Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και με τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση και αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.

3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στην Ελλάδα και εξέλθουν από αυτήν πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου, μέχρι νεωτέρας.

“Ο κορωνοϊός είναι εδώ”, επεσήμανε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και απηύθυνε την κυβερνητική παράκληση προς όλους τους Έλληνες πολίτες “να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής”.

“Η Ελλάδα είναι – και θα παραμείνει – μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πήραμε – και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί – με αίσθημα ευθύνης, κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών”, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας: “Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Καταστήσαμε σαφές ότι ανοίγουμε τις πύλες της χώρας μας, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας”.