Στη θωράκιση του ΕΣΥ εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλη τη χώρα από 565 σε 910, την πρόσληψη 2.312 υγειονομικών και την επικείμενη πρόσληψη άλλων 2.512, καθώς και τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου παρακολούθησης των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, ενώ υπογράμμισε οτι προωθείται και νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι γιατροί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε:

“Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την ενίσχυσή του Εθνικού Συστήματος Υγείας προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις ΜΕΘ και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού. Πλέον έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ από 565 – που ήταν πριν από δυόμισι μήνες – σε 910, δηλαδή αύξηση κατά 61%. Παράλληλα έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού – οι 2.312 εξ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί. Σημειώνεται ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών – οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.

Επίσης:

 • Συστήνεται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας
  Υγείας για  τακτική επικοινωνία με τους πολίτες.
 • Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς
  φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό.
 • Τίθεται τις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για
  τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, στο δίκτυο της οποίας θα συμμετέχουν ιδιώτες γιατροί.
 • Συγκροτούνται άμεσα ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα προχωρούν σε
  επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη  φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε
  απομακρυσμένες περιοχές.
 • Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
 • Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.
 • Ήδη έχει ξεκινήσει το νέο, ηλεκτρονικό σύστημα «άυλης συνταγογράφησης», στο οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους”.