Ενενήντα τρεις δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους το 2016 κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δηλαδή είκοσι λιγότεροι σε σύγκριση με το 2015, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ).
Μέχρι την 29η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό της ΔΟΔ, 93 δημοσιογράφοι είχαν σκοτωθεί σε στοχευμένες επιθέσεις από βομβιστικές ενέργειες ή επειδή βρέθηκαν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών. Άλλοι 29 εκπρόσωποι του Τύπου έχασαν τη ζωή τους σε δύο πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα, στην Κολομβία και στη Ρωσία.
Μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις, έγινε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου στο Αφγανιστάν, όταν οι Ταλιμπάν σκότωσαν επτά δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης που επέβαιναν σε ένα μίνι βαν του αφγανικού τηλεοπτικού καναλιού Tolo TV.
Οι περισσότεροι θάνατοι (30), σημειώθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής, και ακολουθούν οι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού (28) και της Λατινικής Αμερικής (24). Οκτώ δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στην Αφρική και τρεις στην Ευρώπη, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΟΔ που εδρεύει στις Βρυξέλλες και έχει 600.000 μέλη σε 140 χώρες.
Ανά χώρα, οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στο Ιράκ (15), στο Αφγανιστάν (14), στο Μεξικό (11), στην Υεμένη (8), στη Γουατεμέλα (6), στη Συρία (6), στην Ινδία και στο Πακιστάν (5).
Μολονότι οι αριθμοί σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά είναι μειωμένοι, η ΔΟΔ προειδοποιεί ότι «οι εντεινόμενες απειλές, ο εκφοβισμός, η αυτολογοκρισία, μαρτυρούν ότι οι επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου παραμένουν σε ανησυχητικό επίπεδο». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βέλγος δημοσιογράφος Φιλίπ Λερούτ, τόνισε ότι «τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα».
Ο απολογισμός της ΔΟΔ είναι πάντως προσωρινός, δεδομένου ότι η Ομοσπονδία δεν καταγράφει παρά μόνο τους επιβεβαιωμένους θανάτους, και όχι τις εξαφανίσεις, όπως για παράδειγμα του Ζαν Μπιγκιριμάνα από το Μπουρούντι, ο οποίος αγνοείται εδώ και έξι μήνες.
πηγή: zougla.gr
επιμέλεια: inkomotini.gr