Εικόνα και φυσιογνωμία που θα διαφέρουν κατά πολύ από τη σημερινή και θα είναι σαφώς ελκυστικότερες για τους ντόπιους, αλλά και για τους επισκέπτες της Κομοτηνής, υπόσχεται το έργο με τίτλο «Έργο προσπελασιμότητας και βιώσιμης κινητικότητας σε οδούς πέριξ του Βυζαντινού Τείχους», το οποίο εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται πια σε εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που έχει χαραχθεί από τον Δήμο Κομοτηνής, τη Μητρόπολη και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Οι παρεμβάσεις πέριξ του Βυζαντινού Τείχους ξεκίνησαν από την οδό Σωκράτους, η οποία τέμνει τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, και σύμφωνα με τη μελέτη θα συνεχιστούν στις οδούς Σοφούλη και Νικηφόρου Γρηγορά. Σκοπός αυτών των παρεμβάσεων είναι να αυξηθεί κατά το μέγιστο το πλάτος των πεζοδρομίων, ώστε να δημιουργηθούν ζώνες άνετου περιπάτου, ενώ τα πεζοδρόμια και οι λωρίδες κυκλοφορίας των οχημάτων θα βρίσκονται σε ενιαίο επίπεδο και θα επιστρωθούν με ψυχρά υλικά.

Η δεύτερη και κυριότερη φάση του έργου περιλαμβάνει τη διάνοιξη του νοτίου και ανατολικού τμήματος έξω από το Βυζαντινό Τείχος και συγκεκριμένα πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, πίσω από τα κτίσματα που βρίσκονται επί του πεζόδρομου Βενιζέλου και παράλληλα της οδού Σωκράτους. Για το σκοπό αυτό, θα γίνει απαλλοτρίωση τμημάτων ιδιόκτητων αυλών που βρίσκονται στη ζώνη ανάπλασης γύρω από το Τείχος.

Πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων θα δημιουργηθεί πολιτιστική διαδρομή φάρδους 6 μέτρων, εκ των οποίων τα 2 μέτρα θα χρησιμοποιηθούν ως ζώνη πρασίνου, με φύτευση δέντρων, θάμνων και διαφόρων αρωματικών φυτών. Το υπόλοιπο τμήμα, απέναντι από το Βυζαντινό Τείχος, θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως. Σημειώνεται ότι ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Η διαδρομή θα συνεχιστεί παράλληλα με τον πεζόδρομο της Βενιζέλου και θα στρίψει βγαίνοντας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η ανάπλαση της διαδρομής αυτής θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, όπως και πίσω από τη Λέσχη Κομοτηναίων, με τη διαφορά ότι θα έχει πλάτος 4 μέτρα. Τα δέντρα θα φυτευτούν τμηματικά δίπλα στους πάγκους καθιστικών.

Στο σημείο ενδιάμεσα από την οδό Σωκράτους και το Τείχος, θα απελευθερωθεί χώρος διαστάσεων 19,40 x 16 μέτρα περίπου, με εμβαδόν 320 τετραγωνικά μέτρα. Εκεί θα γίνει μικρή πλατεία, η οποία θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, καθιστικά και ελεύθερους χώρους.

Στην πολιτιστική διαδρομή πέριξ του Βυζαντινού Τείχους, όπως και στις οδούς Σωκράτους, Σοφούλη και Ν.Γρηγορά, προβλέπεται να υπάρχει ιδιαίτερος φωτισμός. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, ασύμμετρου φωτισμού, χυτοπρεσσαριστού αλουμινίου, σε γκρι-καφέ απόχρωση, κομψού και ιδιαίτερου σχεδιασμού, με τετράμετρο ιστό.

Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, όπως ορίζεται στη σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμο Κομοτηνής και τον εργολάβο που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν, την Άνοιξη του 2020 οι Κομοτηναίοι και οι επισκέπτες θα καμαρώνουν την καινούργια όψη του ιστορικού κέντρου της πόλης.