Την πεποίθησή του ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στο 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων με θέμα «Η πανδημική κρίση ευκαιρία αύξησης των ελληνικών εξαγωγών φρούτων στη Γερμανία» το οποίο διεξήχθη διαδικτυακά.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε παράλληλα την εντυπωσιακή πορεία που σημείωσε η εξαγωγική καμπύλη σε συγκεκριμένα προϊόντα όπως τα κεράσια και τα πορτοκάλια, εξέλιξη την οποία συνέδεσε με τις σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Ο Υπουργός έκανε ειδικότερη μνεία στην αυξητική καμπύλη των πορτοκαλιών, αποδίδοντάς την στην ανάγκη των καταναλωτών να στραφούν σε τρόφιμα που προστατεύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, και τόνισε την ανάγκη να ενδυναμωθούν τα χαρακτηριστικά εκείνα που αναζητούν οι καταναλωτές, αναφέροντας συγκεκριμένα την τυποποίηση των προϊόντων, την αύξηση της παραγωγής βιολογικών προϊόντων και τον προσδιορισμό της ιχνηλασιμότητάς τους.

2f71b4fa dt ellinogermaniko 28112020

Ακόμη ο κ. Βορίδης παρατήρησε πως το ισοζύγιο φρούτων με τη Γερμανία εμφανίζει διαχρονικά θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, συνεισφέροντας 93 εκατομμύρια ευρώ μέσω των εξαγωγών, έναντι 609 χιλιάδων ευρώ εισαγωγών, προσθέτοντας ότι το 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 13,3%, και αναφέροντας τα κεράσια, τα ακτινίδια, τις φράουλες, τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα και τα καρπούζια, ως τα κυριότερα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα προς τη Γερμανία.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, ο Υπουργός σημείωσε πως το 2009 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων για τη χώρα μας άγγιξε τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2019 έκλεισε με έλλειμμα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων, ενώ φέτος εκτίμησε ότι θα κλείσει στα 200 εκατομμύρια, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη δεν μειώνει τις φιλοδοξίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να καταστεί η αγροτική παραγωγή καθαρός συνεισφορέας στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αναφορικά με το ευρύτατο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι Γερμανοί καταναλωτές για την υγιεινή διατροφή και τα βιολογικά προϊόντα, ο κ. Βορίδης σημείωσε πως ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς έχει γίνει εμφανής η προτίμησή τους στα ελληνικά φρούτα και λαχανικά.

Τέλος ο κ. Βορίδης εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο εμπόριο μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, και στην εμπέδωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Υπουργό για τη “σημαντική στήριξη που παρέχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη της αστείρευτης δύναμης του Έλληνα παραγωγού”, έδωσε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός.