Από τις 29 Νοεμβρίου έως και την 1 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του φετινού, 5ου Φεστιβάλ «Via Egnatia» Ροδόπης.

Σκοπός της θεσμοθετημένης διοργάνωσης είναι η συμβολή στην πολιτισμική συνένωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέσω της αρχαίας Εγνατίας Οδού, στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική – τουριστική δραστηριότητα.

33b8f90c poster page 0001 1Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων θα ανοίξει με τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Διαδρομή και σημαντικοί σταθμοί της αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και την παρουσίαση του ημερολογίου-λευκώματος «VIA EGNATIA 2020», την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 19:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Μαξιμιανούπολης-Μοσυνούπολης.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου με τον λαϊκό αγώνα δρόμου εντός πόλης 5 χιλιομέτρων, «RODOPI RUN 2019», με σημείο εκκίνησης το Πάρκο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (έναντι αρχαιολογικού μουσείου) και τερματισμό στο Βυζαντινό Φρούριο. Δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα δρόμου «RODOPI RUN 2019», υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSca3eFRfsFtwHkcBg6QtQZNN7oYYGL_3mHRcRWdC5uprkWEWg/viewform?fbclid=IwAR1lKsWbf3AUl9R9Xr9t9HPnfGV9YTeN9txq4Cr_G5Dgzr23ai-c5_l9jYA .
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή συμμετοχής στον αγώνα, μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης στο τηλέφωνο 25313-50130, ή με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ροδόπης στο τηλέφωνο 25313-54215.

Το Φεστιβάλ «Via Egnatia 2019» στην Π.Ε. Ροδόπης οργανώνεται με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής, του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, της 29ης Ταξιαρχίας, του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης -Τμήμα Τροχαίας, του ΕΚΑΒ Κομοτηνής, του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής.

Χορηγοί των φεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ένδυσης & Υπόδησης Κομοτηνής & Περιφέρειας, και το ΚΤΕΛ Ροδόπης.

O Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νικόλαος Τσαλικίδης, σε σχετική δήλωσή του, επεσήμανε ότι “το Φεστιβάλ Via Egnatia είναι από τους κορυφαίους θεσμούς πολιτισμού στην Περιφέρεια”, και τόνισε: “Επιχειρούμε να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα των σημαντικότερων σταθμών της Εγνατίας Οδού, επιδιώκοντας μέσα από δράσεις να προβάλλουμε παράλληλα τη σύγχρονη πολιτιστική αξία της περιοχής μας”.