Αγανάκτηση κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ: “Δίνουν ενισχύσεις στα εισαγόμενα μοσχάρια εις βάρος των εγχώριων”

Οι εκπρόσωποί τους, δεν κρύβουν, ότι σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτα, ένοιωσαν "ότι κάποιοι τον είχαν νουθετήσει στη λογική των μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι διαθέτουν τις διασυνδέσεις αλλά και τα κεφάλαια για να επιβάλλουν τις απόψεις τους"...
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την αγανάκτησή τους για τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το “Στρατηγικό Σχέδιο” εν όψει της νέας ΚΑΠ 2023-2027, και ειδικότερα, για την πρόταση που αφορά στις ενισχύσεις των εισαγόμενων μοσχαριών εις βάρος των εγχώριων, εκφράζουν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι κτηνοτρόφοι κάνουν λόγο για ένα ακόμη βήμα προς τη νομοτελειακή καταστροφή της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, και διαμηνύουν οτι θα προχωρήσουν σε δραστικές ενέργειες ακόμη και στην Ε.Ε., αν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ “δεν διορθώσει όλες τις στρεβλώσεις και τις λάθος αποφάσεις”.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποί τους, δεν κρύβουν, ότι σε τηλεδιάσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Κ. Μπαγινέτα, ένοιωσαν “ότι κάποιοι τον είχαν νουθετήσει στη λογική των μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι διαθέτουν τις διασυνδέσεις αλλά και τα κεφάλαια για να επιβάλλουν τις απόψεις τους”…

Μάλιστα, στέλνουν “τελεσίγραφο” στον υπουργό Γ. Γεωργαντά και στον γ.γ. Κ. Μπαγινέτα, για συνάντηση μαζί τους στην Κομοτηνή, το αργότερο έως τον Νοέμβριο.

  • Ολόκληρη η ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜ-Θ η οποία έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον πρωθυπουργό και στους τοπικούς βουλευτές:

“Την 1η Ιανουαρίου του 2022, το ΥΠΑΑΤ έστειλε στην Ε.Ε. το στρατηγικό σχέδιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2023-2027.

Σε τηλεδιάσκεψη στις αρχές Δεκεμβρίου, είχαμε εκφράσει στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Κ. Μπαγινέτα, τις αντιρρήσεις μας για πολλά σημαντικά θέματα της πρότασης, τα οποία πληροφορούμασταν από τα ΜΜΕ και από συζητήσεις μας με παράγοντες του υπουργείου.

Μιλήσαμε για τις στρεβλώσεις που δημιουργούν, η διατήρηση των ιστορικών δικαιωμάτων, η ανισομερής κατανομή των βοσκοτόπων, η μείωση της εξισωτικής από το 2016 για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, και για πολλά άλλα.

Του ζητήσαμε, μάλιστα, λόγω των πολλών αντιρρήσεων που εκφράσαμε, να μη βιαστεί να αποστείλει την πρόταση αυτή, για την οποία μας ενημέρωνε γενικά και με μυστικοπάθεια, χωρίς λεπτομέρειες, λες και συζητούσαμε για θέματα τα οποία δεν θα έβγαιναν ποτέ στη δημοσιότητα.

Ιδιαίτερα όταν του αναφέραμε τα όσα είχαμε πληροφορηθεί για τις συνδεδεμένες στα βοοειδή, μας καθησύχασε λέγοντάς μας ότι τα ποσά για τις γέννες, της τάξης των 35€-40€ που διαβάζαμε στα ΜΜΕ δεν ισχύουν και σίγουρα θα είναι παραπάνω χωρίς να αναφέρει ποσό.

Του διευκρινίσαμε επίσης ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι – και το θέσαμε ως κόκκινη γραμμή – την ενίσχυση των εισαγόμενων μοσχαριών με χρήματα που προορίζονται για την ελληνική κτηνοτροφία.

Η θέση του ήταν ότι παραγωγοί μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυτοί που οδηγούν τα ζώα στο σφαγείο και όχι αυτοί που έχουν τα ζώα αναπαραγωγής και οι αγελάδες τους γεννούν τα μοσχάρια αυτά, γι’ αυτό και έπρεπε να πάρουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που αντιστοιχεί μέχρι σήμερα στις γέννες των βοοειδών.

Του εξηγήσαμε με λεπτομέρειες τα κόστη των αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής, τους κινδύνους ζημιάς και τις επισφάλειες των εκτροφών.

Του εξηγήσαμε ότι χωρίς γέννες μοσχαριών δεν υπάρχει αντικείμενο πάχυνσης.

Του εξηγήσαμε τη δημογραφική αξία που έχει η στήριξη των αγελαδοτρόφων λόγω των περιοχών που αυτοί δραστηριοποιούνται.

Δεν έδειξε να συμμερίζεται τις απόψεις μας, που είναι οι απόψεις των χιλιάδων αγελαδοτρόφων της χώρας.

Νοιώσαμε και οι τέσσερις συμμετέχοντες εκπρόσωποι, ότι κάποιοι τον είχαν νουθετήσει στη λογική των μεγαλεμπόρων παχυντών οι οποίοι διαθέτουν τις διασυνδέσεις αλλά και τα κεφάλαια για να επιβάλλουν τις απόψεις τους.

Εμείς δεν θέλαμε και δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι θα κατατεθεί μία πρόταση που θα καταστρέφει τον εύθραυστο κλάδο της κρεοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία ασκείται κυρίως στις ορεινές, ημιορεινές, και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας, κι έχει κοινωνικό-οικονομικό αντίκτυπο στην ελληνική ύπαιθρο.

Όταν είδαμε τι τελικά κατατέθηκε, προσγειωθήκαμε ανώμαλα στην ελληνική πραγματικότητα.

Η γέννα στα 40€ και ενίσχυση και των εισαγόμενων μοσχαριών.

Μια πρόταση κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλεμπόρων παχυντών, οι οποίοι εισπράττουν ατελείωτες ενισχύσεις και τους κατανέμονται χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων, μέσω της τεχνικής λύσης, για να ενεργοποιούν τα ιστορικά τους δικαιώματα με τα σταυλισμένα τους μοσχάρια!

Θεωρούμε ως κακόγουστο αστείο τη χρησιμοποίηση της ελεύθερης βόσκησης στο στρατηγικό σχέδιο ως δικαιολογία για την ανάγκη ενίσχυσης στις Β΄ και Γ΄ κατηγορίες συνδεδεμένων των βοοειδών, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα μοσχάρια πάχυνσης.

Δικαιολογία που αναφέρεται στην εκτατική και ημιεκτατική τους μορφή!

Τα μοσχάρια των box είναι κτηνοτροφία εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής!

Σε ερώτηση, πριν λίγες μέρες, προς τον κ. Μπαγινέτα, με ποιον φορέα των κτηνοτρόφων διαβουλεύτηκε και εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση, μας ανέφερε την “Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος” (ΕΔΟΚ).

Μια διεπαγγελματική οργάνωση στην οποία τα τελευταία χρόνια δεν συμμετέχουν κτηνοτρόφοι που να εκπροσωπούν τον κλάδο, και της οποία ο πρόεδρος, αφού ξεκίνησε ως εκπρόσωπος στην ΕΔΟΚ των κτηνοτρόφων του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κατέληξε, για να μη χάσει τη συμμετοχή του στην ΕΔΟΚ και τη θέση του προέδρου, να συμμετέχει ως εκπρόσωπος των εμπόρων ζώντων ζώων.

Μια διεπαγγελματική οργάνωση, που αν ισχύουν τα μισά απ’ όσα ακούγονται για την οικονομική της διαχείριση, τότε…!

Με αυτόν τον φορέα διαβουλεύτηκε ο κ. Μπαγινέτας για τις συνδεδεμένες της κτηνοτροφίας, και όχι με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων!

Για πρώτη φορά οι κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας, ΣΕΚ, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, και το Συντονιστικό των κτηνοτροφικών συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατεβήκαμε με μία κοινή πρόταση στο ΥΠΑΑΤ.

  • Ζητήσαμε οι γέννες να οριστούν στα 200€ και να ενισχυθούν οι μοσχίδες αναπαραγωγής με 500€.
  • Δεν αποκλείσαμε τους παχυντές, όπως έκαναν αυτοί με εμάς, προτείναμε όμως η ενίσχυση να αφορά μόνο τα μοσχάρια που γεννήθηκαν σε εκτροφές της χώρας μας.
  • Θέσαμε εκ νέου την κόκκινη γραμμή της μη ενίσχυσης των εισαγόμενων μόσχων για πάχυνση, για να δοθεί ώθηση στα μοσχάρια που γεννιούνται στην πατρίδα μας.
  • Κατεβήκαμε τέσσερις φορές στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα αυτό όλοι μαζί και καταφέραμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε τον τότε υπουργό κ. Λιβανό, αλλά και το νυν υπουργό κ. Γεωργαντά. Ο κ. Γεωργαντάς μας είχε υποσχεθεί, πριν κατατεθεί η τροποποίηση που συμφωνήθηκε, ότι θα συναντιόμασταν για να μας την παρουσιάσει. Ο κ. Γεωργαντάς μάλιστα προχώρησε και σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ενημερώνοντας τους πάντες για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει τις γέννες στα 140€ και να ενισχύσει τα σφάγια των ελληνικών φυλών, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση του ΥΠΑΑΤ, για την οποία ενημερωθήκαμε πριν από λίγες μέρες μέσω του Τύπου, είναι τα 108€ στη γέννα, με τα εισαγόμενα προς πάχυνση μοσχάρια μέσα στην ενίσχυση.

Η μεγάλη μείωση κατά 40% στον αριθμό των σφαγίων που υπολογίζονται για την  ενίσχυση, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, προμηνύουν φίλτρα στην επιλεξιμότητα, τα οποία δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ποιους θα ευνοήσουν.

Αναρωτιόμαστε: τι μεσολάβησε στο διάστημα από τις ανακοινώσεις του υπουργού, μέχρι την τελική πρόταση που κατατέθηκε στην Ε.Ε.; Ποιος κατάφερε να αλλάξει τη γνώμη του, γιατί, και με ποιόν τρόπο; Ποιος ο ρόλος του εκ της Ημαθίας υφυπουργού οικονομικών, κ. Βεζυρόπουλου, και γιατί συμμετείχε στην προτελευταία συνάντηση μαζί μας που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, παρουσία του υπουργού, ενώ δεν είχε ζητηθεί από τους φορείς που συμμετείχαν η παρουσία του και αφού δεν εξέφρασε καμία άποψη για το θέμα, τουλάχιστον ενώπιον μας;

Εμείς ποτέ δεν κρυφτήκαμε, και ό,τι έχουμε πει μέχρι σήμερα ή έχουμε να πούμε, το λέμε πρόσωπο με πρόσωπο και δημόσια και στο φως της μέρας.

Όσοι λειτουργούν υπόγεια και στο σκοτάδι, θα μας βρουν απέναντί τους.

Μας προσβάλανε και μας υποτιμήσανε με τη συμπεριφορά τους και με τα ψέματα που μας είπανε κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια.

Στα πρόσωπά μας όμως προσβάλανε και υποτιμήσανε και όλους τους κτηνοτρόφους της πατρίδας μας που πίστεψαν όσα εξαγγείλανε!

Καλούμε τον υπουργό κ. Γεωργαντά να σηκώσει το πολιτικό του ανάστημα, όπως διατείνεται ότι έκανε με το θέμα του ΟΣΔΕ και του εθνικού αποθέματος!

Να αλλάξει άμεσα τις ενδεικτικές τιμές και τα ποσά ανά κατηγορία, και να εντάξει τις μοσχίδες αναπαραγωγής στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, καθώς και να αποκλείσει τα εισαγόμενα μοσχάρια από κάθε ενίσχυση.

Τα περί αρνήσεως της Ε.Ε. για τα παραπάνω, και οι δικαιολογίες περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού, είναι φτηνές δικαιολογίες.

Αλήθεια, δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η ανισομερής κατανομή των ενισχύσεων κατά κτηνοτρόφο λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων και των βοσκοτόπων;

Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού η διαφορετική κατανομή των ενισχύσεων κατά χωρική ενότητα και μεταξύ των κρατών;

Δεν αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού το διαφορετικό κόστος παραγωγής κατά περιοχή και κατά χώρα;

Δυστυχώς, όταν ο σχεδιασμός στην πατρίδα μας και η διαπραγμάτευση στην Ε.Ε. γίνεται από άκαπνους θεωρητικούς γιάπηδες των γραφείων, που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και την ελληνική κτηνοτροφία, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα καταστροφικό!

Όλοι αυτοί που διατείνονται ότι πάλεψαν στην Ε.Ε. για να στηρίξουν την πρόταση που εξήγγειλε ο υπουργός, λέγοντάς χαρακτηριστικά ότι “έφαγαν πολύ ξύλο”, θα έπρεπε πρώτα να κάνουν την πρακτική τους σε μια απλή κτηνοτροφική μονάδα για λίγες ημέρες – αφού σίγουρα δεν θα άντεχαν για πολλές – για να νοιώσουν τι είναι σωματική και ψυχολογική πίεση, να δουλέψουν μερικά χρόνια στην αγορά, να επιχειρήσουν, και μετά να πάνε να διαπραγματευτούν.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις πολιτικές παρεμβάσεις και εκβιασμούς, τα οικονομικά συμφέροντα των χορηγών, τους εγωισμούς στελεχών και τους διορισμούς σε θέσεις ευθύνης λόγω εξ αγχιστείας συγγένειας με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τότε η καταστροφή των πραγματικών κτηνοτρόφων, αυτών που δουλεύουν νυχθημερόν στα ζώα, είναι νομοτελειακά σίγουρη!

Δεν είναι μόνο η  οικονομική ζημιά που προκαλούν οι παραπάνω αποφάσεις.

Σε όλους εμάς που παλεύουμε νυχθημερόν στην κτηνοτροφία και βλέπουμε γύρω μας τα ζώα να σφάζονται, την κτηνοτροφία νομοτελειακά να τελειώνει, και τα χωριά της πατρίδας μας να ερημώνουν, δημιουργούνται συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η οργή και η απογοήτευση!

Εμείς δεν ξεχνάμε, και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, θα δώσουμε στον καθένα αυτό που του αξίζει!

Για του λόγου το αληθές, ρωτήστε και τους προηγούμενους!

Πριν αναγκαστούμε από τα γεγονότα και από το αδιέξοδο που μας οδηγούν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το 2014, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας με παρέμβασή μας στην Ε.Ε. για όλα τα παραπάνω κακώς πεπραγμένα, δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία και αναμένουμε τη συνάντησή μας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, τον Γ.Γ. κ. Μπαγινέτα και το επιτελείο τους στην Κομοτηνή, εντός του Νοεμβρίου το αργότερο, όπως μας έχει υποσχεθεί ο υπουργός, και ελπίζουμε μέχρι τότε να έχει διορθώσει όλες τις παραπάνω στρεβλώσεις και λάθος αποφάσεις”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood