740 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες από επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές (Αττική, Ξάνθη, Δράμα), πρόκειται να παρουσιαστούν το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) Διδυμοτείχου και Κομοτηνής, και η Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ΑΜ-Θ:

  • κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας: Αυτό θα έχει σίγουρα συνέπεια η πόλη της Κομοτηνής και η Σχολή να επιβαρυνθεί δεχόμενη επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι σημειωτέον θα ταξιδέψουν με κάθε μέσο προς αυτή, εκθέτοντας σε κίνδυνο και όσους βρεθούν στα ίδια μέσα μεταφοράς μαζί τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο Διδυμότειχο το οποίο θα δεχθεί εκπαιδευόμενους από όλη την Ελλάδα”.
  • ζητά επιτακτικά οι προς εκπαίδευση συνοριοφύλακες να υποβληθούν σε covid test πριν αφιχθούν στη Θράκη, καθώς και να ενισχυθούν οι Σχολές όπου θα εκπαιδευτούν, με γιατρούς και νοσηλευτές.

Η σχετική αγωνιώδης ανακοίνωση της Ένωση Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ΑΜ-Θ:

“Όπως είναι γνωστό, το Σάββατο 31-10-2020 θα παρουσιαστούν για εκπαίδευση στα Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων (Τ.Δ.Α.) Διδυμοτείχου και Κομοτηνής, 260 και 480 αντιστοίχως συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου, οι οποίοι ορκίστηκαν στις 29-10-2020 στις Διευθύνσεις Αστυνομίας από τις οποίες προέρχονται. Το γεγονός αυτό έρχεται να συνπέσει με την έξαρση της πανδημίας του ιού COVID-19 στις περιοχές της Περιφέρειάς μας. Ειδικά αναφέρουμε, πως οι νομοί Δράμας και Ξάνθης (από όπου προέρχονται οι 200 εκπαιδευόμενοι του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής), από σήμερα ανήκουν στο επιδημιολογικό επίπεδο 3 (πορτοκαλί), ενώ η Ροδόπη (όπου εδρεύει το Τ.Δ.Α. Κομοτηνής), στο επίπεδο 4 (κόκκινο). Παράλληλα, άλλοι 180 εκπαιδευόμενοι προέρχονται από περιοχές της Αττικής, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί). Αντί όμως αυτό να θορυβήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου, αυτές προχείρως διέταξαν αυτοί να παρουσιαστούν στις σχολές, χωρίς προηγουμένως να ελεγχθούν για τον ιό COVID-19 κάνοντας το ανάλογο τεστ πριν ξεκινήσουν από τις περιοχές προέλευσής τους, παρά τις επανειλημμένες σχετικές προτάσεις των Σχολών και το από 19-08-2020 έγγραφο της Ένωσής μας. Αυτό θα έχει σίγουρα συνέπεια η πόλη της Κομοτηνής και η σχολή να επιβαρυνθεί δεχόμενη επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι σημειωτέον θα ταξιδέψουν με κάθε μέσο προς αυτή, εκθέτοντας σε κίνδυνο και όσους βρεθούν στα ίδια μέσα μεταφοράς μαζί τους. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο Διδυμότειχο το οποίο θα δεχθεί εκπαιδευόμενους από όλη την Ελλάδα. Επιπλέον των ανωτέρω, η Ένωσή μας ήδη από την 24-09-2020 επεσήμανε την επικινδυνότητα της εν λόγω εκπαίδευσης, και πρότεινε να ενισχυθούν τα περιφερειακά ιατρεία των Σχολών με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι υπάρχοντες υπηρεσιακοί ιατροί, παράλληλα με το καθήκον της υγειονομικής κάλυψης των εκπαιδευομένων, είναι επιφορτισμένοι και με την παρακολούθηση μεγάλου αριθμού συναδέλφων των οικείων Διευθύνσεων, οι οποίοι είτε νοσούν είτε είναι επαφές ασθενών με COVID-19 και παραμένουν σε προληπτική κατ’ οίκον απομόνωση. Τέτοια διαταγή ενίσχυσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Κατόπιν των ανωτέρω, έστω και αυτή την ώρα, καλούμε την φυσική μας ηγεσία να σκύψει επιτέλους σοβαρά στο σοβαρό θέμα της υγειονομικής κάλυψης των Σχολών, προκειμένου να διασφαλιστεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η υγεία των εκπαιδευομένων, των εκπαιδευτών, καθώς και των τοπικών κοινωνιών, αιτούμενοι:

  • Την ενίσχυση των Τ.Δ.Α. Διδυμοτείχου και Κομοτηνής με υπηρεσιακό ιατρό και νοσηλευτή μέσω αποσπάσεων με προσωπικό που θα προέρχεται εκτός της Περιφέρειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ.
  • Την υποχρέωση να υποβληθούν οι προς εκπαίδευση συνοριακοί φύλακες σε τεστ ιου COVID-19 πριν την αναχώρησή τους από τις περιοχές προέλευσής τους”.