Ενημερωτική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ:
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού αναφορικά με τη διάκριση μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων, από τις αρχές του Οκτωβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου του 2019 καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.
Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών, εκ των οποίων δύο προκαλούν δηλητηρίαση: Πρόκειται για τα είδη muscaria και phalloides.
Muscaria: με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή έως δύο ώρες μετά τη βρώση του).
Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία, υπόταση. Από το είδος αυτό δεν προκαλούνται σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.
Phalloides: προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση.
Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα. Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες, πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών, η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια. Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου, τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητας.