Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πιο αναπτυγμένη αίσθηση των σκύλων, είναι η όσφρηση. Οι τετράποδοι φίλοι μας διαθέτουν εκατομμύρια υποδοχείς στην αναπνευστική οδό, με αποτέλεσμα να είναι δεινοί στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος μέσω της μύτης τους!

Η επιστήμη κατέχει πλέον στα χέρια της όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ισχυρή οσφρητική ικανότητα των σκύλων.

  • Η αίσθηση της όσφρησης των σκύλων είναι μακράν καλύτερη από των ανθρώπων

Οι αριθμοί ποικίλουν σχετικά με το πόσο πιο αναπτυγμένη είναι η οσφρητική ικανότητα των σκύλων σε σχέση με αυτή των ανθρώπων. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η όσφρησή τους είναι από 10 έως 1.000.000 φορές καλύτερη από τη δική μας. Μάλιστα οι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, οσμές σε συγκέντρωση ανά ένα τρισεκατομμύριο! Ψυχολόγοι και πολυγραφότατοι συγγραφείς βιβλίων για σκύλους μας έχουν δώσει μια ιδέα για την όσφρησή τους. Λόγου χάρη, οι άνθρωποι μυρίζουν το βουτυρικό οξύ, ουσία που περιέχεται στον ανθρώπινο ιδρώτα. Αν το αφήσουμε να εξατμιστεί σε ένα δεκαώροφο κτίριο, πάλι θα μπορούμε αμυδρά να το αντιληφθούμε.

  • Η μυρωδιά μας είναι μέσο αναγνώρισης από τους σκύλους

Οι άνθρωποι καθημερινά πλενόμαστε, βάζουμε αρώματα, κρέμες, αποσμητικά, για να αναδύουμε ευχάριστες μυρωδιές. Η αλήθεια είναι όμως, πως όσο καμουφλάζ κι αν βάλουμε πάνω μας, δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε την αληθινή μας μυρωδιά από τους σκύλους! Όλοι μας έχουμε μια χαρακτηριστική και διαφορετική μυρωδιά από την οποία τα σκυλάκια μας ξεχωρίζουν από άλλους συνανθρώπους. Για τους σκύλους είμαστε αυτό που αναδύουμε από το σώμα μας, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με το βιβλίο της Alexandra Horowitz, «Inside of a Dog: What Dogs See, Smell, and Know», οι άνθρωποι είμαστε ένα συνονθύλευμα οσμών που αναδύονται από τα όργανα μας, από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος μας, και των μικροβίων που έχουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτή η οσμή είναι χαρακτηριστική και καθοριστική για να μας αντιλαμβάνονται τα τετράποδα φιλαράκια μας.

86948378 screenshot 1162

  • Η οσφρητική ικανότητα των σκύλων συγκεντρώνει όλα τα αόρατα στοιχεία του περιβάλλοντος

Με κάθε βήμα μας φαίνεται σαν να αποβάλλουμε εκατομμύρια νιφάδες «σκόνης» που στη πραγματικότητα είναι σαν ένα σύννεφο προϊόντων δερματικών κυττάρων, κάτι σαν «πιτυρίδα». Στη πραγματικότητα οι άνθρωποι αποβάλλουμε κάθε λεπτό περίπου πενήντα εκατομμύρια κύτταρα δέρματος μαζί με τα βακτήρια που τα συνοδεύουν! Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από την ανθρώπινη όραση και όσφρηση. Οι σκύλοι, όμως, χάρη στους εκατομμύρια μοναδικούς οσφρητικούς υποδοχείς που διαθέτουν, μπορούν να καταλαβαίνουν αυτό το «σύννεφο» νεκρών κυττάρων μαζί με τα παραπροϊόντα τους και να μας ξεχωρίζουν.

  • Η ικανότητα όσφρησης των σκύλων δεν παραπλανάται από εμάς

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι σκύλοι έχουν μια μοναδική ικανότητα να οσμίζονται φόβο, άγχος και στενοχώρια. Η αδρεναλίνη, ορμόνη που παράγεται όταν κάνουμε κάτι ριψοκίνδυνο, είναι απαρατήρητη από μας, αλλά όχι από τα σκυλάκια μας. Επιπλέον, όταν αγχωνόμαστε ή φοβόμαστε, οι καρδιακοί μας παλμοί και η κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται και ο εγκέφαλος στέλνει γρηγορότερα χημικές ουσίες στην επιφάνεια του δέρματος. Μπορεί να ξεγελάμε τους άλλους ανθρώπους με ένα χαμόγελο και αλλαγή στο λεξιλογικό ύφος, ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να μη μας προδίδει στα σκυλάκια μας. Για το κατοικίδιό μας είμαστε «ανοιχτό βιβλίο».

54242b98 screenshot 1161

  • Η σχέση όσφρησης και σκυλίσιων ούρων

Όλα τα σκυλιά χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να μυρίζουν το περιβάλλον, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα όταν βγαίνουν βόλτα. Ειδικότερα, παρατηρούμε, ότι μυρίζουν τα ούρα άλλων σκύλων για να επικοινωνήσουν καλύτερα. Η αλήθεια είναι πως τα κατοικίδιά μας αφήνουν τα ούρα σε εμφανή από άλλα σκυλάκια σημεία, για να μεταδώσουν κάποιο μήνυμα.

  • Τα σκυλάκια μυρίζουν το πίσω μέρος του σώματός τους

Μπορεί εμείς να πιάνουμε ψιλοκουβεντούλα με τους γείτονες για να μαθαίνουμε τα νέα τους, οι σκύλοι όμως το κάνουν αυτό με το να μυρίζουν τη πίσω όψη τους. Μαντέψτε ποιος μαθαίνει περισσότερα! Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ποιες ακριβώς πληροφορίες διαβιβάζονται με αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Ωστόσο, ένα σκυλάκι μαθαίνει για το άλλο: -Ότι είναι ένα καλό σκυλάκι, -οτι η σκυλοτροφή του ή το σημερινό γεύμα περιείχε παραδείγματος χάρη κοτόπουλο, -οτι είναι περίπου δέκα χρονών.

4feb8fb4 screenshot 1163

  • Οι επιστήμονες μελετούν εντονότερα την οσφρητική ικανότητα των σκύλων

Η ικανότητα των σκύλων να μυρίζουν τα πάντα στο περιβάλλον τους, έχει μπει στο στόχαστρο των επιστημόνων για πολλούς λόγους. Είτε επειδή είναι ιδιαίτερη και εντυπωσιακή, είτε επειδή τα σκυλάκια δεν είναι απλά κατοικίδια, αλλά εργάζονται στον στρατό και εκτελούν σημαντικό καθήκον. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε δοθεί το βήμα για τη μελέτη της ικανότητας όσφρησης των σκύλων, όσο σήμερα. Πολυάριθμα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο διενεργούν μελέτες και έρευνες για να αποκωδικοποιήσουν αυτό το χαρακτηριστικό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, και ό,τι συμπεράσματα βγουν, εμείς θα εξακολουθούμε να τα αγαπάμε και να φροντίζουμε για την υγιή διαβίωση τους!

Κλείνουμε, λοιπόν, ένα θέμα που μόνο εντυπωσιασμό και ανεξήγητα ερωτήματα μας αφήνει. Πράγματι, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει εξαιρετική και ασύγκριτη οσφρητική ικανότητα. Μάλιστα πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε πανίσχυροι και μπορούμε να κρύψουμε τα συναισθήματά μας. Εντούτοις δεν υπάρχει τίποτα που να ξεφεύγει της «μύτης» των σκύλων, και αυτό δείχνει ότι μάλλον δεν είμαστε αυτό που θέλουμε να δείχνουμε.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η συντακτική ομάδα του blog για κατοικίδια – Allaboutpets.gr

Ευχαριστούμε το inkomotini.news για τη φιλοξενία!