Όλοι οι σκύλοι λαχταρούν την ώρα της λιχουδιάς, καθώς είναι νόστιμη και προσφέρει μια επιπλέον δόση ενέργειας που ενισχύει τον οργανισμό. Ωστόσο, οι λιχουδιές δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% της ημερίσιας πρόσληψης σε φαγητό και δεν πρέπει να δίνονται σε αφθονία καθημερινά.

Στα καταστήματα Petshop-Petvet24 υπάρχει μεγάλη ποικιλλία λιχουδιών που καλύπτουν όλες τις ιδιαίτερες προτιμήσεις  των σκύλων. Ποιές είναι αυτές;

  • Τραγανές λιχουδιές.

Οι κρατσανιστές λιχουδιές κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, σχήματα και μεγέθη. Γενικά, το μέγεθος των λιχουδιών πρέπει να είναι ανάλογο με το μέγεθος του σκύλου και να περιέχει ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά μιας ποιοτικής σκυλοτροφής.

  • Ελαστικές λιχουδιές.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη ποικιλλία γεύσεων, σχημάτων και μεγέθους σε ελαστικές λιχουδιές για μάσηση, οι οποίες είναι ιδανικές κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης  λόγω της νόστιμης γεύσης και υφής τους.

  • Λιχουδιές ψυχρής ξήρανσης και παστού κρέατος.

Αυτού του είδους οι λιχουδιές μοιάζουν πολύ με το ανθρώπινο φαγητό και είναι εξαιρετικά νόστιμες, καθώς βγαίνουν σε διάφορες γεύσεις, όπως κρέας, συκώτι, πουλερικά και θαλασσινά. Η λαχταριστή τους γεύση είναι και ο λόγος που χρησιμοποιούνται ως ανταμοιβή σε ώρα εκπαίδευσης.

  • Οδοντικές λιχουδιές μάσησης και λιχουδιές σε σχήμα κόκκαλου.

Πρόκειται για λιχουδιές με σκληρή υφή που βοηθούν τα δόντια των σκύλων κατά τη διάρκεια της μάσησης. Παρασκευάζονται από καλαμπόκι, άμυλο ή κάποιο άλλο εύπεπτο υλικό, παρόλο που μοιάζουν με ζωϊκά οστά. Δεν αποκλείεται να προκαλέσουν τυχόν κάταγμα σε δόντι ή άλλο τραυματισμό, αν και γενικά είναι πολύ ασφαλέστερες από αληθινά κόκκαλα. Σε περίπτωση που ο σκύλος είναι λαίμαργος, απρόσεκτος και στραβοκαταπιεί μπορεί να δημιουργηθεί γαστρεντερική απόφραξη, οπότε καλό θα ήταν ο ιδιοκτήτης να επιβλέπει τον σκύλο του.

  • Αληθινά οστά και μέρη από ζώο.

Οι κτηνίατροι συνιστούν να αποφεύγονται τέτοιου είδους λιχουδιές, διότι είναι ικανές να θρυμματίσουν ή να σπάσουν τα δόντια και να προκαλέσουν ακόμη και γαστρεντερική απόφραξη ή ρήξη στομάχου. Ειδικά τα μαγειρεμένα κόκκαλα, τα κόκκαλα πουλερικών και τα κέρατα ελαφιών θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για τους πιστούς μας φίλους.

  • Λιχουδιές σε σχήμα αυτιών

Αυτή η λιχουδιά φτιάχνεται από αυτιά γουρουνιών και μπορεί να περιέχει χημικά δημιουργώντας ένα νόστιμο, πολύ παχυντικό και ανθυγιεινό σνακ, ειδικά για σκύλους που έχουν παχυσαρκία.

  • Λιχουδιές από ακατέργαστο δέρμα.

Εξίσου ανθυγιεινές είναι οι λιχουδιές που παρασκευάζονται από δέρμα ζώου και περιέχουν χημικά. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και συνήθως δεν συστείνονται από κτηνιάτρους. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένες εύπεπτες και φιλικές προς τα δόντια λιχουδιές από ακατέργαστο δέρμα που φτιάχνονται αποκλειστικά σε συνεργασία με κτηνιάτρους.

  • Ανθρώπινο φαγητό.

Πολλές φορές συμβαίνει την ώρα του φαγητού ο σκύλος να «τσιμπάει» μπουκίτσες από το τραπέζι, κάτι το οποίο μπορεί να καταστεί εξαιρετικά επιβλαβές. Οι απαγορευτικές ανθρώπινες τροφές για τα κατοικίδια είναι τα τυριά, λουκάνικα, κράκερς, μπισκότα, σταφύλι, σταφύδες, κρεμμύδια, καρυκεύματα(αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι), σνακ με συντηρητικά και σάλτσες. Αντίθετα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, μήλα, άπαχο κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά είναι αρκετά ωφέλιμα. Όσον αφορά στο σκόρδο πρέπει πάντα να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του κτηνίατρου.

  • Λιχουδιές για ειδικές δίαιτες.

Ορισμένοι σκύλοι ακολουθούν εξειδικευμένο διατροφικό πρόγραμμα με βάση ιδιαίτερες ανάγκες τους, οπότε και οι λιχουδιές πρέπει να συμβαδίζουν με αυτό. Πολλές εταιρείες ειδικής διατροφής κατασκευάζουν και ανάλογες λιχουδιές. Ακόμη, πολλές σπιτικές συνταγές με συγκεκριμένα ωφέλιμα συστατικά λειτουργούν εξίσσου καλά, όπως επίσης και λιχουδιές  από κονσερβοποιημένη τροφή σκύλου.

Υπάρχει, επομένως, μια τεράστια γκάμα λιχουδιών στο εμπόριο που μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες και τα γούστα των σκύλων.