Η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών Ροδόπης, εν όψει της πανελλήνιας υγειονομικής κινητοποίησης με πεντάωρη στάση εργασίας στις 28/1, “απέναντι στις επικίνδυνες πολιτικές που ξεδιπλώνονται απροκάλυπτα εις βάρος του εθνικού συστήματος υγείας”, όπως τονίζει, και δια του εκπροσώπου της Αλέξανδρου Σπανού, καλεί “κοινωνία και εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές απαξίας και εκχώρησης του εθνικού συστήματος υγείας στα συμφέροντα της ιδιωτικής κερδοφορίας”. Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, για “κινητοποίηση με συγκεκριμένα αιτήματα, όπως κατάργηση των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, αύξηση της χρηματοδότησης στο 6% του ΑΕΠ, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς-επαναφορά 13ου-14ου, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ένταξη των εργαζομένων στα ΒAE”. Ο κ. Σπανός απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους του “σε μια πανστρατιά αντίστασης απέναντι σε αυτά που μηχανεύονται παγιδεύοντας το ΕΣΥ στις μυλόπετρες των ιδιωτικών συμφερόντων, και καταδικάζοντάς το παράλληλα σε ένα τραγικό σπιράλ θανάτου”.

Επίσης, ο κ. Σπανός, εν όψει της αναμενόμενης τις επόμενες μέρες σύμφωνα με πληροφορίες επίσκεψης στο “Σισμανόγλειο” γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης, κ. Δημήτρη Τσαλικάκη, αλλά και της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Μάγδα Γιαμουστάρη, αναφέρει:

  • Για την αναμενόμενη επίσκεψη του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημητρίου Τσαλικάκη

“Θα προσπαθήσουμε να του θέσουμε κάποια θέματα ζωτικής σημασίας, όπως τη σύσταση του νέου οργανισμού, που θα πρέπει να είναι στοιχισμένος σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου νοσοκομείου όσον αφορά τις νέες κλινικές και τη στελέχωση με το ανάλογο προσωπικό, και αντιστοίχως με τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως επίσης την αναπλήρωση κενών θέσεων που προέκυψαν, τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού, τεχνικού και παραϊατρικού προσωπικού. Δεν κρύβουμε την αισιοδοξία μας ως προς τα ευήκοα ώτα του νέου ΥΠΕάρχη.

52a42101 zwee0qit5seqiv5ub8g9Μας χαροποιεί ιδιαίτερα οτι γνωρίζει από πρώτο χέρι τα θέματα, μιας και υπηρέτησε για πολλά χρόνια, σταθερά και με αίσθημα ευθύνης την υγειονομική μας περιφέρεια, κάτω από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ο συγκεκριμένος ΥΠΕάρχης στηρίχθηκε και ψηφίστηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Για εμάς αυτό είναι πολύ σημαντικό, και αποτελεί το διακύβευμα της επόμενης ημέρας, αυτή πρέπει να είναι η νέα Ελλάδα σχετικά με αξιοκρατικές και υπερκομματικές επιλογές που έχουν να κάνουν με έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως είναι η Υγεία”.

  • Για τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Διοικήτριας του “Σισμανόγλειου” Κομοτηνής κ. Μαγδαληνής Γιαμουστάρη

“Είναι γεγονός ότι και τύποις το Σισμανόγλειο Κομοτηνής απέκτησε καινούργια Διοικήτρια – η αλήθεια είναι ότι δεν κατέφτασαν ακόμα τα διορισμένα μέλη που θα στελεχώσουν το νέο Δ.Σ. ούτως ώστε να αναληφθεί η ολική ευθύνη πράξεων και αποφάσεων. Δεν σας κρύβω όμως ότι τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν ιδιαίτερα θετικά. Με τους πρώτους που συναντήθηκε η νέα Διοικήτρια από την πρώτη κιόλας μέρα, ήταν οι εργαζόμενοι, καταγράφοντας και ιεραρχώντας μια σειρά από θέματα που χρήζουν λύσεων. Το ότι προσέρχεται πολύ πρωί στον χώρο του νοσοκομείου, επισκέπτεται σε καθημερινή βάση, απογευματινές και βραδινές ώρες, κλινικές και χώρους δουλειάς, μιλώντας με τους εργαζόμενους και αναζητώντας λύσεις, είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Φαίνεται ενημερωμένη και αποφασισμένη να αλλάξει πράγματα και καταστάσεις εκ βάθρων, σύμφωνα με το προσωπικό της όραμα και τα δικά της προτάγματα.

74301bfe orkomosia giamoustari 1 antigrafoΌλα αυτά όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη. Αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί είναι η αγαστή και γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στη Διοικήτρια και στον τέως Διοικητή του νοσοκομείου, εξοστρακίζοντας παθογένειες, μικρότητες και εσωστρέφειες από τον χώρο της Υγείας. Αυτές οι συμπεριφορές τιμούν ιδιαίτερα και τα δύο αυτά πρόσωπα, ενώ προάγουν το κοινό αίσθημα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δημιουργίας. Όλα αυτά όμως ίσως και να φανούν λίγα, αν οι πολιτικές που θα ασκηθούν στον χώρο της Υγείας δεν είναι αντίστοιχες με τις παραπάνω προαιρέσεις. Τα πρώτα δείγματα γραφής εκ μέρους του Υπουργείου είναι άκρως ανησυχητικά: Πλήρης κομματικοποίηση του συστήματος διοίκησης, πογκρόμ διώξεων στελεχών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει και ούτε θέλει να εφαρμόσει κανένα σχέδιο στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων. Εφτά μήνες διακυβέρνησης και ο Υπουργός επαίρεται για τα πεπραγμένα του στην Υγεία, δημοσιεύοντας βίντεο και δηλώσεις κενές περιεχομένου χωρίς καμία αναφορά στα αναγκαία βήματα ενίσχυσης και αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ εξακολουθεί να μας εμπαίζει και να μην προχωράει το σχέδιο των 2.500 προσλήψεων που παρέλαβε έτοιμο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αντίθετα, οι μηδενικές προσλήψεις τους τελευταίους μήνες, και η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, γίνεται φανερό ότι αποτελούν μέρος ενός σχεδίου που επιδιώκει την πλήρη απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Διαμορφώνονται με αυτό τον τρόπο οι συνθήκες για την εκχώρηση νοσοκομειακών τμημάτων στον κερδοσκοπικό ιδιωτικό τομέα μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Έτσι, στο θέμα των κλειστών ΜΕΘ, αντί να πάρει πρωτοβουλίες για να προσληφθεί προσωπικό ώστε να ανοίξουν άμεσα, προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα «αγοράζοντας» 38 κρεβάτια! Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης που επιχειρεί να μας γυρίσει στις μαύρες μέρες που τα δημόσια νοσοκομεία έκλειναν, βρίσκονταν στα όρια κατάρρευσης, και υπολειτουργούσαν λόγω υποχρηματοδότησης, οι εργαζόμενοι οφείλουν να προτάξουν την ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των δημόσιων δομών με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, με την αναδιοργάνωση και αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Καλούμε το προσωπικό του ΕΣΥ και όλους τους πολίτες να υπερασπιστούμε όλοι μαζί την επιβίωση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, συγκροτώντας κοινό μέτωπο απέναντι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας”.