Στις 368 ανέρχονται οι τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, ξενώνες και μικρά καταλύματα) στην Ελλάδα, που έχουν λάβει το διεθνές οικολογικό σήμα ποιότητας Green Key, καθιστώντας τη χώρα μας 3η διεθνώς, πίσω από την Ολλανδία και τη Γαλλία.

Οι 52 εξ αυτών λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το voria.gr, ενώ δύο βρίσκονται στην Κομοτηνή. Πρόκειται συγκεκριμένα για ξενοδοχεία Chris & Eve Hotel και Anatolia Hotel.

Το Green Key λειτουργεί ως πρόγραμμα πιστοποίησης, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών, του προσωπικού, των πελατών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη δράσης σε ζητήματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε το 1994 στη Δανία και υιοθετήθηκε από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education) το 2002. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τo 2009 με εθνικό συντονιστή την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική εταιρία στην Ελλάδα με συνεχή δράση από το 1951. Διεθνώς είναι το πλέον αναγνωρισμένο σήμα έχοντας 3000 βραβευμένες τουριστικές επιχειρήσεις σε 60 χώρες.

Η εξέλιξη του προγράμματος άρχισε να γίνεται πιο έντονη στην Ελλάδα από το 2015 και μετά, όπως φαίνεται και από τα νούμερα. Πιο αναλυτικά, το 2015 έκλεισε με 165 βραβευμένες επιχειρήσεις, το 2016 με 224, το 2017 με 309, το 2018 με 331 και στόχος μας για το 2019 είναι να ξεπεράσουν τις 400. Από την αρχή του έτους έχουν ήδη βραβευτεί 19 καινούργιες επιχειρήσεις, ενώ σύντομα ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ένταξης τα ξενοδοχεία των ομίλων Grecotel & Bomo Hotels -Mouzenidis Travel, φτάνοντας τα 368 βραβευμένα καταλύματα.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας επιχείρησης με το οικολογικό σήμα ποιότητας “the Green Key” χωρίζονται στις παρακάτω 13 κατηγορίες:

 1. Περιβαλλοντική διαχείρηση
 2. Συμμετοχή του Προσωπικού
 3. Πληροφόρηση των πελατών
 4. Διαχείριση Νερού
 5. Πλύσιμο και καθαρισμός
 6. Διαχείριση Απορριμμάτων
 7. Ενέργεια
 8. Tρόφιμα και ποτά
 9. Εσωτερικό περιβάλλον
 10. Kήποι και χώροι στάθμευσης
 11. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
 12. Πράσινες δραστηριότητες
 13. Διοίκηση

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η υποστήριξη και η συμμετοχή Ομίλων τουριστικών επιχειρήσεων είναι σημαντική για την εξέλιξη του προγράμματος. Τέτοια παραδείγματα, όπως λένε άνθρωποι της Εταιρείας, αποτελούν εξίσου τα ξενοδοχεία του ομίλου Aldemar που συμμετέχουν από το 2010, τα Maris Group Hotels από το 2010, τα Sani Resort από το 2012, τα Mitsis Hotels από το 2016 και τα ξενοδοχεία του ομίλου Airotel Group Hotels από το 2017. «Η εμπειρία μας αυτά τα χρόνια μας έχει δείξει ότι παρότι οι πρακτικές αειφορίας υιοθετήθηκαν στη χώρα μας πρώτα από τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, πλέον το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο και από τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις ακόμα και τις οικογενειακές», σημειώνουν.

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των καταναλωτών με οικολογική συνείδηση, δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη για προσφορά ποιοτικών, φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό το Green Key αποτελεί το κίνητρο για τις τουριστικές επιχειρήσεις για τη μετατροπή τους σε «πράσινη» επιχείρηση. Επίσης, οι επιταγές της αγοράς, όπως αυτές καθορίζονται από τους τουριστικούς πράκτορες, οδηγούν στην ανάγκη υιοθέτησης πιστοποιήσεων φιλικών περιβαλλοντικά πρακτικών. Η απονομή του σήματος δεν αποτελεί μόνο μια βράβευση αλλά κομμάτι της στρατηγικής και της φιλοσοφίας των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εφόσον η επιχείρηση λάβει την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το πρώτο βήμα είναι να διαμορφώσει τις διαδικασίες της σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προγράμματος. Το επόμενο στάδιο αφορά την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση του προσωπικού, προκειμένου να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους τη περιβαλλοντική πολιτική της επιχείρησης. Οι πιο συχνές δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, προκύπτουν από τις υποδομές που προσφέρονται από τον εκάστοτε δήμο, αναφερόμενοι κυρίως σε θέματα ανακύκλωσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα με τα «πράσινα» ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδα στο voria.gr…