Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) ότι σε έξι χώρες – Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ – έχουν εντοπιστεί κρούσματα μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις ελληνικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς στην περιοχή λειτουργούν φάρμες εκτροφής βιζόν. Συγκεκριμένα, στη Σιάτιστα, στη Γαλατινή, στην Εράτυρα της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς, λειτουργούν ενενήντα τέτοιες φάρμες με ένα εκατομμύριο βιζόν.

«Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη γραμμή της εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εισήλθαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας, Τάσος Μιχαλόπουλος«Είμαστε σχολαστικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά μπορούν να αρρωστήσουν από Covid μόνο από τον άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και τόνισε ότι μέχρι στιγμής «κανένας από τους εργαζόμενους στις φάρμες αλλά και εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε στον καθημερινό κύκλο εργασιών δεν έχουμε αρρωστήσει».
Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας της παραγωγής των δερμάτων και οι φάρμες – μετά από πιστοποιημένο αιματολογικό έλεγχο – προχωρούν στη σφαγή των ζώων κρατώντας για την αναπαραγωγή του είδους τους πιο υγιείς γεννήτορες. Ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε ότι από τις εξετάσεις «μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν κάποιο ζώο πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια, γεγονός που θα μας κτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού». Στο ερώτημα εάν υπάρχουν άλλες ενδείξεις που μπορούν να προειδοποιήσουν τους εκτροφείς για την ύπαρξη του ιού στα ζώα, ανάφερε την «εμπειρία από τις φάρμες συναδέλφων στη Δανία και τη Σουηδία, όπου η κλινική εικόνα των ζώων που αρρώστησαν από Covid παρουσίαζε στοιχεία κατάρρευσης».
Η δήλωση της Πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, για τη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμύρια βιζόν στη χώρα, έχει θέσει σε συναγερμό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, ο οποίος από τον περασμένο Φεβρουάριο που εμφανίστηκαν τα αλυσιδωτά κρούσματα Covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα, συντονίζει υπό την εποπτεία του ΕΟΔΥ τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. «Παρακολουθούμε με κάθε σχολαστικότητα – και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ – εάν στα κρούσματα μετά τον μοριακό έλεγχο περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στις φάρμες ή μέλη των οικογενειών τους», επεσήμανε ο κ. Σαββόπουλος και εξήγησε ότι ως προς την εξέλιξη του θέματος «αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού χάρη στα μέτρα και τη σχολαστικότητα που επιδεικνύουν στην εφαρμογή τους οι φάρμες εκτροφής ζώων, δεν υπάρχει κρούσμα Covid σε βιζόν.365ff16b-screenshot-460Η κτηνίατρος και εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα που σχετίζονται με την αγροδιατροφική σύμπραξη και τις φάρμες των βιζόν, Κατερίνα Δαδαμόγια, υπογράμμισε ότι εκτός των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που κατ’ εντολή του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζονται στις φάρμες, «έχει συσταθεί και μία άτυπη ομάδα εργασίας από τρεις κτηνιάτρους με ειδική εμπειρία στα βιζόν (δύο Έλληνες και ένας Δανός), που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες, δίδοντας πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε πρόβλημα». Η κ. Δαδαμόγια σημείωσε ότι στην ομάδα προστέθηκε η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επίσημη εμπλοκή του ΕΟΔΥ.

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωση του Π.Ο.Υ., είναι ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο, μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.
Η κ. Δαδαμόγια τόνισε ότι κλιμάκια κτηνιάτρων πραγματοποιούν συνεχείς εξορμήσεις στις φάρμες, όπου ενημερώνουν για την ενδελεχή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής του προσωπικού και των μέτρων βιοασφάλειας στην παραγωγική αλυσίδα της φάρμας εκτροφής.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / protothema.gr