Την ένταξη και των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ζητά ο βουλευτής Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

“Ως γνωστόν οι αγρότες δε μπορούν να εμφανίσουν μειωμένα έσοδα τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2019, γιατί στις 10 Ιουλίου 2019 τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν καλλιέργειες στη Ροδόπη είχαν ως αποτέλεσμα οι αγρότες να δηλώσουν πολύ χαμηλά εισοδήματα”, τονίζει ο βουλευτής, και ζητά από τους υπουργούς “να αρθεί η αδικία που υφίστανται αγρότες της Π.Ε. Ροδόπης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν στον 4ο ή και σε επόμενο κύκλο του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, που πρέπει να ανοίξει”.

Η Ερώτηση του Δημήτρη Χαρίτου

“Κύριοι Υπουργοί. Με κοινή σας απόφαση εντάξατε και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, το εφάπαξ ποσό των 1.000 ευρώ για την στήριξη της δραστηριότητάς τους που επλήγη λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ορίσατε μάλιστα κατ’ αρχήν ως δικαιούχους, τους αγρότες που παρουσίασαν έσοδα της τάξεως των 300 τουλάχιστον ευρώ κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019, μειούμενα κατά 20% το αντίστοιχο δίμηνο του 2020.

Από την γενική αυτή αρχή, ορθώς εξαιρέσατε τους αγρότες που επλήγησαν από τον κυκλώνα ΙΑΝΟ, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση να αποδείξουν την μείωση του τζίρου τους και ζητώντας τους να εμφανίσουν μόνο ότι υπήρξε τζίρος ύψους 300 ευρώ κατά τα παραπάνω δίμηνα. Δυστυχώς, όμως, στην εξαίρεση αυτή δεν συμπεριλάβατε τους αγρότες και άλλων περιοχών, όπως της Ροδόπης, που οι παραγωγές τους επλήγησαν επίσης από ακραία καιρικά φαινόμενα το έτος 2019 και γι’ αυτό εμφανίζουν μειωμένα έσοδα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του έτους 2019 που είναι και τα συγκρίσιμα με τα έσοδα των αντίστοιχων μηνών του 2020 για την ένταξή τους ή μη στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Συγκεκριμένα, στις 10 Ιουλίου 2019 ακραία καιρικά φαινόμενα πλημμύρες και χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε παραγωγές σε Δήμους της Π.Ε. Ροδόπης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το εισόδημα χιλιάδων παραγωγών βάμβακος, καπνού και άλλων καλλιεργειών. Ως εκ τούτου το δηλωθέν εισόδημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2019 δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση σύγκρισης με το εισόδημα των αντίστοιχων μηνών του 2020, και προφανώς το εισόδημα του 2020 δεν μπορεί να είναι μειωμένο κατά 20% σε σχέση με το εισόδημα του 2019.

Συνεπώς οι αγρότες της Π.Ε. Ροδόπης επλήγησαν διπλά, και από την χαλαζόπτωση του 2019, και από την πανδημία του 2020, και ενώ θα έπρεπε να εντάσσονται αυτοδίκαια στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, δυστυχώς με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αποκλείονται.  

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. κ.Υπουργοί:

1.Είναι στις προθέσεις σας να άρετε την αδικία που υφίστανται αγρότες της Π.Ε. Ροδόπης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενταχθούν στον 4ο ή και σε επόμενο κύκλο του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, χωρίς να απαιτείται να αποδείξουν τη μείωση του τζίρου τους κατά 20%;”.