“Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντός μας και με κοινό αγώνα και κοινή προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε!”.

«Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει το μοναδικό ανθρωπογενές της περιβάλλον, την πολυπολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους πολίτες της, τη γεωγραφική της θέση που αποτελεί κομβικό σημείο γέφυρας της Ελλάδας με την Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τις πλουσιότατες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, που μπορούν να τη φέρουν σε θέση οδηγού στον αγροτο-διατροφικό τομέα και στον τομέα των εξαγωγών!».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, δίδοντας έμφαση στην αναγκαιότητα αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα και των νέων επιστημόνων της περιοχής, ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στην Περιφερειακή Ημερίδα ΑΜ-Θ του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Αγαπητή Πρόεδρε της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Φίλες και Φίλοι.

Χαιρετίζω τη σημερινή συμμετοχή σας στην Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί μία ακόμη αφετηρία για τη δημιουργία του Νέου, Μεγάλου, Αυτόνομου και Ισχυρού Πόλου της Κεντροαριστεράς, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία εδώ στη Θράκη της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, σε μια περιοχή που είναι για την ίδια πολύ γνωστή και προσφιλής, έχοντας δώσει ξεχωριστά δείγματα γραφής για το ενδιαφέρον της και τη συμπαράστασή της στα τοπικά μας ζητήματα.

Με οδηγό το «Πρόγραμμα Ελλάδα» που φιλοδοξούμε να αποτελέσει το νέο αναπτυξιακό μας πρόταγμα για τα επόμενα χρόνια, θα ήθελα να καταθέσω με τη σημερινή μου ομιλία ένα περίγραμμα και να παρουσιάσω ορισμένους δείκτες που είναι συνυφασμένοι με την προβληματική αναπτυξιακή εικόνα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μέχρι τις μέρες μας, φιλοδοξώντας να ξεπεράσουμε σύντομα αυτές τις δυσκολίες και να τις μετατρέψουμε σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Φίλες και Φίλοι.

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διαθέτει το μοναδικό ανθρωπογενές της περιβάλλον, την πολυπολιτισμική σύνθεση του πληθυσμού της, την ειρηνική συμβίωση ανάμεσα στους πολίτες της, τη γεωγραφική της θέση που αποτελεί κομβικό σημείο γέφυρας της Ελλάδας με την Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, καθώς και τις πλουσιότατες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, που μπορούν να τη φέρουν σε θέση οδηγού στον αγροτο-διατροφικό τομέα και στον τομέα των εξαγωγών!

Ποια είναι όμως η σημερινή μας εικόνα;

Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ καθ’ όλη την περίοδο 2000-2015 δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 75% του Μέσου Όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρισκόμενη διαχρονικά στις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη των Περιφερειών της Ε.Ε. όσον αφορά το κατά κεφαλήν περιφερειακό ΑΕΠ.

Αντιθέτως, η συμμετοχή της ΑΜ-Θ στο πεδίο των εξαγωγών θεωρείται αρκετά σημαντική, από την άποψη ότι είναι σχεδόν ανάλογη της πληθυσμιακής βαρύτητας της Περιφέρειας και ότι συγκρίνεται με την αναμενόμενη κυριαρχία των δύο μεγαλύτερων, μητροπολιτικών Περιφερειών της χώρας. Η σημαντικότερη αγορά είναι η Τουρκία.

Στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ τα διαρθρωτικά προβλήματα δεν έχουν μέχρι σήμερα αντιμετωπισθεί συστηματικά και παρά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, οι ανισότητες επιμένουν, ενώ η φτώχεια και η ανεργία αυξάνονται, ιδιαίτερα μετά το 2008.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται στην απώλεια 37.500 θέσεων εργασίας κατά την περίοδο 2009-2014 (Eurostat), με τον δευτερογενή τομέα να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση (30,6%) και αύξηση του ποσοστού ανεργίας από 14,5% το 2010, σε 24,7% το 2014, με μεγαλύτερη ένταση στους νέους (50,7% το 2014).

Εξαιτίας όμως της υψηλής ανεργίας, εντείνεται και το ανησυχητικό φαινόμενο διαρροής ταλέντων (brain drain), καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναζητώντας στο εξωτερικό ευκαιρίες για απασχόληση σε θέσεις υψηλής ποιοτικής στάθμης. Έτσι, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ χάνει τεράστιους πόρους, καθώς αποστραγγίζεται από το ανθρώπινο δυναμικό που είναι απαραίτητο για την ανόρθωσή της και την έξοδο από την κρίση.

Ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλη σημασία για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς απασχολεί ακόμη σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ενώ συνδέεται άμεσα με τα γενικότερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της, καλύπτοντας το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεών της. Η πρόταση που έγινε στην προηγούμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, έδινε την δυνατότητα στις χώρες-μέλη να προσδιορίσουν τις ενισχύσεις που θέλουν με αγρονομικά και οικονομικά κριτήρια. Και μάλιστα στην πρόταση είχε μπει και μία ιδέα για ένα 5% του συνολικού προϋπολογισμού που θα μπορούσε να δώσει η χώρα-μέλος σε εκείνες τις περιοχές που έκρινε ότι έχουν χάσει όταν έγινε ή ανισοκατανομή. Δυστυχώς η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις αλλεπάλληλες πολλαπλές εκκλήσεις μας για να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο.

Ο καπνός αποτελεί ένα εξαγωγικό προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και ειδικά ο Μπασμάς που καλλιεργείται στην Θράκη, μια ποικιλία που χρησιμοποιείται στα χαρμάνια των τσιγάρων από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως, όπως συνέβη και πρόσφατα με την εμπορική συμφωνία που κλείστηκε με την PHILIP MORRIS. Μόνο στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, περίπου 7.000 οικογένειες ζούνε αποκλειστικά από την καλλιέργεια του καπνού, διότι αυτή αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε προνοήσει για την διαμόρφωση εναλλακτικών καλλιεργειών που θα αποτελούσαν μια νέα προοπτική τόνωσης του αγροτικού εισοδήματος της συγκεκριμένης περιοχής. Αν δεν επιδοτηθεί ο καπνός που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε εδάφη άγονα ορεινά και ξερικά, δεν θα πρόκειται περί αφανισμού απλά μιας καλλιέργειας αλλά μιας κοινωνικής ομάδας, με ό,τι συνέπειες μπορεί να επιφέρει το γεγονός αυτό στην κοινωνική ισορροπία και την ευημερία της περιοχής μου.

Ως πολίτης της Θράκης θα ήθελα να υποβάλλω ορισμένα ερωτήματα από την απάντηση των οποίων ίσως οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Ερώτημα πρώτο: Γιατί η Θράκη παραμένει η πιο φτωχή ως προς τους αναπτυξιακούς της δείκτες, περιφέρεια της Ελλάδας;

Ερώτημα δεύτερο: Γιατί οι Βιομηχανικές Περιοχές της Κομοτηνής, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, μετά από την εφαρμογή των μέτρων της δεκαετίας του ’90, είναι σήμερα γεμάτες από κλειστά εργοστάσια που ρημάζουν στο πέρασμα του χρόνου;

Ερώτημα τρίτο: Γιατί οι τρεις νομοί της Θράκης κατέχουν από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα;

Ερώτημα τέταρτο: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην Θράκη ώστε να αξιοποιηθούν με έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα οι τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που διαθέτει;

Ερώτημα πέμπτο: Γιατί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας συμπεριφέρθηκε στους ντόπιους επιχειρηματίες της Θράκης ως κοινούς απατεώνες, ενώ γνώριζαν τόσο οι τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις τα μεγάλα αναπτυξιακά αντικίνητρα που απέρρεαν από την γεωγραφική θέση των επιχειρήσεων αυτών και την τεράστια απόστασή τους από τις εσωτερικές αγορές;

Ερώτημα έκτο: Γιατί κόπηκαν, ανεστάλησαν και τελικώς απομειώθηκαν ή και εξαφανίστηκαν αναπτυξιακά κίνητρα που θεσπίστηκαν ειδικά για την Θράκη, όπως είναι η επιδότηση του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια των επιχειρήσεων, οι ειδικές διατάξεις και πρόνοιες των αναπτυξιακών νόμων της δεκαετίας του 1980 και του 1990;  Εδώ θα ήθελα να μνημονεύσω την μεγάλη συμμετοχή του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά το 1994 στην διάσωση της επιχειρηματικότητας στην Θράκη που δυστυχώς δεν βρήκε άξιους μιμητές τα επόμενα χρόνια!       

Ερώτημα έβδομο: Γιατί δεν προχωρά η ελεύθερη διακίνηση λεωφορείων και οχημάτων διεθνών μεταφορών από το συνοριακό σταθμό διαβατηριακών ελέγχων της Νυμφαίας που έχει προσδώσει σημαντικούς δείκτες επισκεψιμότητας στην περιοχή από το 2013 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του;

Ερώτημα όγδοο: Γιατί η Θράκη δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να ανοίξει οικονομικά φτερά και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκική και η Βαλκανική αγορά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από αυτήν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και γιατί δεν αίρονται τα πολιτικά και γραφειοκρατικά αντικίνητρα για να προχωρήσουν επενδυτικές συμφωνίες ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους που θα ήθελαν να επενδύσουν στη περιοχή;

Ερώτημα ένατο: Γιατί η Θράκη δεν θωρακίζεται με φορολογικά κίνητρα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την γεωγραφική της εγγύτητα με αναδυόμενες Βαλκανικές οικονομίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στον ελληνικό χώρο με μια πιθανή εγκατάστασή τους στην περιοχή;

Φίλες και Φίλοι,

Αγαπητοί μου Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου, αναζητώντας ορισμένες νότες αισιοδοξίες για τον τόπο μας.

Ξάνθη και Ροδόπη ξεκινούν για πρώτη φορά από κοινή αφετηρία για την απορρόφηση των 9,48 εκατομμυρίων ευρώ της κοινοτικής πρωτοβουλίας CLLD Leader για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ενδιάμεσο φορέα και οδηγό σε αυτήν την προσπάθεια την Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης.

Η πρόταση που κατατέθηκε πέρυσι λαμβάνει υπόψη της τις προτεραιότητες του  Περιφερειακού Προγράμματος της νέας περιόδου 2014-2020, την σχέση της με την “Έξυπνη Εξειδίκευση” που προωθείται ως  κορυφαία επιλογή από  την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην προοπτική να λειτουργεί συμπληρωματικά με το εθνικό πρόγραμμα και τους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

Για να κοιτάξουμε προς το μέλλον οφείλουμε να επενδύσουμε στο τεράστιο συσσωρευμένο απόθεμα γνώσης που κατέχει πλέον η νέα γενιά της πατρίδας μας και σε αυτό το πλαίσιο στον τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, να εντοπίσουμε  τους μικρούς πρωταθλητές που θα γίνουν Ολυμπιονίκες της επιχειρηματικότητας.

Να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα είναι δίπλα στους Νέους Επιχειρηματίες και θα δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε να μην τους απασχολούν ούτε και να τους δεσμεύουν πια οι παραδοσιακές στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε το στοίχημα του μέλλοντός μας και με κοινό αγώνα και κοινή προσπάθεια, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ».