Ανάκαμψη των οδικών αφίξεων από την Τουρκία στην Ελλάδα, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, καταγράφεται για το 2019, με τις τελικές οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας να ξεπερνούν τις 755.000, ενισχυμένες κατά 11% συγκριτικά με το 2018, σύμφωνα με το Ετήσιο Δελτίο Οδικών Αφίξεων της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης.

Στη διαμόρφωση της παραπάνω εξέλιξης φαίνεται να επιδρά καθοριστικά το γεγονός της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019, μετά τις αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου. Δηλαδή, η δραστική μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας, η κατά 25% υποχώρηση του πληθωρισμού, και η σταδιακή έξοδος της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων κρίσιμες παραμέτρους στη βελτίωση των τουρκικών ροών προς τη χώρα μας με περισσότερους από 75.000 Τούρκους να επισκέπτονται την Ελλάδα το 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Το συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων Αλεξανδρούπολης παραμένει το μεγαλύτερο σε όγκο αφίξεων σημείο εισόδου, καθώς από εκεί εισέρχεται οδικώς το 80% των Τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία δωδεκαμήνου, οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται στις 603.966, αυξημένες κατά σχεδόν 10% συγκριτικά με τα ετήσια στοιχεία του 2018, με 54.203 περισσότερες εισόδους.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και στο σημείο διαβατηριακού ελέγχου των Καστανέων Ορεστιάδος, όπου η αντίστοιχη θετική μεταβολή δωδεκαμήνου ξεπερνά το 16% και τις 21.137 απόλυτες τουρκικές αφίξεις, με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων στις Καστανιές να διαμορφώνεται στις 151.283.