9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν…στα αστέρια!

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης προσδοκά στη μετεξέλιξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής σε κέντρο καινοτόμων δράσεων για τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου και άλλων σχολικών μονάδων, και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, και σε ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινότητα.
Screenshot_730

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Άννα Αφεντουλίδου, Αχμέτ Νιζάμ, Σουλτάνα Τσιγγίδου και Νικόλαο Τσουρή, και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής, διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των «Ελευθερίων Κομοτηνής 2023», την εκδήλωση με τίτλο «Ταξιδέψτε μαζί μας στα αστέρια» στον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος, υπεύθυνος διάχυσης της Αστρονομίας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, η κ. Μαρία Παναγοπούλου από την Ελληνογερμανική Αγωγή, καθώς επίσης οι εκπαιδευτικοί, η κοινωνική λειτουργός και οι ασκούμενοι φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις διακόσιες συμμετοχές. Αποτελούνταν κυρίως από οικογένειες με παιδιά. Μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την έκθεση αστροφωτογραφίας των μαθητών/τριών του σχολείου, να παρατηρήσουν με το τηλεσκόπιο τον νυχτερινό ουρανό, να επιλύσουν γρίφο για το ηλιακό σύστημα, να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις στο πλανητάριο του σχολείου, και την εισήγηση με τίτλο «Ο Ήλιος και το άγγιγμά του».

Αξίζει να σημειωθεί οτι το 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Discovery Space», καθώς έχει επιλεγεί ως ένα από τα έξι σχολεία σε όλη την Ελλάδα που είναι «Κόμβοι Καινοτομίας και Διάχυσης της Αστρονομίας σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω της διαδικτυακής χρήσης των τηλεσκοπίων του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα». Στο πλαίσιο λοιπόν του προαναφερόμενου προγράμματος, επισκέφθηκαν την Κομοτηνή ο κ. Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος και η κ. Μαρία Παναγοπούλου, οι οποίοι υλοποίησαν σε όλες τις τάξεις του σχολείου δράσεις αστρονομίας με θέματα, «Επεξεργασία εικόνων από ρομποτικά τηλεσκόπια» και «Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ουρανό (επίδειξη αστρονομικών φαινομένων μέσω ψηφιακού Πλανηταρίου-Stellarium)», που ενθουσίασαν τα παιδιά του Σχολείου.

Επιπλέον, οι διοργανωτές πραγματοποίησαν στον χώρο του σχολείου επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο με θέμα «Εισάγοντας την Αστρονομία και τα ρομποτικά τηλεσκόπια στην τάξη», για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο επαναλήφθηκε και για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών Γεώργιο Κουντουριώτη και την Υπεύθυνη Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Σοφία Κυριαζοπούλου. Στα δύο αυτά εργαστήρια επιμορφώθηκαν στην εισαγωγή της αστρονομίας και των ρομποτικών τηλεσκοπίων στην τάξη πενήντα εκπαιδευτικοί των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης προσδοκά στη μετεξέλιξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής σε κέντρο καινοτόμων δράσεων για τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου και άλλων σχολικών μονάδων, και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, και σε ένα σχολείο ανοιχτό στην τοπική κοινότητα. Το Πλανητάριο του σχολείου εξάλλου δέχεται ήδη προγραμματισμένες επισκέψεις από εκπαιδευτικούς και μαθητές άλλων σχολείων.

9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια! 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής | Από εδώ μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουν...στα αστέρια!

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood