Επιστολή αγωνίας για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στη Ροδόπη, εξ αιτίας των αλλεπάλληλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, με συνέπεια τα ολοένα συρρικνούμενα εισοδήματά τους, έστειλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε.

Ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης αποτελείται από περίπου 6.000 ενεργούς καπνοπαραγωγούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν μόνο προβλήματα να αντιμετωπίσουν. Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι στην πλειοψηφία τους μικροκαλλιεργητές με μικρούς κλήρους και σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια καπνού αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Σας παραθέτουμε ορισμένα προβλήματα που μας έχουν εξοντώσει οικονομικά και ζητάμε πλέον βοήθεια γιατί δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά βάρη των οικογενειών μας.

  • Καταστροφές από έντονα καιρικά φαινόμενα για την εσοδεία 2019.

Για την εσοδεία 2019 και έπειτα από έντονα καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ροδόπης το καλοκαίρι του 2019, και ενώ οι εκτιμήσεις της Υπηρεσίας του ΕΛ.Γ.Α. έχουν πραγματοποιηθεί, οι καπνοπαραγωγοί μας ακόμη δεν έχουν πάρει το 35% των αποζημιώσεών τους.

  • Καταστροφές από καιρικά φαινόμενα εσοδείας 2020.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και έπειτα από καθημερινή σχεδόν εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων με έντονες χαλαζοπτώσεις προκλήθηκαν πολλές ζημιές σε καπνοχώραφα (και καπνοσπορεία) στον Νομό Ροδόπης σε περιοχές του Δήμου Ιάσμου, Δήμου Κομοτηνής, Δήμου Αρριανών και Δήμου Σαπών, ενώ πληροφορίες μας αναφέρουν ότι προκλήθηκαν ζημιές από χαλάζι και σε περιοχές του Έβρου.

Ζητάμε για τις άμεσες ενέργειες σας έτσι ώστε να γίνουν οι αναγγελίες για την δήλωση και την εκτίμηση των ζημιών, καθώς και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από το χαλάζι περιοχών από την υπηρεσία του ΕΛ.Γ.Α.

Επίσης, στη φετινή εσοδεία παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις και έντονη προσβολή από νεκρωτική ίωση σε ποσοστό 40%–50%. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη δύσκολη χρονιά.

Όπως καταλαβαίνετε οι καπνοπαραγωγοί μας πλέον είναι σε πολλή δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο καπνός αποτελεί το κύριο εισόδημά τους, πρέπει να αναφέρουμε ότι πολλοί από αυτούς φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τις οικογένειές τους.

Ζητάμε να στηρίξετε την καπνοκαλλιέργεια με κάθε τρόπο έτσι ώστε να παραμείνει ο κόσμος στις περιοχές του και να μην αναγκάζεται να φεύγει στο εξωτερικό για να καλύψει τις οικονομικές του ανάγκες”.