόλοιπους συμπολίτες τους”.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε την επιστολή: