Αυτά προβλέπει το νέο φορολογικό: Λιγότεροι φόροι για όλους από το 2020

Μειώνονται όλοι οι φορολογικοί συντελεστές - Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου - Μεγαλύτερο όφελος για όσους έχουν πάνω από ένα παιδί.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ 2

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την περαιτέρω ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να πάρει ξανά μπροστά η μηχανή της οικονομίας, συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

– Η φορολογική ελάφρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω της εισαγωγής χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών.

– Η παροχή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

– Η εισαγωγή σοβαρών κινήτρων για την προσέλκυση άμεσων ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

– Η εισαγωγή μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε σημαντικούς κλάδους με συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας.

– Η εισαγωγή φορολογικών μέτρων με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

– Η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των παροχών στους εργαζόμενους σε είδος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε συνέχεια της σημερινής σύσκεψης, αποφασίστηκε να τεθεί αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση, και αφού προηγουμένως έχουν ενσωματωθεί σε αυτό δύο σημαντικές αλλαγές:

 • πρώτον, ο υπολογισμός του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα γίνεται με βάση το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, και
 • δεύτερον, στο παραπάνω πλαφόν προβλέπεται ειδική ρύθμιση για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων που έχουν αντικειμενική αδυναμία να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 30%.  

Συγκεκριμένα:

Μειώνονται όλοι οι συντελεστές (στο 9% από 22% ο πρώτος, και κατά 1% οι υψηλοί) – Αυξάνονται μισθοί και συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2020 λόγω μειωμένης παρακράτησης φόρου – Μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για όσους έχουν πάνω από ένα παιδί – Για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες τα οφέλη θα φανούν το 2021 – Ταυτόχρονα προβλέπονται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ελέγχου των επιχειρήσεων με την κατάργηση διατάξεων που αποτελούν «βαρίδια».

Αναλυτικότερα:

Από τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου του 2020 μειώνεται η παρακράτηση φόρου που γίνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2020. Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τέσσερις μεγάλες ανατροπές:

Το νέο αφορολόγητο: Δεν μειώνεται από 1.1.2020 όπως είχε ψηφιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν οι πολύτεκνοι, που θα δουν περίπου 2.500 ευρώ αύξηση στο έμμεσο αφορολόγητο που δικαιούνται. Με βάση τις αλλαγές στην έκπτωση φόρου που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το νέο αφορολόγητο όριο αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής για το 2020:

 • Μισθωτός χωρίς παιδιά: Το αφορολόγητο παραμένει στα 8.636 ευρώ και δεν μειώνεται στα 5.636 ευρώ.
 • Μισθωτός με 1 παιδί: Το αφορολόγητο αυξάνεται στα 9.000 ευρώ, από 8.864 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Με 2 παιδιά: Το αφορολόγητο αυξάνεται στα 10.000 ευρώ (+1.000 για το δεύτερο παιδί), από 9.090 ευρώ σήμερα.
 • Με 3 παιδιά: Το αφορολόγητο αυξάνεται στα 11.000 ευρώ, από 9.545 ευρώ σήμερα.
 • Με 4 ή περισσότερα παιδιά: 12.000 ευρώ, έναντι 9.545 ευρώ σήμερα.

Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες, θα υπολογίζεται σε 777 ευρώ αν δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα, ή 810 ευρώ με ένα παιδί, 900 ευρώ με δύο παιδιά, 1.120 ευρώ για τρία παιδιά, και 1.340 ευρώ για τέσσερα ή περισσότερα παιδιά. Ωστόσο, για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 20 ευρώ. Δηλαδή άγαμος με εισόδημα 12.000 ευρώ, έχει έκπτωση φόρου 777 ευρώ, άγαμος με εισόδημα 13.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 757 ευρώ, ενώ με 14.000 ευρώ εισόδημα η έκπτωση πέφτει στα 737 ευρώ. Η έκπτωση φόρου θα μηδενίζεται για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Και στο νέο σύστημα επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα δικαιούνται αφορολόγητο όπως ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Η νέα κλίμακα φόρου

Έρχονται μειώσεις φόρου μεγαλύτερες από όσες είχαν ανακοινωθεί. Το 2020 θα επιβάλλεται φόρος:
■  9%, αντί 22%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
■ 22% (δεν αλλάζει) για εισοδήματα 10.001-20.000 ευρώ.
■ 28% αντί 29% για 20.001-30.000 ευρώ.
■  36% αντί 37% για 30.001-40.000 ευρώ.
■ 44% αντί 45% για 40.001 και άνω.

Τα οφέλη από τις παραπάνω αλλαγές σε κλίμακα και αφορολόγητο, μπορεί να φτάνουν έως και τα 1.300 ευρώ τον χρόνο, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου. Μεγαλύτερες είναι οι ελαφρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα παιδιά – που ήταν και τα μεγαλύτερα φορολογικά υποζύγια στον κόσμο σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Σε σχέση με την υφιστάμενη κλίμακα προκύπτουν ελαφρύνσεις από 17 έως και 600 ευρώ τον χρόνο (ή έως 50 ευρώ τον μήνα) για τις οικογένειες με παιδιά και εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

Δημόσιος υπάλληλος με εισόδημα 10.000 ευρώ και 1 παιδί θα πληρώσει φόρο 90 ευρώ αντί 300. Κερδίζει 210 ευρώ ή έχει όφελος 17,5 ευρώ τον μήνα στον μισθό του.

Ιδιωτικός υπάλληλος με 25.000 ευρώ ετησίως και 5 παιδιά θα πληρώσει φόρο 3.160 αντί 3.750 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 590 ευρώ τον χρόνο ή 42 ευρώ τον μήνα.

Ελεύθερος επαγγελματίας με 10.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 900 αντί 2.200 ευρώ. Κερδίζει 1.300 ευρώ ασχέτως αν έχει παιδιά ή όχι. Αλλά θα δει το όφελος το 2021 στην εκκαθάριση φόρου και όχι από το 2020.

Πληρωμές με πλαστικό χρήμα: Οι φορολογούμενοι θα απαιτείται να δαπανούν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους μέσω τραπεζών, αλλιώς θα πληρώνουν «πέναλτι» 22% (ενδεχομένως να μειωθεί) για τις δαπάνες που λείπουν. Π.χ. για εισόδημα 20.000 ευρώ θα απαιτούνται δαπάνες 6.000 ευρώ. Αν κάποιος δαπανήσει 5.000 και λείπουν 1.000 θα πληρώνει «πρόστιμο» 200-220 ευρώ.

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν όσοι κατέχουν ή εκμεταλλεύονται ακίνητα, με φοροελαφρύνσεις αλλά και απαλλαγή από ΦΠΑ και Φόρο Υπεραξίας για άλλα 3 έτη. Αλλάζει όμως το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης. Τελικώς το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά. Ωστόσο, καθώς μικρότερα εισοδήματα δεν έχουν ισχυρό κίνητρο για να ζητούν αποδείξεις, εξετάζεται να αυξηθεί το ποσοστό έκπτωσης σε 50% ή και παραπάνω ενδεχομένως. Από την άλλη, η κυβέρνηση επιδιώκει -παρά το δημοσιονομικό κόστος- η αναστολή από ΦΠΑ για 3 έτη να καλύψει και τα ακίνητα που κτίστηκαν προ του 2019, γιατί αλλιώς θα καταστούν ασύμφορα για τους αγοραστές και θα παραμείνουν για πάντα απούλητα.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι με άλλες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν τη Δευτέρα στη Βουλή, διευρύνεται η προστασία της κύριας κατοικίας, και ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν οικονομική αδυναμία. Οι αλλαγές αφορούν τόσο σε νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν, όσο και σε αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

 • Επιτρέπεται πλέον να υποβάλουν αίτηση και όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη λόγω της εργασίας τους, όπως στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, γιατρούς και εκπαιδευτικούς.
 • Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας, με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη. Διευκολύνονται έτσι για παράδειγμα, συγγενείς και διαζευγμένα ζευγάρια.
 • Ρυθμίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για οφειλέτες που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε διάσταση, ώστε να μη χρειάζεται πλέον η συνυπογραφή της αίτησης και από τους δύο.
 • Δικαιούνται της κρατικής επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της κύριας κατοικίας.
 • Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών οι οποίοι δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας.
 • Τέλος, προωθούνται άμεσα πρόσθετες βελτιώσεις που θα αποσκοπούν στην κατάργηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ώστε να καταστεί η διαδικασία ευκολότερη και ταχύτερη για τους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η κυβέρνηση διευκολύνει τους πολίτες – εξαιρώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – να αντιμετωπίσουν το υψηλό ιδιωτικό χρέος που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood