Για το κυβερνητικό έργο, την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μίλησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο «Star Κεντρικής Ελλάδος».

Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε και απάντησε:

  • Για το κυβερνητικό έργο

Έχουμε ξεκινήσει καλά τους πρώτους έξι μήνες. Ό,τι έχουμε πει το κάνουμε, και στο κομμάτι της οικονομίας και στο κομμάτι της ασφάλειας. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διαχυθεί ακόμη περισσότερο αυτό το καλό αποτέλεσμα στην κοινωνία, όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά και στη μεσαία τάξη και με μια μεγαλύτερη μέριμνα και για τους αγρότες μας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορέσουμε να το δούμε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και αυτό το καλό ξεκίνημα να έχει συνέχεια.

  • Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μια τουρκική προκλητικότητα η οποία έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. Αυτό που θέλουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να υπάρξει μια αποκλιμάκωση, να προχωρήσουν σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και εφόσον πάνε καλά, τότε μπορεί να ακολουθήσουν οι διερευνητικές επαφές, μετά συνυποσχετικό, μετά Χάγη. Άρα έχουμε μια μακρά διαδρομή να διανύσουμε.

  • Για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς

Χρειάζεται μια επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, το οποίο ανατρέχει αρκετά χρόνια πριν. Πιο σημαντική παρέμβαση ήταν του κ. Ρουσόπουλου, εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια. Επομένως έχουμε μπροστά μας πολύ έργο. Για τα περιφερειακά κανάλια θα προχωρήσουμε σε διαδικασία αδειοδότησης με συγκεκριμένα κριτήρια. Αφού δημιουργηθεί ο νέος ψηφιακός χάρτης, στον οποίο είμαστε στο τέλος της κατάρτισής του με τα συναρμόδια Υπουργεία, δηλαδή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το Ε.Σ.Ρ., θα προχωρήσουμε μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 σε όποιες παρεμβάσεις χρειάζονται στο νομοθετικό πλαίσιο και μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τα θεματικά κανάλια και μετά τα περιφερειακά ραδιόφωνα.

  • Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος

Το κοινωνικό μέρισμα κατά 90% θα καταβληθεί στις 30/12. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά τις τράπεζες. Εφόσον μέχρι το μεσημέρι της 30/12 μπορέσουν να έχουν φορτώσει τα στοιχεία των δικαιούχων, θα πιστωθούν μέχρι το απόγευμα τα χρήματα στους λογαριασμούς τους, και όσα δεν προλάβουν, θα είναι την Τρίτη 31/12. Σε κάθε περίπτωση θα έχει τελειώσει η διαδικασία μέχρι τις 31 του μηνός.